Zelenskyj: To nikdo nevydržel, co my! Máme právo na zbraně

24.05.2022 7:11

Ruská válka na Ukrajině trvá dnešním dnem už tři měsíce. Ukrajinský prezident konstatoval, že to byly těžké měsíce, ale Ukrajince podle něj čeká ještě mnoho podobných těžkých týdnů. Ukrajina má podle něj v těchto těžkých týdnech žádat dodávky zbraní od svých partnerů a oni by je měli poslat. Aby se Ukrajinci mohli bránit ruským masakrům, jaké se teď podle Zelenského odehrávají např. u Severodoněcku.

Zelenskyj: To nikdo nevydržel, co my! Máme právo na zbraně
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým spoluobčanům sdělil, že je čekají další těžké týdny, protože Rusko vede proti Ukrajině totální válku.

„Každý den, když oslovuji naše lidi, zdůrazňuji, jak těžké je bránit se ruské agresi a za jakou cenu se to děje. Okupanti proti nám vedou velmi brutální válku. Na evropském kontinentu žádná taková válka nebyla 77 let. Je to totální válka, ve které se nepřítel snaží zničit co nejvíce lidí a infrastruktury,“ začal Zelenskyj.

„Celkem ruská armáda od 24. února zahájila 1474 raketových úderů na Ukrajinu s použitím 2275 různých raket. Naprostá většina mířila na civilní objekty. Během necelých tří měsíců došlo k více než 3000 náletům ruských letadel a vrtulníků. Která jiná země odolala takovému rozsahu útoků?“ otázal se prezident s tím, že Ukrajina žádá své partnery o moderní zbraně právě proto, aby se těmto útokům mohla bránit a chránit tak lidské životy.

Proto žádal světové lídry na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, aby poslali Ukrajině další finanční prostředky i zbraně. „Všichni naši partneři se shodují, že boj Ukrajiny ve válce proti Rusku je ochranou společných hodnot všech zemí svobodného světa. Naší společné svobody. A pokud ano, pak máme právo počítat s plnou a neodkladnou pomocí, zejména s dodávkami zbraní,“ zdůraznil prezident.

Nejtěžší situace teď prý panuje u Severodoněcku. Podle Zelenského tam Rusové rozpoutali v podstatě masakr.

„Nejtěžší bojová situace je dnes na Donbasu. Bachmut, Popasna, Severodoněck - v tomto směru soustředili okupanti zatím největší aktivitu. Rozpoutali tam masakr a snaží se zničit vše, co tam žije. Doslova. Nikdo nezničil Donbas tolik jako nyní ruská armáda,“ konstatoval Zelenskyj.

Prezident na tomto místě poděkoval všem obráncům vlasti za to, že této ruské brutalitě čelí. Tentokrát speciálně poděkoval příslušníkům námořní pěchoty, kteří hrdinně brání jih Ukrajiny.

„Nadcházející týdny války budou těžké. A toho si musíme být vědomi. Přesto nemáme jinou možnost, než bojovat. Bojujeme a vyhrajeme. Osvobodíme naši zemi a naše lidi. Protože okupanti nám chtějí vzít nejen něco, ale vše, co máme. Včetně práva na život pro Ukrajince,“ uvedl Zelenskyj.

Apeloval na všechny Ukrajince v zázemí, ale také ty, kteří působí v různých mezinárodních institucích, aby úsilí armády bránící vlast podpořili všemi dostupnými způsoby. „Každý hlas se počítá,“ podotkl ukrajinský prezident s tím, že konkrétně diplomaté by měli pro Ukrajinu získat především zbraně a střelivo.

Nakonec přišlo tradiční rozloučení.

„Věčná sláva všem, kdo přibližují naše vítězství! Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…