Ušetřete na provozu myčky. Jednoduché tipy na úsporu energie i vody

Ušetřete na provozu myčky. Jednoduché tipy na úsporu energie i vody
Jedněmi z největších nákladů na domácnost jsou tradičně energie. I pokud máte své obydlí vybavené chytrými úspornými spotřebiči, neznamená to hned automaticky, že díky tomu využíváte jen minimum energie.

Často je to naopak, protože mnoho lidí nepoužívá své spotřebiče tak, aby z nich vytěžili maximální efektivitu. Výrazně se dá ušetřit například na provozu myčky, a to nejen v oblasti energie, ale i vody.

Myčka sama o sobě je velkým přínosem

Nejenže vám myčka pomůže šetřit váš čas a námahu s mytím nádobí, ale uspořit vám může i v peněžence. Oproti ručnímu mytí nádobí totiž spotřebuje mnohem méně energie. Ale je k tomu třeba splňovat několik snadných pravidel.

1. Pozor na zbytky

Do myčky sice patří špinavé nádobí, ale nemělo by být zanesené zbytky jídla. Ty raději vyškrábejte do koše. Myčka vám bude výborně a dlouho sloužit, když ji nebudete zatěžovat zbytečnými nečistotami. Velké zbytky navíc mohou ucpat odpad. Na méně znečištěné nádobí můžete volit jednodušší program, který nespotřebuje velké množství energie.

2. Myčku opravdu naplňte

K dosažení maximální efektivity a úspory při mytí nádobí je třeba, abyste myčku spouštěli, když má plnou kapacitu naplnění. A to i za cenu, že budete na větší množství nádobí nějakou dobu čekat. Už v této chvíli šetříte, protože byste běžně v tuto chvíli nádobí umyli v ruce, přitom se umyje najednou ve větším množství. Nemusíte se bát, že vám znečištěné nádobí bude překážet v kuchyni – prostě je jednoduše naskládejte do myčky, kde bude čekat, dokud nebude kapacita plná.

 Myčku opravdu naplňte, Zdroj: pikselstock / Shutterstock

3. Používejte vhodné čistící prostředky

Na trhu najdete řadu kvalitních prostředků, které jsou šetrné k přírodě i k vašemu spotřebiči. A nemusí být vůbec drahé. Věnujte výběru určitou pozornost, kvalitní prostředky pomáhají myčce s mytím a jsou dostatečně šetrné i ke citlivějšímu nádobí, které nechávají krásně lesklé a bez škrábanců.

4. Sušení nádobí přirozenou cestou

Snadnou cestou k úspoře je nechat uschnout nádobí obyčejně vzduchem. Jednoduše po skončení programu otevřete dvířka a nechte nádobí (i samotnou myčku) proschnout. Nemusíte se obávat nevzhledných skvrn po zaschlé vodě, což se běžně stává u mytí nádobí v rukách, protože tomu zabraňují čisticí prostředky určené pro myčky.

5. Spouštějte myčku v závislosti na sezóně

Možná se to bude zdát zvláštní, ale určité úspory při provozu můžete dosáhnout dobou, kdy budete přístroj zapínat. V létě se například hodí večerní mytí, které napomáhá ochlazovat jednotku v myčce. V zimě zase zvyšujete efektivitu vytápění spouštěním myčky přes den (a to i přesto, že myčky obecně vydávají celkem malé množství okolního tepla).

Pokud víte, kdy vám dodavatel poskytuje energii v levnějším tarifu, vyčkejte se spuštěním programu na tuto dobu – řada spotřebičů je vybavena možností odložit nebo načasovat start.