Mikrospánek za volantem zažil každý 8. řidič, ukazuje průzkum Nextbase

Mikrospánek za volantem zažil každý 8. řidič, ukazuje průzkum Nextbase
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fDrive.cz
  • Pokročilými asistenčními systémy, které mohou při selhání řidiče pomoci předejít nehodě, je vybavena jen necelá pětina aut na českých silnicích
  • Pozor na energetické nápoje a kávu – jejich účinek zpravidla netrvá ani hodinu a jakmile energie dodaná formou cukru nebo kofeinu vyprchá, rychle nastupuje únava

Z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Nextbase, výrobce palubních kamer, vyplývá, že mikrospánek za volantem někdy zažilo 12 % českých řidičů – výrazně častěji muži (17 %) než ženy (6 %), bez zásadních rozdílů ve věku řidičů. Řidiči, kteří se vydávají na cestu neodpočinutí, nebo jedou mnoho hodin bez přestávek, jsou přitom nebezpeční nejen sami sobě a posádce svého vozu, ale také ostatním účastníkům silničního provozu.

Unavených řidičů se obává 5 % respondentů průzkumu společnosti Nextbase – a je jasné proč. Při rychlosti 90 km/h ujede auto za sekundu 25 metrů, takže zavřít oči na 5 sekund znamená ujet vzdálenost delší, než je fotbalové hřiště. A při dálničních 130 km/h je to už přes 36 metrů za každou sekundu. Po dvou letech pandemických omezení můžeme v nadcházející letní sezóně očekávat výrazně vyšší provoz na silnicích, navíc Češi vyrazí na letní dovolené, což představuje mnoho hodin strávených za volantem. S tím se zvyšuje riziko nárůstu počtu nehod způsobených únavou, mikrospánkem nebo fyzickou indispozicí řidiče. Menší provoz na silnicích v uplynulých dvou letech se podle statistik Policie ČR projevil i ve snížení nehod z uvedených příčin – z 1 105 v roce 2019 na 879, resp. 861 v letech 2020 a 2021.

Každé dvě hodiny si dejte alespoň 15minutovou přestávku, kdy se projdete a napijete vody.

Zdokumentovat chování ostatních řidičů na silnici je možné prostřednictvím palubní kamery, jejíž záznam může být velmi důležitým důkazem v případě nehody. Aby byl ale záznam z kamery použitelný, musí být dostatečně kvalitní. Proto je důležité pořídit si autokameru s co nejvyšším rozlišením (některé modely podporují až rozlišení 4K), opatřenou citlivým snímačem, který produkuje kvalitní obraz za všech okolností – tedy i ve tmě a ve světle reflektorů protijedoucích vozů.

Vyspělé algoritmy na zpracování obrazu si poradí i s extrémními podmínkami, jako jsou mlha nebo silný déšť, a senzor zrychlení při detekci nárazu uzamkne aktuální záznam proti jeho nechtěnému smazání. A když dojde na nejhorší, dokážou některé palubní kamery prostřednictvím své SOS funkce přivolat pomoc,“ dodává Laszlo Szalontai, obchodní ředitel společnosti Nextbase pro Střední a Východní Evropu.

Průzkum společnosti Nextbase rovněž ukázal, že dva ze tří řidičů (62 %) by se na svých cestách cítili bezpečněji, pokud by měli ve svém voze palubní kameru. Vlastnictví autokamery ale samozřejmě řidiče před mikrospánkem nebo nepozorností neochrání, ale až o třetinu snižuje sklon k nebezpečné a bezohledné jízdě. Při řízení auta na dlouhé vzdálenosti ale může od nebezpečné únavy pomoci několik jednoduchých triků:

  • Před náročnou cestou se důkladně vyspěte, a pokud je to možné, cestujte raději přes den než v noci – zejména pokud na řízení v noci nejste zvyklí.
  • Každé dvě hodiny si dejte alespoň 15minutovou přestávku, kdy se projdete a napijete vody.
  • Pozor na energetické nápoje a kávu – jejich účinek zpravidla netrvá ani hodinu a jakmile energie dodaná formou cukru nebo kofeinu vyprchá, rychle nastupuje únava.

Únavu za volantem se nevyplatí podceňovat. Její prvotní příznaky jsou pálení očí a zívání, stejně jako pocit chladu a později i rozmazané vidění a nutkání k častějšímu mrkání. Bohužel, prvotní příznaky hrozícího mikrospánku mnoho řidičů ignoruje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze