Zdraví, 27. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Chytne-li váš pejsek blechy, netrvá to zpravidla dlouho a zamořen je celý byt včetně všech jeho obyvatel. Co můžete tedy dělat, když u svého psa blechy objevíte?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přestože děda Komárek ve slavné komedii Na samotě u lesa tvrdil, že psí blechy na člověka nejdou, zkušenosti majitelů domácích mazlíčků hovoří jinak. Chytne-li pejsek blechy, netrvá to dlouho, a zamořen je celý byt včetně všech jeho obyvatel. Jak poznat, že se tento parazit zabydlel zrovna u vás doma? A lze s ním nějak bojovat?

Má je, nebo nemá?

Zablešený pes se neustále drbe, škrábe a hryže. Při těchto projevech je potřeba zkontrolovat především oblast hlavy a oblast podél páteře od kohoutku k ocasu. Parazité mohou měřit až 7 milimetrů, a přestože se jedná o miniaturní zvířátka, zcela určitě je nepřehlédnete.

Blechy jsou navíc skvělí skokani a na srsti zvířete zanechávají výkaly v podobě drobných černých hromádek. Blechy mohou samozřejmě napadat i jiná domácí zvířata jako kočky či králíky.

Proč dávat na blechy pozor

Blechou pokousaný člověk se nemusí potýkat jen s nepříjemnými kousanci, které ne a ne přestat svědit, ale dotyčný je zároveň ohrožen možnými infekčními chorobami. Blechy totiž mohou přenášet vývojová stadia tasemnice a šíří i lymeskou boreliózu. Navíc se může objevit i kopřivka, otoky a ekzém.

Co teď a co potom

Pokud zjistíte, že se vám doma množí blechy, je nutné ihned jednat. Začít je třeba u zvířete, které je nutné okamžitě odblešit. Jen tento zásah ale nestačí. Pouze 5 % blech je na samotném zvířeti, zbytek se nachází v jeho bezprostředním okolí, což je bohužel pro vás prakticky celý byt a prostory, kde se pejsek pravidelně pohybuje.

Kromě samotného odblešení je tedy nezbytné důkladně vysát, vytřít podlahy, vyčistit psí pelíšek, vyprat a vyčistit ložní povlečení, matraci, pohovku, závěsy apod. Jde totiž hlavně o to, abyste kromě dospělých blech vymýtili i vajíčka, která mohou být opravdu všude.

Třeba si je i uvědomit fakt, že jednorázový zásah nestačí. Tento generální úklid budete dost možná muset provádět opakovaně.

Vsaďte na prevenci

Jakmile psa i celý byt odblešíte, dalším důležitým krokem je budoucí prevence, tedy aplikace antiparazitních přípravků. Těch je v současnosti k dostání nespočet druhů a pro někoho může být těžké se zorientovat. Co se šamponů týče, na ty je třeba nahlížet jako na jednorázové řešení. Psi se totiž nedoporučují koupat vícekrát než třikrát do roka. Alternativou šamponu je antiparazitní pudr, ten ovšem za příznivých podmínek účinkuje maximálně deset dnů.

Vhodnou volbou je přírodní sérum proti blechám a klíšťatům, které se po kapičkách aplikuje celou sezónu (ideální je začít ještě předtím, než se blechy a další paraziti proberou). Ochrana je tak nepřetržitá, ale díky složení séra nijak nezatíží pejskův organismus. A co víc, váš hafan bude krásně vonět po levanduli!

Autor článku: Lenka Šmídová

New title