[Odpolední zprávy] • SWIFT testuje interoperabilitu CBDC, aby umožnil přeshraniční platby • a další články

0
(0)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Vítejte u dnešního přehledu kryptozpráv:

TRHY

Posledních sedm dní bylo podstatně méně volatilních než předchozí týden, kdy se BTC v jednu chvíli propadl o 15 000 USD. V uplynulém týdnu se aktivum pohybovalo především kolem hranice 30 000 USD, přičemž došlo k několika pokusům o rozhodné překonání této úrovně, avšak s malým až s žádným úspěchem.

Nejvýraznější vzestup přišel 16. května, kdy BTC vyskočil až nad 31 000 USD, ale byl rychle zastaven v pohybu a během několika hodin ustoupil o více než 2 000 USD. Tento scénář se opakoval ještě několikrát, naposledy v pátek. Po tomto odmítnutí se bitcoin propadl pod 29 000 USD.

Víkend strávila kryptoměna obchodováním převážně do strany a nepodařilo se jí vyzvat 30 000 USD. To se stalo až včera pozdě večer, kdy BTC přešel do ofenzivy a vyskočil na intradenní maximum nad 30 500 USD.

Také altcoiny byly během víkendu poměrně klidné, ale většina z nich dnes zezelenala. Vede ethereum, které jako druhá největší kryptoměna získala zpět 2 000 USD a po 5% denním růstu se dokonce přiblížila k 2 100 USD. [1]

Technická analýza: SWIFT testuje interoperabilitu CBDC, aby umožnil přeshraniční platby

Kryptoměny

Spoluzakladatel etherea naznačuje, že sloučení by mohlo nabrat zpoždění

Dlouho očekávaný přechod etherea na proof-of-stake (PoS) byl znovu odsunut. Podle posledních zpráv bylo datum nakonec stanoveno na srpen letošního roku. Spoluzakladatel etherea Vitalik Buterin se nedávno zúčastnil šanghajského summitu vývojářů ETH Web 3.0.

Právě na této akci zmínil, že přechod na PoS má být na testovacím serveru Ethereum Ropsten spuštěn 8. června příštího měsíce.

Preston Van Loon, hlavní vývojář sítě ethereum, na konferenci Permissionless rovněž uvedl, že k přechodu označovanému jako The Merge by mělo dojít v srpnu, pokud vše půjde podle plánu. [2a]

Analytik, který předpověděl krach bitcoinu v roce 2021, odhalil realistickou cestu k novému historickému maximu BTC

Pseudonymní analytik známý jako Dave the Wave svým 105 000 sledujícím na Twitteru sděluje, že předvídá potenciální scénář, kdy se bitcoin bude příští rok nebo i déle sekat, než kolem konce roku 2023 prolomí hranici 70 000 USD.

Na základě grafu Dave the Wave se domnívá, že BTC je schopen dosáhnout vrcholu cyklu poblíž 200 000 USD kolem května nebo června 2024, tedy přibližně za dva roky.

V nejbližší době se podle kryptoanalytického veterána bitcoin v současné době snaží o vytvoření dna. Dave the Wave srovnává současnou cenovou akci BTC s rokem 2018, kdy se bitcoin vymanil z klesajícího trojúhelníkového obrazce a poté se odrazil od 200týdenního klouzavého průměru. [2b]

Zájem o službu Ethereum Name Service dosahuje “kritického množství”

Služba Ethereum Name Service zažívá díky povědomí komunity a nízkým poplatkům za gas nejlepší měsíc v historii, co se týče nových registrací, obnovení účtů a příjmů.

Vedoucí vývojář služby Ethereum Name Service (ENS) Nick Johnson v pondělí na Twitteru zveřejnil metriky služby domény Web3 za celý dosavadní květen. Poznamenal, že čísla jsou připravena překonat dosavadní rekordy, protože již nyní jsou na historických maximech, “a do konce května zbývá ještě týden”.

Jonson v pondělí uvedl, že hlavním faktorem, který přispívá k vyšší poptávce po doménách ENS, je to, že jde o místo, kde mohou lidé “vytvářet sdílené komunity, aniž by jim byla předem vnucena nějaká zastřešující struktura”. [2c]

Banky, burzy, firmy

Společnost OpenSea představuje chytrý NFT Marketplace Seaport

Společnost OpenSea 20. května představila Seaport, zbrusu nové Web3 NFT tržiště pro obchodování s populárními kolekcemi tokenů. Nový decentralizovaný protokol není určen pouze pro OpenSea, ale mohou na něm stavět všichni vývojáři, tvůrci obsahu a sběratelé.

Seaport zaujímá jiný přístup než standardní model obchodování s NFT, který zahrnuje platformu zprostředkovávající obchod mezi prodávajícím a kupujícím.

Prodávající se mohou dohodnout na dodání určitého počtu položek ve formátu ERC-20, ERC-721 nebo ERC-1155, což bude označováno jako “nabídka”. “Protiplnění” nastane, když několik položek obdrží kupující. Tento proces však bude podle oznámení automatizovaný a řízený decentralizovanou chytrou smlouvou. [3a]

CBDC, Regulace

Generální ředitel společnosti CoinSwitch se zasazuje o regulační jasnost, jistotu a klid

Na probíhajícím výročním zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu se do popředí zájmu dostala nejistota indické regulace pro kryptografický sektor. V rozhovoru pro agenturu Reuters zdůraznil generální ředitel společnosti CoinSwitch Kuber Ashish Singhal dilema vládní politiky v tomto odvětví.

Singhal ocenil krok indické vlády v oblasti zdanění a reklamní pokyny pro kryptografický sektor, které vydala Indická rada pro reklamní standardy (ASCI). Podle mediálních zpráv je však podle něj třeba udělat více, včetně přijetí souboru zákonů.

Je třeba vytvořit mechanismus pro sledování transakcí a jejich hlášení úřadům v případě potřeby a normy pro ověřování totožnosti a převod kryptoaktiv, vysvětlil. [4a]

SWIFT testuje interoperabilitu CBDC, aby umožnil přeshraniční platby

Známá globální služba pro zasílání finančních zpráv SWIFT se chystá otestovat centrální banku digitální měny (CBDC) propojením několika sítí CBDC za účelem provádění přeshraničních plateb. Kromě toho, že v současné době propojuje finanční instituce po celém světě za účelem komunikace a provádění finančních plateb, oslovila tato síť se sídlem v Belgii poradenskou společnost Capgemini a francouzské služby v oblasti informačních technologií, aby tento projekt podpořily.

Oficiální blogový příspěvek zveřejněný 19. května naznačuje, že využití CBDC pro řešení přeshraničních plateb mohlo být pro tento typ digitální měny slepou uličkou, protože její vývoj se primárně zaměřoval na řešení problémů v souladu s domácí politikou. Thomas Zschach, ředitel pro inovace ve společnosti SWIFT, se však vyjádřil, že nové různé sítě CBDC musí spolupracovat, aby umožnily převody “bez tření” přes hranice, a SWIFT bude hrát rozhodující roli. [4b]

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img