Hlavní obsah

Čím dál víc Čechů chce do předčasného důchodu, i když budou brát méně

Počet lidí, kteří odešli do předčasného starobního důchodu, se v Česku rychle zvyšuje. Zatímco v roce 2010 tvořili 19 procent všech příjemců plného starobního důchodu, v roce 2021 to bylo již 28 procent. A nárůst pokračuje i v letošním roce. Upozornil na to ve svém odborném časopise Statistika a my Český statistický úřad (ČSÚ). Předčasná penze má přitom negativní dopad na výši důchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Odchodem do předčasného důchodu, tedy při splnění povinné doby pojištění, ale nedosažení důchodového věku, dochází k trvalému krácení procentní výměry důchodu,“ varovala v časopise statistička Markéta Pištorová.

Starobní důchody na konci března dosahovaly v průměru 16 249 korun, ty předčasné ale 14 661 korun. To je o 1588 korun v průměru méně, což je v současném inflačním období v rozpočtu domácností citelný rozdíl.

Průměrný důchod je 16 249 korun, ten předčasný je 14 661 korun. To je o 1588 korun v průměru méně

„Přesné statistiky příčin, průzkum, proč lidé tuto cestu volí, nemáme. Ale podle našich zkušeností s těmito seniory byla jedním z důvodů únava z práce,“ řekl Právu ředitel Života 90 Jaroslav Lorman. Pro mnoho z nich byla podle něj také důvodem péče o staré rodiče. Předčasnou penzi volili, i když to pro ně nebylo ekonomicky výhodné.

Podle Lormana se nedá jednoznačně říci, jak takový propad penze „předčasní“ důchodci vyrovnávají. „Jsou lidé, kterých se to dotýká méně, protože jsou movití. Ale na ty zbývající to dopadá hodně a snaží se spořit, kde se dá,“ poznamenal.

Kdy lze odejít do předčasného důchodu

Finance

Věková hranice pro odchod do důchodu postupně roste. U mužů se každoročně posouvá o dva měsíce a u žen o čtyři. Důchodový věk je nyní zastropován na 65 letech. U všech by se tato hranice měla sjednotit v polovině příštího desetiletí.

Lze využít i předdůchod

Ministerstvo práce a sociálních věcí v současnosti připravuje návrh zákona, který umožní dřívější odchod do důchodu náročným profesím, například horníkům, aniž by se jim snížily penze.

Podle našich zkušeností se seniory byla jedním z důvodů odchodu do předčasného důchodu únava
Jaroslav Lorman, Život 90

Bez snížení výše penze lze odejít až o pět let dříve do důchodu i tehdy, má-li člověk naspořeno dostatek prostředků na penzijním spoření. Jedná se o tzv. předdůchody, kdy stát až do zákonného odchodu do důchodu nevyplácí penzi, ale člověk žije z úspor na penzijním spoření. Stát za něj ale platí zdravotní pojištění.

Předdůchod nesnižuje výši starobního důchodu, který člověk bude pobírat.

Chystáte se do předdůchodu? Od letoška musíte mít víc našetřeno

Finance

Penzisté více pracují

Podle Lormana ale vzrůstá i počet těch, kteří si k důchodu přivydělávají. Loni mělo zaměstnání 142 700 lidí starších 65 let. Od roku 2010 stoupl jejich počet téměř na dvojnásobek, o 71 600.

Důchody budou od června vyšší v průměru o tisícovku

Finance

Podle statističky Marty Petráňové, která data pro časopis zpracovala, je přitom dlouhodobé navyšování počtu pracujících seniorů provázeno výraznými změnami ve struktuře jejich vzdělání. Jinými slovy je mezi nimi čím dál více osob, které absolvovaly střední či vysoké školy.

„Ze všech pracujících seniorů ve věku 65 a více let měla v roce 2021 pouze čtyři procenta základní vzdělání. Proti tomu střední vzdělání s maturitou vykazovalo 24 procent pracujících seniorů, střední vzdělání bez maturity již 32 procent,“ uvedla Petráňová. Vysokoškolské vzdělání pak mělo 39 procent.

Růst pokračuje
Na konci roku 2010 bylo 428 395 lidí, kteří pobírali předčasný důchod, koncem loňského roku jich bylo 668 156.
Do března letošního roku se jejich počet dále zvýšil na 671 147 z celkem 2 364 429 příjemců starobního důchodu. To je o takřka 0,4 procenta víc jen za první tři letošní měsíce.

Často senioři podle statistiků pracují v oblasti zahrnující profesní, vědecké a technické činnosti, v administrativních a podpůrných činnostech, kam spadají například strážní služby, ve vzdělávání, v odvětví zdravotnictví a sociální péče a v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech. Velký podíl pracujících seniorů se podle Petráňové rovněž vyskytoval v zemědělství, lesnictví a rybářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám