Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko je o krok bližšie k odstrihnutiu sa od ruskej závislosti: SPP hlási veľkú vec, nový dodávateľ!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovensko a s ním aj Európska únia štátov je na križovatke dejín a križovatke ekonomickej z hľadiska dodávok dôležitých energií. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa postupne začali pretrhávať obchodné a energetické väzby medzi krajinami EÚ a Ruskom. Slovensko nie je žiadnou výnimkou a Slovenský plynárenský priemysel v týchto dňoch uskutočnil dôležitý krok, ako sa odstrihnúť od energetickej závislosti na Rusku z hľadiska plynu a tiež z hľadiska diverzifikácie. Máme totiž na dohľad nový zdroj!

archívne video

Chceme mať alternatívu k ruskému plynu a rope, je neuveriteľné, čo dokáže rozprávať opozícia, tvrdí Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O novom kontrakte, ktorý SPP uzavrelo, informovala TV Markíza. Tieto informácie potvrdilo aj samotné SPP. "SPP uzavrel diverzifikačný kontrakt na nákup nórskeho plynu z ťažobného poľa v Severnom mori. Tieto dodávky pokryjú významnú časť spotreby zákazníkov SPP. Spolu s pravidelnými dodávkami LNG sa nám tak v krátkom čase podarilo významne diverzifikovať zdroje a zvýšiť bezpečnosť dodávok plynu pre Slovensko a mieru jeho energetickej nezávislosti v tejto oblasti. Ide o ďalší úspech nášho obchodného tímu a prejav vysokej profesionality a spoľahlivosti SPP pri riešení aktuálnej situácie na trhu s energiami," povedal hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa trasy, ktorá pripadá do úvahy, k nám môže tento plyn prúdiť buď cez Nemecko a Česko, alebo najnovším plynovodom - cez Poľsko.

O odklonu od Ruska z hľadiska energii sa hovorí už dlho, veci nabrali rýchly spád po vpáde na Ukrajinu

Téma odklonu od ruskej ropy a plynu v súčasnosti rezonuje celou Európskou úniou (EÚ). Zatiaľ čo dodávky ruskej ropy tankermi by mohli štáty nahradiť už od budúceho roka a dodávky ropovodmi počas najbližších dvoch až troch rokov, zmeniť dodávateľa plynu bude náročnejšie. Slovensko by mohol v budúcnosti zásobovať plyn z USA, oblasti Perzského zálivu či Nórska, uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský. O energetickej bezpečnosti EÚ sa diskutovalo aj v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

Slovensko je o krok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Slovensko je od ruského plynu závislé na 85 %. Jednou z možností, ako ho nahradiť, sú dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) tankermi do prístavov v Stredozemnom či Baltskom mori a jeho preprava na naše územie plynovodmi. O tento plyn je však veľký záujem aj medzi ostatnými štátmi EÚ, navyše, kapacity LNG terminálov sú obmedzené.

Kde sa dá ešte hľadať?

Výkonný riaditeľ SPNZ zdôraznil, že medzi troch najväčších svetových producentov LNG patrí po USA a Katare práve Rusko. Plyn je možné získať aj z Alžírska, krajín Perzského zálivu alebo z Austrálie. "Treba vziať do úvahy aj určitú geografickú blízkosť," upozornil Kvasňovský. Nezanedbateľné sú totiž aj prepravné náklady. Okrem USA preto pre Európu prichádza do úvahy Afrika či krajiny Perzského zálivu.

Kým slovenské zásoby ropy sú v súčasnosti na úrovni 105 dní, a to najmä v štátnych hmotných rezervách, aktuálna zásoba plynu v zásobníkoch by podľa Kvasňovského v zimnom období vydržala približne na mesiac. Hoci má krajina kapacitu komerčných zásobníkov v objeme 3,5 miliardy m3, tie sú v súčasnosti naplnené iba na približne 25 %. Upozornil však, že ide o komerčné zásoby, ktoré majú obchodné spoločnosti. Pre chránených odberateľov má Slovensko núdzové zásoby v objeme 0,65 miliardy m3.

Viac o téme: PlynRuskoSPPNórskoSeverné moreDiverzifikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu