To „hezké“ kolem Ukrajiny končí. Holec ví, co čeká Fialu

24.05.2022 8:24 | Analýza

KONTEXT PETRA HOLCE „‘Hezká‘ fáze konfliktu na Ukrajině u nás skončila,“ tuší komentátor Petr Holec, co nyní pocítí vláda Petra Fialy. „Ostatně mění se i přístup médií. Po samých hezkých příbězích ze začátku války nyní informují i o problémech s evidencí, registrací či rozdělováním Ukrajinců v Česku, které vláda podcenila. A stejně tak o Romech, co si k nám podle všeho jen přijeli pro sociální dávky, a vláda neví, co s nimi,“ dodává. Připomíná slova profesora Milana Knížáka, který vítal Fialův příchod, nyní však má pocit, že se premiér zbláznil. Vsadit všechno na slova, že „jsme ve válce“, byla dle Holce pro vládní koalici špatná sázka.

To „hezké“ kolem Ukrajiny končí. Holec ví, co čeká Fialu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Premiér a prezident na pietním aktu

Vláda pořád nemá zákon na podporu vypnutí údajně dezinformačních webů a sdružení CZ.NIC proto hrozí, že je odblokuje. Vládní „cenzor“ Michal Klíma zase na Twitteru napsal, že mu lidé posílají udání na údajné dezinformace, jak je vláda vyzvala, on prý ale nemá lidi ani kompetence je prošetřovat. To vypadá na totální fiasko, ne?     

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Fiasko je ještě slabé slovo. Jde o závan totalitního zatmění a já jen doufám, že se vláda rychle probere a tyhle své nebezpečné nedemokratické manýry pošle do dějin. A zvlášť, když si před volbami nechala od spřízněných novinářů říkat „demoblok“, což nejspíš mělo být od slova demokracie. Ve skutečnosti ale Fialova vláda zareagovala na ruskou invazi na Ukrajině nápadně ruským způsobem: bez opory v zákoně a přihlášení se k odpovědnosti za to nechala vypnout několik webů. A lidi navíc vyzvala, ať udávají údajné dezinformace. Kabinet očividně zapomněl, že demokracie se od totalit a autokracií liší právě tím, že stojí na zákonech a lidi nevyzývá k bonzování.

Ironie navíc je, že to vláda ještě v praxi takhle zoufale zpackala a zesměšnila se. Provozovatelé vypnutých webů si samozřejmě hned založili nové weby s jinými názvy a jsou zpátky na předválečné čtenosti, což je skutečný vládní majstrštyk! Takhle teda Putina fakt neporazíme. A Michal Klíma? Ten se jen stává smutným a stále toxičtějším symbolem toho všeho. Vláda vyzve lidi k udávání, oni začnou skutečně udávat a nejvyšší vládní „cenzor“ jim nakonec oznámí, že na analýzu jejich udání vlastně nemá žádnou úřednickou kapacitu. To už je fakt hodně povedená satira! A zvláště když Klíma na Twitter ještě pochvalně napíše, že „žádosti jsou často dlouhé a detailní – škoda práce a času“. Milan Kundera by tohle miloval!

Profesor Milan Knížák ve svém komentáři pro Parlamentní listy napsal, že měl radost, když Andrej Babiš prohrál volby a v premiérské funkci ho vystřídal Petr Fiala. Ten se teď ale podle něj zbláznil. Za jeho vlády nastoupila cenzura, osočování oponentů a neuvážené činy a jeho hra na zachránce Ukrajiny je prý směšná.

Úplně to samé slyším i ze svého okolí, byť „válečné“ průzkumy veřejného mínění zatím premiérské koalici SPOLU přejí. Ty ale vždycky fungují s jistým zpožděním a odrážejí spíš počáteční fázi války. Podle mě Fialova vláda prostě zkusila všechny vážné domácí socioekonomické problémy zakrýt Ukrajinou a postavit tak proti sobě podle ní „přízemní“ ekonomické starosti lidí s vyššími hodnotami, pro které musíme všichni přinášet oběti. I proto nás od začátku zkouší přesvědčit, že jsme ve válce, což je nesmysl. Nejsme ve válce ani de facto ani de iure, i když Ukrajině pomáháme i vojensky.

Ale celkem to chápu: když lidi prostě přesvědčíte, že je jejich země ve válce, projde vám politicky spousta „válečných“ věcí. Včetně toho, že své politické oponenty nebo lidi s jiným názorem označujete za zrádce. Asi nejhorší na tom ale je, že se teď jako zrádci můžou cítit i lidé, které nikdy ani nenapadlo velebit Rusko nebo Putina, protože nenávidí totalitu i válku. I oni ale vidí, jak to vláda s Ukrajinou přestřelila. Sázka na Ukrajinu ale nyní dobíhá i jí a logicky. „Hezká“ fáze konfliktu u nás skončila a lidi vidí, že pomoc přináší i problémy. Ostatně mění se i přístup médií. Po samých hezkých příbězích ze začátku války nyní informují i o problémech s evidencí, registrací či rozdělováním Ukrajinců v Česku, které vláda podcenila. A stejně tak o Romech, co si k nám podle všeho jen přijeli pro sociální dávky, a vláda neví, co s nimi. I jihočeský hejtman z vládní ODS Martin Kuba proto mluví o dávkové turistice, za což by ho ještě nedávno stihl cejch zrádce. A možná by ho i „vypnuli“.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Ukrajina proti sobě ale staví i vládní strany, nakonec za pár měsíců máme místní a senátní volby. Pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib teď proto ostře pálí na koaličního parťáka ze STANu a ministra vnitra Víta Rakušana. A premiérovi Fialovi z ODS pro změnu dává ultimáta. Milan Knížák v rámci vládního ukrajinského kýče navrhuje, ať ruská vejce přejmenujeme na ukrajinská varlata. Obávám se, že už se to nestihne a je to jen dobře. Chápu, že moderní Česko nemá s podobně blízkou válkou zkušenost a že ruská invaze na Ukrajinu u nás logicky má jisté historické konotace. Doufám ale, že příští podobnou válku zvládneme střízlivěji a nebudeme proti cizí totalitě bojovat vlastní totalitou.

Vláda i média teď řeší turné Andreje Babiše „Za Babiše bylo líp“. Jak ho hodnotíte?

Souhlasím s politologem Janem Kubáčkem, který v televizi CNN Prima News pochválil jeho podobu i načasování. ANO prostě znovu ukázalo, že reklamní nebo volební kampaně pořád umí asi nejlíp ze všech. Ostatně jako nejlepší důkaz toho slouží i hysterická reakce vládních stran, které by mizerná kampaň nezajímala. Jejich politici Babišovo turné ze všech sil karikují a zesměšňují, čímž mu jen pomáhají.

Anebo přijdou s nejhorší možnou municí, že Babiš jezdí za voliči, místo aby seděl ve Sněmovně. Ta se totiž u veřejnosti dlouhodobě těší tak bídné důvěryhodnosti, že tím za srdce nebo za hlavu stěží chytnete twitterového trolla. Navíc někteří vládní politici i provládní novináři pořád opakují stejnou chybu, když povýšeně zesměšňují i reálné lidi z Babišových billboardů. Nejdřív to samozřejmě na Twitteru jako vždy udělal obvyklý podezřelý a provládní komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Záhy si ale i on ve svém komentáři všimnul, že Babiš „maká“ přesně tam, kde teď makat potřebuje. A když si něčeho všimne dokonce i Petr Honzejk...

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …