Mike Novogratz konečně promluvil o katastrofálních dopadech LUNA a UST

5
(5)

Po více než týden trvajícím mlčení se zakladatel a generální ředitel společnosti Galaxy Digital, Mike Novogratz, konečně vyjádřil k pádu tokenů LUNA a UST.

Obchodní banka zaměřená na kryptoměny v hodnotě miliardy dolarů totiž měla vůči tokenu LUNA společnosti Terra značnou expozici. Kromě toho Novogratz vysvětlil, co teď pro něj znamená tetování inspirované právě tokenem LUNA, které si nechal udělat v lednu letošního roku.

Novogratz: Unikátní tetování inspirované LUNA připomíná, že při investování do rizikového kapitálu je třeba zachovat pokoru

Mike Novogratz se podělil o otevřený dopis, v němž vysvětluje, jak se vyvíjel debakl společnosti Terra.

Novogratz ve svém memorandu uvádí, že globální makro pozadí bylo letos pro všechna riziková aktiva obecně brutální, přičemž růstové akcie poklesly o 50-70 %, přední kryptoaktivum (bitcoin) ustoupilo o 58 % ze svého historického maxima a altcoiny rovněž ztratily od svých maxim přibližně 80 % své hodnoty.

Připomněl čtenářům, že centrální banky “rozpouštějí masivní bublinu likvidity”, která vznikla napumpováním bilionů dolarů do finančního systému ve snaze bojovat s ekonomickými důsledky pandemie. Generální ředitel společnosti Galaxy Digital se proto domnívá, že toto makro pozadí vyvinulo velký tlak nejen na nativní token Terra LUNA, ale i na rezervy určené k podpoře stablecoinu UST.

“Růst UST explodoval z 18% výnosu nabízeného v protokolu Anchor, který nakonec převálcoval ostatní využití blockchainu Terra. Tlak na pokles rezervních aktiv spolu s výběry UST vyvolal stresový scénář podobný runu na banku”

Novogratzova společnost Galaxy Digital investovala do tokenů LUNA v září 2020 a jako investiční tezi uvedla “rozšíření platebních systémů založených na blockchainu“. Na důkaz svého přesvědčení o síti Layer 1 si Novogratz dokonce nechal vytetovat vlka vyjícího na měsíc a slovo “LUNA”.

Stejně jako mnoho dalších investorů i společnost Galaxy Digital v posledních týdnech inkasovala bolestivý direkt. Firma očekává, že za čtvrtletí vykáže ztrátu 300 milionů dolarů, protože její kapitál se propadl o 12 % na 2,2 miliardy dolarů.

Podle Novogratze však Galaxy bude schopna tuto krizi LUNA a UST přečkat díky diverzifikovanému portfoliu a neustálému vybírání zisků.

“Díky našim diverzifikovaným obchodním liniím zůstává společnost Galaxy v silné kapitálové a likvidní pozici. Máme dobrou pozici pro dlouhodobý růst”

“Slavné” tetování inspirované tokenem LUNA tak tento miliardář a investor bere jako “neustálou připomínku, že rizikové investování vyžaduje pokoru”.

Jedna špatná událost dlouhodobý výhled kryptoměn neovlivní

Rozsah zkázy a bolesti, která postihla investory do LUNA po kolapsu sítě Terra, se navždy zapíše do paměti kryptoměnových nadšenců.

Podle Novogratzova názoru imploze Terra výrazně snížila důvěru investorů v krypto a decentralizované finance, a mnozí jen těžko dokáží strávit, jak rychle ke krachu došlo.

Přesto však krypto nezmizí a zůstává optimistou. Širší ekosystém kryptoměn se zotaví a bude i nadále růst, ale investorům vzkazuje, aby v krátkodobém horizontu neočekávali oživení ve tvaru písmene “V”.

“Bude to chtít restrukturalizaci, cyklus odkupu, konsolidaci a obnovení důvěry v kryptoměny”

Na závěr Novogratz zopakoval obecnou pravdu určenou (nejen) méně zkušeným účastníkům trhu, aby používali správné strategie řízení rizik a investovali pouze takový kapitál, který jsou ochotni ztratit.

Závěr

Byl to jedním slovem masakr, co nám LUNA a UST předvedly a mnozí přišli o nemalé částky. Novogratz zmínil slovo pokora a já s ním musím jednoznačně souhlasit. Jak kdysi řekl slavný francouzský spisovatel a filozof Voltaire:

“Pokora je skromnost duše, lék proti pýše”

Máte-li jakýkoli dotaz týkající se kryptoměn, neváhejte se přidat do naší diskuzní skupiny na Facebooku. Nezapomeňte se také připojit na náš oficiální discord server KRYPTOMAGAZIN CZ.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 5

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
KAMIk

Tak to jsem zvědav, jestli se LUNA ještě pohne někdy zpět up.

spot_img