Nacisté na Ukrajině. Zní: „Vždyť je má i Rusko.“ „Už nemají vliv.“ Jenže jsou tu fotky...

24.05.2022 11:14 | Analýza

Obránci Azovstalu se po dlouhém obléhání vzdali, tedy i příslušníci praporu Azov. Právě tento útvar leží Rusku v žaludku a je prohlašován za nacistický či neonacistický. Na jeho obranu vystoupil investigativní novinář Vladislav Davidzon, který tvrdí, že tak Azov začínal, ale vliv nacistů pak byl odstraněn. Že prapor Azov není nacistický, řekl pak i jeden jeho člen v roce 2014. Ovšem nacistické symboly se na Ukrajině u vojáků objevují a zdaleka nejen u Azova.

Nacisté na Ukrajině. Zní: „Vždyť je má i Rusko.“ „Už nemají vliv.“ Jenže jsou tu fotky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Batalionu Azov

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Minulý týden skončily boje v Mariupolu porážkou ukrajinských sil v areálu továrny Azovstal. Řada zajatých vojáků náleží k praporu Azov, tedy organizaci, kterou Rusko označuje za nacistickou. Otázka, zda je Azov nacistický, nebo ne, se řeší již nějakou dobu. Nedávno na ni odpovídal investigativní novinář Vladislav Davidzon.

Argumentuje například tím, že židovsko-urkajinský voják Bitalij Barabáš, žádal, aby ve věci obléhání Azovstalu zasáhla izraelská vláda. A jeden z velitelů pluku, Svjatoslav Palamar poskytl interview deníku Haaretz a tvrdil, že stejně jako proti Izraeli se na ně používá „teror“. Dle Haaretzu už je Azovstal přirovnáván k Masadě, tedy k židovské rebelii proti Římanům, při které se rebelové zabarikádovali a nakonec byli do jednoho zabiti. Palamar s touto analogií souhlasil, což Davidzon považuje za známku toho, že se nejedná o neonacistickou skupinu.

„Jak nespočet kritiků s nedostatečným vhledem do ukrajinské politiky pořád připomíná, zakladatel Azova, Andrej Bileckyj je vskutku člověk, který má rasistické a bělošsky nadřazené názory. V původní podobě byl Azov útočištěm řady podivných existencí a Bileckyj se snažil a udržoval vztahy s neonacistickými skupinami po celé Evropě a Rusku,“ přiznává novinář, stejně tak jako fakt, že když příslušníci pluku nebyli na frontě, tak byli najímáni jako „řešitelé místních konfliktů“.

Davidzon poukazuje také na to, že ačkoliv jsou příslušníci pluku osočováni z toho, že perzekvovali etnické Rusy, tak většina příslušníků mluví rusky, pochází z ruskojazyčných oblastí a prý „mluví rusky lépe než ruští útočníci“. A když v roce 2014 Azov pomáhal „osvobodit“ Mariupol od proruských sil, tak tím prý i prokázal skutečnou loajalitu k Ukrajině.

Strach z toho, co veteráni budou dělat, měl tehdy prý prezident Porošenko oprávněně, takže do Azovu integroval členy bezpečnostních složek. A dnes se prý bojovníci pluku rekrutují ze stejných okruhů jako armáda a národní garda. Bileckého vliv pak prý ustal už v říjnu 2014, kdy prapor Azov opustil a snažil se vytvořit paralelní organizaci, která ovšem ve volbách v roce 2019 pohořela. Už v roce 2017 byl prý Azov proslulý, ale svými vojenskými schopnostmi. V té době byla Ukrajina pod tlakem, aby Azov „normalizovala“.

„Nepopiratelně byl Azov v době svého vzniku domovem nejrůznějších odporných existencí, a stejně jako v mnoha bojových jednotkách (včetně amerických) se v něm nepochybně i dnes najdou někteří příznivci nadřazenosti bílé rasy, rasisté a šovinisté. Není však již prakticky ani ideologicky rasistickou organizací, stejně jako se po roce 1948 americká armáda nedala nazývat segregovanou. Sám jsem popíjel s bývalými skandinávskými dobrovolníky Azova – byli to pohané a odinisté a měli na sobě runové tetování. Jeden švédský odstřelovač, který v praporu sloužil, mi jednou řekl, že jeho zkušenost z jednotky, kde sloužil po boku etnických řeckých, tureckých, gruzínských a ázerbájdžánských vojáků, ho proměnila z bílého rasisty v konzervativního nacionalistu – to je pokrok! Židovský politický poradce narozený v Donbasu, s nímž pravidelně popíjím v Kyjevě, zůstává hrdým důstojníkem v záloze pluku Azov,“ podělil se o zkušenost Davidzon.

Jeden z důstojníků mu prý řekl, že u Azovu slouží „pravicoví patrioti všech ras, názorů, barev kůže i náboženství“. Navíc, nábory a povýšení teď prý narozdíl od roků 2014 a 2015 kontroluje ministerstvo vnitra.

Davidzon tvrdí, že porozumět historii Azova je důležité, protože její neznalost nahrává „desetiletí starým stereotypům o Ukrajincích jako niterně antisemitských fašistických kolaborantech“. A dodává, že to neospravedlňuje uctívání Štěpána Bandery nebo jiných nacistických kolaborantů. Ale prý není rozumné, spravedlivé ani nápomocné těmto „statečným a vlasteneckým bojovníkům“ vyčítat činy jejich předků ze čtyřicátých let, zvláště když brání Urkajinu před ruským imperialismem a barbarstvím.

Slova Vladislava Davidzona se v lecčem shodují s již skoro sedm let starými slovy Ivana Charkova, který v roce 2015 v praporu Azov sloužil a mluvil s reportéry serveru DailyBeast. „V Evropě nacisté podporují Putina, protože si myslí, že chce vytvořit bílou, slovanskou Evropu,“ řekl a dodal, že na Ukrajině Putin zabíjí bělochy. „Kdybysme zničili Putinovu televizi (nepřátelskou propagandu), tak bychom mohli tuhle válku ukončit za půl roku jen tím, že bychom mluvili s civilisty. Jestli jsme fašističtí náckové, proč se k nám přidávají třeba Gruzínci?“ ptal se.

Při rozhovoru se Charkov pozdravil s jiným vojákem, který měl na ruce vytetovaného říšského orla se svastikou. Což pak Charkov komentoval slovy: „Ano, máme tu lidi, kteří takové věci podporují. Ale lidé s extremistickými ideologiemi jsou ve všech armádách, v USA i v Rusku. Třeba skinheadi. A my jim říkáme: Ok, ale naše ideologie je ukrajinský národ. Jestli v to nevěříte, tak můžete jít.“ A dodal, že v praporu slouží vojáci s různými náboženstvími, prý i jeden Žid.

Nicméně, vyloženě nacistické symboly se ve spojitosti s ukrajinskými vojenskými složkami objevují, a to od roku 2014 dodnes. Již v roce 2014 německá ZDF zachytila vojáky, kteří měli na helmách svastiky a dvojité blesky SS.

Ovšem i na pozdějších záběrech se nacistické insignie najdou a nejen u praporu Azov. V prosinci roku 2018 se tehdejší prezident Petro Porošenko fotil s ukrajinskými výsadkáři a foto se stále nachází na sociální síti Twitter. Třetí voják po jeho pravici má nášivku. Dotyčná nášivka je ovšem nacistický Totenkopf.

A nacistická symbolika nezmizela ani v roce 2022. Na videu, které publikoval britský The Sun, je vidět muž v uniformě SBU, ukrajinské civilní kontrarozvědky. Nad písmeny SBU má však muž další nášivku, a to SS Galizien, tedy jednotky vytvořené za druhé světové války z ukrajinských dobrovolníků z Haliče. Tato jednotka se střetla se sovětskými silami v bitvě u Brodů, kde utrpěla těžké ztráty a po doplnění stavů pomáhala potlačit Slovenské národní povstání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…