Hlavní obsah

Bil ji. Přesto pro manžela vyprosila podmínku a propuštění z vazby

Bil ji tak, že několikrát skončila i v nemocnici. Přesto šestatřicetiletá žena z ukrajinského Užhorodu svému manželovi odpustila a zachránila ho tak před kriminálem.

Volodymyr Popadych u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Její prosbu o shovívavost při ukládání trestu vyslyšel Krajský soud v Plzni. Ten v odvolacím řízení zrušil původní rozsudek tachovského okresního soudu, který poslal Volodymyra Popadycha na dva roky do vězení za zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí. Podle nového rozsudku dostal 38letý cizinec třicetiměsíční podmínku spojenou se zákazem pití alkoholu.

Tři roky tyranie

„Pro uložení nepodmíněného trestu nebyly shledány důvody. K tomuto rozhodnutí dospěl odvolací soud zejména proto, že obžalovaný dosud nebyl trestaný, uznal svou vinu a urovnal vztahy s poškozenou. Rovněž uhradil způsobenou škodu zdravotní pojišťovně,“ uvedla mluvčí krajského soudu Jana Durná.

Dodala, že soud zároveň rozhodl o okamžitém propuštění obžalovaného z vazby, kde strávil rok a půl. Podle obžaloby Popadych svoji životní partnerku tyranizoval od doby, kdy přijela před třemi lety do Česka za prací.

Foto: Foto PRÁVO – Patrik Biskup

Volodymyr Popadych před soudem.

„Přes telefon ji neustále kontroloval, kde a s kým je. Když se hned neozvala, tak jí vyhrožoval, že už nikdy neuvidí děti, které v té době pobývaly u něj a jeho matky na Ukrajině. Jeho žárlivost a intenzita útoků vygradovaly v době, kdy za poškozenou přijel do České republiky,“ uvedla státní zástupkyně.

Poukázala především na poslední napadení loni v říjnu, kdy obžalovaný ženu několik hodin mlátil a vyhrožoval jí, že pokud mu neřekne, s kým souloží, tak ji uškrtí. „U ženy znalci zjistili jako následek týrání posttraumatickou stresovou poruchu, což je těžká újma na zdraví,“ upozornila žalobkyně.

Domácí násilí: zlehčování i chaotická pomoc

Domácí

Sama poškozená podle svých slov k manželovi už žádnou zášť necítí. „Byla jsem za ním ve věznici a všechno jsme si vyříkali. Omlouval se mi a oba jsme přitom brečeli. Už jsem mu odpustila. Nechci, aby byl zavřený ve vězení. Rodina ho nyní potřebuje,“ vzlykala žena v soudní síni. Druhým dechem dodala, že se s manželem usmířili hlavně kvůli válce na Ukrajině.

„Situace se změnila. Teď mám u sebe obě naše děti a v březnu jsem přivezla z Ukrajiny svoje rodiče, kteří se o sebe sami nedokážou postarat. Matka je po amputaci ruky a otec má rakovinu prostaty a nosí pleny. Musím chodit do práce, těžce to zvládám, jsem na všechno sama. Potřebuji nějakou pomoc,“ vypovídala dále žena.

Že by jí manžel znovu ublížil, se nebojí. „Zažil si jenom chleba v cele a to ho vyléčilo. Dobře ví, že kdyby něco zkusil, tak tam skončí znovu. Z toho má strašný strach. Chci věřit tomu, že se polepšil. Strašně se mu také stýská po dětech,“ dodala Ukrajinka, která pracuje jako recepční hotelu.

Okresní soud v Tachově se Ukrajince předtím obměkčit nepodařilo, i když i tam podle soudkyně Michaely Řezníčkové senát na chvilku zauvažoval i o podmíněném trestu právě s ohledem na emotivní výpověď poškozené, nakonec se rozhodl násilníka poslat za mříže.

Těhotnou družku škrtil, bil do hlavy a pořezal. Násilníkovi ze Sokolova hrozí osm let

Krimi

„Poškozená působí jako silná osobnost, která rychle překonala důsledky posttraumatické stresové poruchy. Ta současná situace bez manžela pro ni nebude tak psychicky náročná jako soužití s ním po dobu páchání trestné činnosti. Navíc pomoc jí nabídla i matka obžalovaného, která se za jednání syna omluvila,“ uzavřela Řezníčková.

Státní zástupkyně požadovala pro Popadycha dokonce čtyři roky vězení. Upozornila, že k fyzickému napadání poškozené ze strany manžela docházelo v minulosti i na Ukrajině.

„Po jednom z útoků musela být na tři týdny hospitalizovaná a po propuštění ještě další dva měsíce mohla přijímat jen tekutou stravu brčkem,“ uvedla žalobkyně.

Připomněla také, že obžalovaný byl potrestán v Polsku tříletým zákazem pobytu v schengenském prostoru za porušení protiepidemických opatření v souvislosti s pandemií covidu. „Aby zákaz obešel, nechal si změnit jméno,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám