Hlavní obsah

Hradu hrozí kvůli skartaci utajené zprávy pokuta

Prezidentská kancelář se při skartaci dokumentů mohla dopustit přestupku a hrozí jí pokuta až do výše 200 000 korun. Věcí se momentálně zabývá Národní archiv. Hrad mimo jiné skartoval utajovanou zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS) týkající se podílu ruské rozvědky na výbuších muničního skladu ve Vrběticích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář

Článek

O možném podezření na přestupek v úterý informoval Český rozhlas Radiožurnál na základě dokumentů poskytnutých dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Podnět k šetření Národnímu archivu podal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který prověřoval, jak prezidentská kancelář nakládá mimo jiné s utajovanými dokumenty. Podle NBÚ mohlo dojít k přestupku dle zákona o archivnictví.

Nejen Vrbětice, Hrad předčasně skartoval více dokumentů

Domácí

Mimořádná skartace stovek dokumentů proběhla loni koncem listopadu. Nařídil ji hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle Hradu byla omylem skartována i zpráva BIS, na což se přišlo náhodou poté, co se o dokument začala zajímat policie, která chtěla zjistit, zda se nedostal do rukou nepovolaných osob bez bezpečnostní prověrky.

Hrad opakovaně tvrdí, že vše proběhlo v souladu se zákonem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám