Hlavní obsah

Za hrozbu výbuchem na Hradě dostal „Král světa“ z Jablonecka podmínku

– Praha

Soud uložil 37letému muži podmíněný trest za vyhrožování výbuchem bomby na Pražském hradě. Anonym se na začátku ledna ohlásil telefonicky jako „Král světa“ a policie tehdy musela předčasně uzavřít pro návštěvníky celý areál.

Foto: Policie ČR

Opatření kvůli anonymnímu volajícímu na pražském Hradě

Článek

O vývoji v případu v úterý informovala policie na Twitteru s tím, že muž z Jablonecka dostal za šíření poplašné zprávy sedmiměsíční podmínku. Podrobnosti k verdiktu policisté nesdělili, není například zřejmé, zda je rozsudek pravomocný. Obviněnému hrozily až tři roky vězení.

Podle kriminalistů muž vyhrožoval 4. ledna na tísňové lince 158 odpálením výbušného zařízení na Hradě.

Historické sídlo českých králů a prezidentů museli policisté zmíněný den vpodvečer předčasně uzavřít. Ještě téhož dne kriminalisté podezřelého zadrželi a o několik dní později obvinili z šíření poplašné zprávy.

Prezident Miloš Zeman v té době po propuštění z několikatýdenní hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici pobýval na zámku v Lánech ve středních Čechách.

Policisté zadrželi muže, který podle nich hrozil odpálením bomby na Hradě

Krimi

Pražský hrad je národní kulturní památkou, v rozsáhlém areálu se nachází mimo jiné katedrála svatého Víta, konají se tam také výstavy, koncerty a další kulturní akce.

Od roku 2016 musejí návštěvníci Hradu projít u vchodů bezpečnostní prohlídkou, což kritizují někteří politici a žádají Zemana, aby areál více zpřístupnil.

Prezidentská kancelář ale odkazuje na postoj policie, podle níž nynější bezpečnostní opatření na Hradě odpovídají situaci ve světě i ČR a průběžně se vyhodnocují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám