Hlavní obsah

Obchodníci, kteří nevyužívají kapacitu v zásobnících plynu, o ni budou moci přijít

Vláda na svém středečním jednání projedná návrh zákona předložený ministerstvem průmyslu a obchodu, které navrhuje, aby obchodníci, kteří nevyužívají svou rezervovanou kapacitu v plynových zásobnících v požadovaném minimálním množství, o část své kapacity přišli.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Změna energetického zákona by zavedla princip zvaný "use it or lose it".

"Zavádí novou povinnost ukladatelům do zásobníků plynu, kterou je využívat rezervovanou skladovací kapacitu v minimálním požadovaném rozsahu. Pokud ukladatel nebude plnit požadovaná minimální množství plynu ve stanovených časových úsecích, pozbyde do konce skladovacího roku právo využívat rezervovanou skladovací kapacitu, a to v rozsahu, ve kterém požadované minimální množství plynu nesplnil," uvádí se v předkládací zprávě.

Účelem tohoto principu má být efektivní využití skladovacích kapacit v zásobnících plynu k zajištění bezpečnosti dodávek plynu, proto vedle pozbytí práva k nevyužité skladovací kapacitě zásobníku plynu je nezbytné upravit postup zpřístupnění nevyužité skladovací kapacity jiným subjektům na trhu.

Síkela pracuje na zvláštním energetickém tarifu. Roli bude hrát spotřeba

Ekonomika

Cílem navrhované úpravy je reagovat na současnou energetickou situaci vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině. "Je třeba bezodkladně přijmout opatření v oblasti zásobníků plynu s cílem posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky," uvádí předkládací zpráva.

Zásobníky plynu v ČR jsou nyní naplněné zhruba z 56 procent, vyplývá z dat organizace Gas Infrastructure Europe (GIE), sdružující evropské provozovatele plynárenských infrastruktur. Plynové zásobníky mají být před letošní zimou naplněné nejméně z 80 procent, rozhodl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) mimořádným opatřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám