Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Českí meteorológovia upozorňujú na špecifický jav: Zasiahne stovky kilometrov, škody sú katastrofálne! Prehnal sa aj u nich

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reprofoto/ Český hydrometeorologický ústav/ M.Č., K.I.P, M.J.)

PRAHA – Búrky, ktoré koncom minulého týždňa zasiahli Českú republiku, so sebou priniesli skazu. Meteorológovia v tejto súvislosti upozornili na úkaz, ktorý nie je u nás častý a vyskytuje sa najmä v Severnej Amerike. Občas sa s ním však stretneme aj v našich zemepisných šírkach. K tomu došlo aj teraz.

 

Ako informoval český hydrometeorologický ústav, naprieč Českom prešiel v piatok večer veľmi výrazný búrkový systém a na veľkej časti územia napáchal škody vietor. Prvé škody, rovnako ako aj vznik systému, boli hlásené už z Nemecka a to v oblasti severne od Ulmu po piatej hodine popoludní. „Následne systém počas svojho postupu naberal na sile. Prvé nárazy vetra nad 25 m/s (90 km/h) potom ohlásila bavorská stanica Regensburg okolo 19 hodín SELČ a podľa radarových meraní systém ďalej naberal na sile. To skutočne potvrdili merania z viacerých staníc, kedy maximálny náraz vetra, necelých 35 m/s, bol zmeraný na stanici v Plzni. S postupom k východu ničivý potenciál búrky slabol, tá napriek tomu zamestnala hasičov až na úplnom východnom okraji republiky na Třinecku, kde tiež bol tiež zmeraný posledný náraz vetra nad 30 m/s, konkrétne 32 m/s na Javorovom u Třince,“ uviedli.

 

⛈ V pátek večer 20. května prošel napříč Českem velmi výrazný bouřkový systém, který způsobil škody větrem na velké...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, May 22, 2022

Podľa nich môžu z údajov, ktoré majú zatiaľ k dispozícií, potvrdiť, že išlo v  tomto prípade prinajmenšom o slabé derecho. Meteorológovia však upozorňujú, že ak sa nájdu dostatočné škody, v prípade piatkových udalostí z Česka bude možné označiť aj ako stredne silné derecho. 

Derecho je rozľahlý, dlhotrvajúci prejav búrkového systému, pri ktorom veje silný vietor v priamom smere. Často býva veľmi ničivý, dosahuje až silu víchrice a zasahuje územie s dĺžkou stoviek kilometrov. Vyskytuje sa najmä v Severnej Amerike, pozorovať ho však možno v menšom rozsahu aj v Európe.

 

Českí meteorológovia upozorňujú na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Český hydrometeorologický ústav)

„Spomínaný búrkový systém z pohľadu meteorologických radarov vykazoval charakteristiky tzv. bow echa, česky oblúkového echa. Ide o búrkový systém usporiadaný do pásu, ktorý je prehnutý dopredu v smere postupu. V rámci tohto bow echa sa navyše vyskytlo ešte lokálne ostrejšie vydutie pred zvyšok búrky, niekedy označované v zahraničnej literatúre ako spearhead echo. To je často spojené s výskytom downburstov, ktoré môžu lokálne viesť až k extrémne silným nárazom vetra presahujúcim aj 40 m/s (140 km/h). Práve radarové dáta boli výrazným podkladom na zvýšenie výstrahy na najvyšší možný stupeň s očakávanými extrémnymi nárazmi vetra najmä na Plzeňsku,“ dodali českí odborníci.       

Viac o téme: ČeskoBúrkaDerecho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu