Přestože Stan Lee už není mezi námi, zdá se, že Marvel hodlá jeho podobiznu používat ještě řadu let. Je to výsledek ,,jedinečné dohody", kterou Marvel podepsal se Stan Lee Universe, společností Genius Brands International a POW! Entertainment. Tato smlouva je uzavřena na příštích 20 let a zahrnuje práva na používání podobizny a jména Stana Leeho pro použití v ,,budoucích celovečerních filmech a televizních produkcích, stejně jako v zábavních parcích Disney, různých zážitcích a reklamních předmětech."

Tato smlouva byla zveřejněna prostřednictvím The Hollywood Reporter. Podobizna Stana Leeho bude nejspíše zobrazována pomocí ,,digitální technologie" spolu s ,,archivními záběry". Podrobnosti vysvětlil Andy Heyward, předseda a ředitel společnosti Genius Brands:

,,Tato smlouva skutečně zajišťuje, aby Stan mohl prostřednictvím digitální technologie, archivních záběrů a dalších forem, žít na nejdůležitějším místě: ve filmech Marvel a zábavních parcích Disney," poznamenal. "Jde o velmi rozsáhlou dohodu."

Samozřejmě není známo, zda společnost Disney skutečně využije digitální technologie k obnovení autorova camea pro budoucí filmy MCU. Koneckonců, tato technologie je stále v plenkách a není známo, zda diváci mají o tento typ vložených scén zájem. Jak bylo vysvětleno:

,,Tato nová dohoda však nutně neotevírá cestu k návratu Leeho scén ve filmech, alespoň ne tak, jak je fanoušci tradičně znali. Není jasné, zda má veřejnost vůbec chuť vidět Leeho vzkříšeného pomocí digitálních technologií, jako byli v některých filmech Star Wars herci Carrie Fisherová nebo Peter Cushing."

Přečtěte si také: BLADE – Morálně komplikovaný průkopník marvelovek

Zdá se, že podobizna Stana Leeho bude v budoucnu využívána spíše pro reklamní produkty Marvelu a také pro akce v zábavních parcích. Článek ale poznamenal, že VR a videohry budou zásadně vyloučeny.

,,Dohoda dává Marvelu povolení používat Leeho jméno, hlas, podobiznu a podpis ve filmech a televizních projektech, stejně jako používat obrázky, existující záběry a existující zvukové nahrávky s jeho účastí. Součástí dohody jsou také práva na používání Leeho jména, hlasu, podobizny a podpisu výhradně v zábavních parcích, na výletních lodích a v merchandisech v parcích. Diváci a návštěvníci parků se s Leem mohli setkat v podobě figurek a hraček, na oblečení a psacích potřebách."

Andy Heyward dodal také závěrečné prohlášení týkající se důležitosti zachování odkazu Stana Leeho:

,,Diváci si Stana vážili. A pokud to bude provedeno s vkusem, na úrovni a s úctou k tomu, kým byl, bude použití jeho podobizny vítáno," řekl Heyward. ,,Je to milovaná osobnost. A ještě dlouho poté, co vy a já odejdeme, zůstane esencí Marvelu."

Pokud jste tedy nestihli vidět Stana Leeho a chtěli byste jeho podobu nacházet ve světě Marvelu i nadále, vypadá to, že jej v blízké budoucnosti skutečně uvidíme. Otázkou však zůstává, zda se to společnosti podaří provést s citem a úctou k legendárnímu tvůrci.