Jiřímu, majiteli ojetého elektromobilu, v servisu spadla brada. Cena nového akumulátoru byla vyšší než hodnota auta

Majitel ojetého elektrovozu Mercedes Benz byl velmi překvapen, když se dozvěděl, kolik zaplatí za výměnu vadného akumulátoru.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Změny legislativy v Evropské unii postupně více či méně motivují řidiče k přechodu na vozy s elektrickým pohonem a postupnému upuštění od klasických spalovacích motorů. Přestože ve srovnání například s Norskem, které je v rámci elektromobility o notný kus cesty popředu, naše infrastruktura není rozhodně tak rozvinutá, někteří řidiči už se snaží jít ekologii proaktivně naproti. Majitel automobilu německé značky Mercedes ale nyní lituje. Tak vysoké náklady na provoz totiž nečekal. Rozhodl se tedy poslat svůj příběh do naší redakce.

Vyplatí se nákup ojetého elektromobilu?

I v českých autobazarech se čím dál více oproti vozidlům s tradičním spalovacím motorem začínají objevovat také automobily na elektrický pohon. Cena, která je oproti pořízení nového vozu z autosalonu mnohdy o poznání nižší může být silnou motivací. Je ale důležité vědět, na co si dát pozor. I přesto, že na nich nemusíte měnit olej a filtry a při pořízení nemusíte řešit stav převodovky či motoru, největším strašákem je oproti vozidlům se spalovacím motorem baterie.

„Stejně tak jako například u mobilního telefonu, i u autobaterie klesá postupně její kapacita,“ vysvětluje automechanik. „Přestože automobily poskytují poměrně dlouhou záruku. Někdy dokonce 7-8 let, po uplynutí této doby může člověk při výměně akumulátoru sáhnout hluboko do kapsy,“ dodává. Volkswagen například u svého modelu ID.3 slibuje po osmi letech nebo ujetí 160 000 kilometrů zachování 70 % kapacity baterie.

Baterie za cenu nového vozu

Jiřímu, majiteli ojetého elektromobilu značky Mercedes, přestala baterie úplně fungovat po osmi letech od výroby. „Vůz jsem koupil jako ojetý 4 roky od výroby,“ vysvětluje. „Kapacita se mi zdála v pořádku, ale po pár letech jsem se nestačil divit,“ dodává. S problémy s baterií se rozhodl zamířit do autorizovaného servisu Mercedes. Když mu ale byla oprava vyčíslena, spadla mu brada. „Takhle vysokou částku jsem rozhodně nečekal,“ vypráví ještě stále překvapeně.

Výměna akumulátoru mu byla vyčíslena na téměř 450 000 korun. Pořizovací cena vozu přitom byla necelých 800 000 korun. „Současná hodnota mého vozu je 380 000 korun. Rozhodně jsem nečekal, že bude pořízení nové baterie stát více, než je celá hodnota vozu,“ vysvětluje Jiří. V ceně výměny akumulátoru ještě navíc není zahrnuta práce, která v autorizovaném servisu vyjde na zhruba 6000 korun. „Šok to byl obrovský, to můžu potvrdit,“ popisuje Jiří.

K baterii ojetého auta buďte raději kritičtí

V případě, že budete zvažovat nákup ojetého elektromobilu, buďte velmi obezřetní a ke stavu baterie raději spíše kritičtí. Stejně tak, jako u automobilů se spalovacím motorem se majitelé automobilů zbavují ve chvíli, kdy by oprava přesáhla hodnotu automobilu, stejně tak tomu může být v případě elektrovozů. Pro některé majitele je schůdnější variantou po 8 letech automobil prodat a pořídit si nový, než řešit nákladnou opravdu akumulátoru. Levnější varianta opravy totiž zatím neexistuje.

Jaký máte názor na elektromobily a hybridy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články