Hlavní obsah

Broadcom pokukuje po firmě VMware. Chce za ni zaplatit 60 miliard dolarů

– New York

Americký výrobce polovodičů a softwaru Broadcom jedná o převzetí softwarové společnosti VMware za 60 miliard USD (1,4 bilionu Kč). S odvoláním na informované zdroje to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Dohoda, pokud se uskuteční, zřejmě bude jednou z největších v tomto roce. Oznámena by mohla být ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Převzetí by se mělo uskutečnit v hotovosti a v akciích. Cena ještě nebyla pevně stanovena a může se změnit, upozornil jeden ze zdrojů.

Jednání o dohodě, spolu s dohodou podnikatele Elona Muska o převzetí Twitteru z konce minulého měsíce, ukazují, že navzdory silně rozkolísanému akciovému trhu jsou velké obchody stále uskutečnitelné.

Částečně i kvůli tomu, že pokles trhu učinil cíle k převzetí dostupnější a prodávající jsou v některých případech ochotnější přijmout akcie místo peněz v naději, že budou mít prospěch, až se trh vzpamatuje. Navíc soukromé investiční společnosti mají stále dostatek hotovosti.

Miliardová akvizice v počítačovém světě, Broadcom kupuje část Symantecu

Internet a PC

Broadcom nabízí za jednu akcii VMware zhruba 140 USD. To představuje prémii 50 procent ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií firmy. Stále je to však pod maximem z jara 2019, kdy se akcie firmy prodávaly za více než 200 USD.

Jednání o dohodě přicházejí zhruba šest měsíců poté, co firma Dell Technologies vyčlenila svůj 81procentní podíl ve VMware. Tato softwarová společnost má silné postavení na trhu takzvaného hybridního cloudu, kde velké společnosti kombinují veřejné cloudové služby, jako ty od Amazonu a Microsoftu, s vlastními soukromými sítěmi.

Zakladatel firmy Dell Michael Dell zůstává předsedou správní rady VMware. Spolu s investiční firmou Silver Lake, která mu pomohla v roce 2013 udělat z firmy Dell soukromou společnost, vlastní ve VMware více než 50procentní podíl.

Broadcom vyrostl díky akvizicím 

Broadcom je polovodičový gigant, který vyrostl hlavně díky akvizicím. Firma hledá dohody, které by jí pomohly v růstu na trhu podnikového softwaru. Loni byla blízko převzetí softwarové společnosti SAS Institute, nakonec si to ale zakladatelé rozmysleli. První její velký vstup na softwarový trh byla v roce 2018 akvizice firmy CA Technologies zhruba za 19 miliard USD.

Poptávka po cloud computingu, který umožňuje zákazníkům pronajmout si výpočetní výkon místo investice do vlastního, v posledních letech prudce vzrostla. Mezi první uživatele těchto služeb patřily začínající firmy a další podniky, které neměly na podporu vlastního IT oddělení. Nyní se na něj spoléhají společnosti napříč všemi odvětvími.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitel Lidlu a Kauflandu vtrhne do světa cloudu

Mateřská společnost potravinářských řetězců Lidl a Kaufland bude nově nabízet cloudové služby. Německá skupina Schwarz, která podniká také v České republice,...

Výběr článků

Načítám