Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Košičanov pobúrili „ukrajinské“ zástavy! Všetko je však inak, teraz sú na smiech aj vlastným

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR, Mesto Košice, reprofoto/ KOŠICE:DNES)

KOŠICE – Smiať sa, či skôr plakať? Tohtoročné Dni mesta Košice mali netradičnú dohru, o ktorú sa postarali samotní ľudia, očividne nespokojní s výzdobou metropoly východu. Niektorým sa totiž nepozdávalo, že v meste sú vyvesené zástavy v modro-žltej, teda ukrajinskej farebnej kombinácii, čo dali aj patrične najavo. Rýchlo sa však ukázalo, že toto ich „pohoršenie“ nebolo opodstatnené a každý z nich by si mal namiesto toho naštudovať základné údaje týkajúce sa Košíc.

Fotografiu z vyzdobeného centra Košíc zverejnil regionálny portál KOŠICE:DNES. Vidieť na nej nielen dominantu centra mesta, ale mnoho modro-žltých zástav. Pre mnohých bola táto farebná kombinácia ihneď ako červená vlajka pre býka a spájať ju automaticky začali s Ukrajinou, ktorej národná zástava je v rovnakých farbách. Niektorí v použitých farbách videli jasný súvis so situáciou u našich východných susedov, iní zasa namietali, že na niektorých zástavách chýba erb.

 

O STAVE NAŠEJ SPOLOČNOSTI NAJLEPŠIE SVEDČÍ DISKUSIA POD STATUSOM “KOŠICE:DNES” Zdroj:...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Saturday, May 21, 2022

Neznalosť svojich spoluobčanov museli priamo pod príspevkom vyvracať ďalší diskutujúci, ktorí pripomenuli, že nejde o vlajku Ukrajiny, ale o jeden zo symbolov Košíc. Práve modrá a žltá sú totiž farby mesta. Takto farebne ladené zástavy sa okrem toho v uliciach neobjavil prvýkrát. Podobne rozvešané sme ich mohli vidieťuž aj v minulosti. „Hanba tým Slovákom, čo sa hrdia, akí sú vlastenci a pritom ani nedokážu venovať 10 sekúnd svojho času tomu, aby si zistili, aká je vlajka Košíc,“ znela jedna z reakcií na nenávistné príspevky pod fotkou.

Zrkadlo do duše národa

Spomínaná diskusia podľa polície svedčí o stave našej spoločnosti. Fotografia naštvala diskutérov podľa nich preto, lebo si myslia, že ide o vlajku Ukrajiny. „Im stačí vidieť len žltú a modrú farbu a ihneď začínajú šíriť nenávisť,“ uviedli.

„V poslednom čase sa objavili dva prieskumy, podľa ktorých sú Slováci na tom takmer najhoršie v celej Európskej únii, čo sa týka vplyvu dezinformácií. Hoaxy sú pritom založené na negativizme - ich cieľom je vyvolávať nenávisť a rozdeľovať spoločnosť. Priložený status je najlepším dôkazom, že oba prieskumy sú pravdivé. Je to zrkadlo do duše slovenského národa,“ dodali.

Košičanov pobúrili „ukrajinské“ zástavy!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mesto Košice)

Modro-žltá kombinácia doslova bije do očí

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach ustanovilo všeobecne záväzné nariadenia o symboloch mesta ešte v roku 2015. Podľa neho sú symbolmi Košíc erb, vlajka a zástava a tiež pečať. Farbami mesta sú žltá (respektíve zlatá) a modrá. „Vlajka mesta Košice sa skladá z horného žltého a dolného modrého poľa. V jej strede je erb mesta Košice. Pomer strán vlajky je 2:3,“ píše sa v dokumente. Zástava mesta Košice je zasa mestským symbolom utvoreným podľa vlajky, pričom sa v nariadení jasne definuje, že „môže byť použitá aj bez erbu mesta Košice, iba vo farbách mesta Košice, pevne spojená so žrďou.“

Košičanov pobúrili „ukrajinské“ zástavy!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mesto Košice)

Okrem zástav či vlajok môžeme v Košiciach modro-žltú kombináciu vidieť aj na prostriedkoch MHD ako sú autobusy či električky. Rovnako tak ich má vo svojom logu už niekoľko rokov aj Dopravný podnik mesta Košice. Spomínanú farbenú kombináciu využíva aj futbalový klub FC Košice, či už v znaku alebo na dresoch hráčov. Do modro-žltých farieb sú dokonca ladené aj tribúny na štadióne.

Viac o téme: FarbyVlajkaZástavaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu