BRUNTÁL | Islandská skupinka pěti středoškoláků a čtyř učitelů strávila necelý týden v Bruntále. Byla hosty Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Bruntál, která se školou Borgarholtsskóli v Reykjavíku spolupracuje.

Foto: MěÚ Bruntál

Střední průmyslová škola a Obchodní akademii Bruntál i Borgarholtsskóli poskytují studentům možnost zaměřit se na automobilový průmysl. Školy od loňského srpna spolupracují v rámci projektu Česko-islandské partnerství v oblasti odborného vzdělávání.  Jeho náplní jsou vzájemné návštěvy partnerů. Studenti i zaměstnanci škol tak mají možnost rozvíjet své znalosti a kompetence a také získávat nové zkušenosti.

První vzájemné poznávání se uskutečnilo v týdnu od 9. do 14. května v Bruntále. Islandští učitelé a školáci si prohlédli Střední průmyslovou školu a Obchodní akademii Bruntál. Zapojili se do výuky, kde si vyzkoušeli zdejší vzdělávací systém. Ocenili exkurzi do společnosti Tatra Trucks a. s. v Kopřivnici. V závěru návštěvy absolvovali meeting, který se kromě zaměření bruntálské školy, věnoval také rozvoji automobilového průmyslu v rámci české republiky.

Kromě školních aktivit měla islandská delegace možnost poznat město Bruntál a jeho okolí. Velmi se jí líbila příroda v okolí Sovince, města a vesnice se jí zdála na islandské poměry příliš blízko sebe a postrádala více vodních prvků v krajině i ve městě. Především mládež měla zážitek z nakupování, neboť za islandskou cenu jedněch značkových tenisek, tady nakoupila troje.

Na návštěvu bude na podzim navazovat další, tentokrát expedice ze Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Bruntál vyrazí do partnerské školy na Island.

Zdroj: MěÚ Bruntál