Zle: Generál Pavel čistil sám sebe. Zkusil novinku a takhle dopadl

24.05.2022 11:07 | Ze sítí

Dělal jsem to, co dělal svobodník Kouba ve filmu „Copak je to za vojáka“, hájí se generál Petr Pavel před nařčeními, že pracoval jako vojenský rozvědčík pro minulý režim. Vlivný senátor Starostů a nezávislých Zdeněk Hraba se mu za to vysmál. Jiný, výrazný představitel vládní koalice, poslanec TOP 09 Ondřej Kolář, je zase nešťastný, že o Pavlovi kvůli komunistické minulosti někdo pochybuje. „V obytňáku je veseleji a veseleji,“ zoufá Kolář.

Zle: Generál Pavel čistil sám sebe. Zkusil novinku a takhle dopadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Publicista Tomáš Etzler, který v minulosti pracoval v CNN i v ČT a dlouhodobě se věnuje situaci v Číně, ve které několik let působil jako zahraniční zpravodaj, v glose pro Seznam zprávy pronesl pár slov k přímé volbě prezidenta v Česku. Vysvětlil, že kdyby si nakonec musel prezidentského kandidáta vybrat mezi generálem Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO), kteří oba bývali členy komunistické strany, rozhodl by se pro generála Pavla.

„Generál Pavel o svém členství v KSČ nikdy nemlžil, otevřeně o něm hovoří a opakovaně se za něj omluvil. Pro mě potom jako válečný hrdina na Balkáně a později jako předseda vojenského výboru NATO prošel náročným očistcem. Jestli budu volit generála Pavla, netuším. Uvidíme, kdo se ještě objeví. Každopádně ale mohu říct, že na Hradě budu mít daleko radši bývalého člena KSČ, který už se dekády jako komunista nechová, než trestně stíhaného, prolhaného papaláše, o jehož charakteru svědčí i to, že byl komunistickým práskačem, tedy estébákem,“ poznamenal Etzler.

Sám generál Pavel prozradil, jakou činnost před rokem 1989 v armádě vykonával.

„Slýchám, že jsem byl za komunismu rozvědčík. Nevím, co si pod tím představují ostatní. Nebyl jsem žádný Bond, ale výsadkář průzkumník, který se plazil blátem, mrznul ve sněhu a připravoval se na vysazení v týlu nepřítele, aby hledal odpalovací zařízení nebo velitelská stanoviště. Kdo si to neumí představit, ať se podívá se na svobodníka Koubu ve filmu Copak to je za vojáka,“ poradil všem generál ve výslužbě.

Generál Pavel promlouvá

Senátor Zdeněk Hraba přispěl do debaty o kandidatuře generála Pavla s poznámkou:

„V tom případě by mohl na prezidenta rovnou kandidovat svobodník Kouba, ne? A když se budeme držet i dalších rolí pana Langmajera, tak myslím, že kombinace svobodníka Kouby a trenéra Hrouzka by byla z tohoto pohledu ideální kombinace prezidentského kandidáta...“ poznamenal k tomu Hraba.  

Generál Pavel promlouvá

Starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) si posteskl, že podobné debaty o komunistické minulosti generála Pavla posilují Andreje Babiše putujícího po Česku v obytňáku.

„Bohužel se ta podivná toxicita zástupných pseudoproblémů přelévá i mimo virtuální diskuse. V obytňáku je veseleji a veseleji,“ poznamenal Kolář.

„Jak říkal s. Stalin soudruhovi z ÚV, který měl na starosti spisovatele a stěžoval si, jaká je to verbež: ‚Jiné spisovatele pro vás nemám‘, poznamenal k tomu komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

Generál Pavel promlouvá

Petr Holec k tomu přidal ještě jednu poznámku:

„Generál všem morálním majákům na krabičáku i xanaxu zle zatápí. Skoro mi jich začíná být líto,“ poznamenal k tomu komentátor serveru Info.cz.

Generál Pavel promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…