Hlavní obsah

Přehodnoťme pravidla pro nárazové testy, říká šéf Renaultu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vozy značky Dacia získaly v poslední době v nárazových testech Euro NCAP mizerné hodnocení. Ředitel automobilky Renault, pod kterou Dacia spadá, říká, že by se měla změnit jejich pravidla.

Foto: Euro NCAP

Dacia Sandero v nárazových testech Euro NCAP

Článek

Většinou to je ten se špatným výsledkem, kdo říká, že by se měl změnit test, nikoliv jeho výkon. Slova ředitele skupiny Renault Lucy de Mea však nemusí být jen výkřikem do tmy, když vznáší otázky, zda je hromada elektroniky v autě skutečně důležitá.

„Musíme hlídat, co skutečně přináší řešení situací ve skutečném světě, aniž by to z aut dělalo vánoční stromečky ověšené technologiemi, které jsou naprosto nepoužitelné,“ cituje ho web Autocar, který zprávu přináší.

Za volantem Dacie Jogger: Všestranný rodinný obr

Testy

Dacia dlouhodobě razí přístup, že nabízí lidem věci, které skutečně potřebují, a díky tomu dokáže nabídnout dobrá auta za příznivé ceny - alespoň většinou. Armády jízdních asistentů a hlídačů, běžných v autech ostatních výrobců, se tak u nich málokdy dočkáte.

Ovšem, výsledky nárazových testů Euro NCAP - přesněji snad testů bezpečnosti, neboť tato organizace hodnotí auto komplexně a právě všemožná bezpečnostní elektronika je jejich důležitou součástí - dacií a relativně starého Renaultu Zoe jsou v tabulkách tristní.

Honda a DS bodují, Dacia opět ztrácí, ukazují nové nárazové testy

AutoMoto

Zoe získalo nula hvězd, dacie Jogger a Spring jen jednu a model Sandero dvě. To je ve světě, v němž se u každého nového auta očekává čtyř- či pětihvězdičkový výsledek, opravdu málo. Ve všech případech však za špatné hodnocení mohla hlavně elektronická výbava testovaných aut, nikoliv výkon v nárazových testech samotných.

„Samozřejmě respektuji Euro NCAP. Jsme v téhle hře desetiletí. Byli jsme první, kdo získal pětihvězdičkové hodnocení, s lagunou. Pomohli nám se zaměřit na problém a zlepšit se, ale do budoucna musíme hovořit o tom, co je správný přístup a co jsou věci, které skutečně mají význam. Někdy vidím věci, které popírají logiku,“ nechal se slyšet de Meo.

„Chci systém selského rozumu - v těchto dnech snad nejvzácnější komodity ze všech. Pokud by navrhli systém, který by opilým lidem znemožnil nastartovat auto, nechal bych ho nainstalovat hned zítra,“ dodal.

Anketa

Jaká váha by se měla přikládat bezpečnostní elektronice v autě?
Větší, je to důležitá součást bezpečnosti auta
3,3 %
Stejná jako dosud, na pravidlech Euro NCAP není třeba nic měnit
9,6 %
Menší, důležitý je hlavně výkon v nárazových testech
87,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3045 čtenářů.

Reklama

Související články

Test Dacie Sandero Stepway: Venkovský světák

Dacia Sandero ve třetí generaci o pořádný kus dospěla a třebaže stále stojí relativně málo peněz a na některých místech je znát šetření, není laciná tam, kde...

Výběr článků

Načítám