Třetí jazyk lásky aneb jak můžete dát svému partnerovi najevo, že ho milujete

Třetí jazyk lásky aneb jak můžete dát svému partnerovi najevo, že ho milujete
Dávání a přijímání dárků je ze všech jazyků lásky pravděpodobně nejčastěji nesprávně chápáno. Někomu může připadat chamtivé nebo jako by se obdarovaný upínal na věci a ne na lásku samotnou. Ale tak to není.

Ciťte se milovaní

Pokud jsou jazykem lásky vás nebo vašeho partnera dárky, znamená to, že se cítíte milováni, nebo že lásku projevujete hmatatelným předmětem. Není podstatné, jestli je tou věcí drobná cetka z obchodu nebo padesátimetrová plachetnice. Obojí přináší stejné poselství: Když jsem to viděl, myslel jsem na tebe. Pořád na tebe myslím.

V tomto smyslu není pravým smyslem dávání dárků extravagance, je to cit. Osoba s tímto jazykem lásky si může dárku, byť malého, vážit více než někdo, kdo mluví jiným jazykem lásky. Pokaždé, když ho uvidí, slouží jí jako připomínka, že je milována.

Příklady toho, jak může člověk s tímto jazykem lásky vyjadřovat lásku, jsou např:

  • Posílat partnerovi květiny, i když se nejedná o zvláštní příležitost.
  • Koupě oblíbené svačiny svého partnera v obchodě s potravinami.
  • Koupě vstupenek na koncert oblíbeného hudebníka nebo umělce.
  • Darování dárkové poukázky do restaurace, kterou si partner přál vyzkoušet.
  • Donáška kávy nebo oběda partnerovi v práci.
  • Nechat partnerovi malý dárek, který najde, až se probudí.
Dávání dárků znamená, že lásku projevujete hmatatelným předmětem, zdroj: Studio Romantic / Shutterstock

Poznejte jazyk lásky svého partnera

Často mluvíme s partnerem jazykem lásky, který sami chceme přijímat. To znamená, že pokud vám partner koupí album dva dny poté, co jste mluvili o tom, jak moc milujete novou kapelu, nebo vám koupí předplatné časopisu, o kterém si myslí, že by se vám líbil, je pravděpodobné, že jeho jazykem lásky je dávání dárků.

Dalším dobrým způsobem, jak zjistit, zda jazykem lásky vašeho partnera jsou dárky, je posoudit jeho reakce na dárky. Pokud se při předávání dárku cítí trapně, pravděpodobně to není jejich jazyk lásky. Naopak, pokud jsou velmi nadšení, pokud si předmět vystaví, nosí ho každý den nebo se o něm rozplývají před přáteli, pravděpodobně se cítí tímto gestem velmi milováni.

Jak uspokojit partnerův jazyk

Pokud pro vás mluvení jazykem lásky dárků není přirozené, je přesto důležité pokusit se ho naučit, pokud jím mluví váš partner. Výzkumy spojují používání partnerova jazyka lásky se zvýšeným pocitem lásky a větší spokojeností ve vztahu. Nemusí to být velké nákupy a nemusí to být pořád. Jsou to jen malé připomínky, že na ně stále myslíte, a hmatatelné důkazy, které to dokazují.

Darovat partnerovi květiny, i když se nejedná o zvláštní příležitost, zdroj: JJ-stockstudio / Shutterstock

Pozor na temnou stránku

Pokud jsou jazykem lásky někoho slova potvrzení, urážka ho zraní více než jiného člověka. Podobně pokud je jazykem lásky fyzický dotek a vy jste několik dní zadržovali náklonnost, váš partner se bude cítit sklíčeně.

Temnou stránkou znalosti jazyků lásky druhého člověka je, že se také vybavíte znalostmi o tom, jak byste mohli svého partnera zranit. V případě někoho, pro koho jsou jazykem lásky dárky, by ho neobdarování k výročí nebo zvláštní příležitosti velmi ranilo.