Hlavní obsah

Zelenského projevy zabírají. Emocemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obdiv fanoušků si Volodymyr Zelenskyj (44) zvykl už jako populární komik a herec. Než se stal před třemi lety prezidentem, sklízel pravidelně aplaus za humorné scénky, v nichž se často strefoval do politiků.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Sotva tehdy mohl tušit, jaké ovace mu osud teprve chystá. Za tři měsíce války s Ruskem pronesl už přes stovku projevů. A lidé po celém světě mu za ně mnohdy tleskají vestoje.

„Zelenskyj úspěšně realizuje nový druh diplomacie – upřímné veřejné projevy místo choulostivé práce velvyslanectví,“ napsal ukrajinský portál Novoje vremja (NV).

„Mocná slova“ Zelenského před americkými i evropskými politiky „pomohla změnit pozici Západu v otázce vojenské pomoci Ukrajině“, míní komentátor Maksym Butčenko.

Projev Volodymyra Zelenského k národu z 11. březnaVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

Podpora? 91 procent

Experti chválí Zelenského, že řečnický talent umně proměnil v účinný nástroj, díky němuž získal pro Ukrajinu nejen sympatie, ale také peníze a zbraně. Neváhá přímo žádat o finanční i vojenskou pomoc a politikům vytýká nedostatečnou podporu, aniž by se uchyloval k diplomatickým kličkám.

Oslovit svět Zelenskyj neváhá při velkých politických summitech i významných kulturních akcích. Ovace sklidil při zahájení 75. filmového festivalu ve francouzském Cannes.

„Mluvil o válce řečí srozumitelnou pro tamní publikum,“ uvedl portál NV.

Světový „debut“ si ukrajinský prezident vyzkoušel už 1. března, šest dnů po ruské invazi na Ukrajinu, když promluvil v Evropském parlamentu o agresi sousední země.

Podle analytiků dokázal nejen strhnout pozornost ve prospěch Ukrajiny, ale i zkorigovat politické nálady v některých zemích, kde téma války nemělo velkou odezvu. Za způsob komunikace i osobní nasazení ho chválí dokonce političtí soupeři.

Zelenského videovzkaz krátce po zahájení ruské invaze: Jsem tu!Video: Twitter @mrsorokaa

Zelenská: Žiju pro chvíli, až mi manžel řekne, že je konečně po všem

Válka na Ukrajině

Porazil i Muska

„V poselstvích dobře vyvažuje faktickou i emoční část. Na jedné straně mluví věcně, ale na druhé si zachovává určitý osobní a lidský rozměr,“ míní Pavlo Klimkin, exministr zahraničí z doby Zelenského předchůdce Petra Porošenka. Ačkoli letos v lednu si sotva 30 procent lidí podle Kyjevského mezinárodního ústavu sociologie přálo, aby se znovu ucházel o úřad, válka katapultovala jeho podporu zhruba trojnásobně.

Koncem února, pár dnů po vpádu, agentura Rejting zjistila, že ho podporuje 91 procent dotázaných. Díky tomu, že i se svým týmem zůstal v Kyjevě, si vysloužil také uznání opozice, která mu v minulosti vytýkala přehnaný pacifismus či ochotu ke kompromisu s Ruskem ohledně osudu Donbasu.

Přestože jej média neukazují mezi vojáky či při rozdávání povelů z titulu funkce vrchního velitele ozbrojených sil, denními projevy k občanům i komunikací se světem si zajistil respekt. Podle časopisu Time se dokonce stal nejvlivnější osobností roku, zatímco miliardář Elon Musk, šéf automobilky Tesla, skončil druhý.

Rusové zničili Donbas tak, že připomíná peklo, tvrdí Zelenskyj

Evropa

Britský list The Guardian napsal, že Zelenského projevy k lidu i k zahraničním parlamentům po celém světě podnítily mezinárodní podporu a posílily i morálku doma.

Novináři se mezitím pídí po tom, kdo ve skutečnosti tvoří texty, které oslovují i cizince. Podle The Guardian je autorem Dmytro Lytvyn, bývalý novinář a politický analytik z ukrajinského portálu Livyj bereh (Levý břeh). Ten nedělníku The Observer řekl, že „prezident vždy přesně ví, co a jak chce říci“. V jeho projevech jsou podle něj „nejdůležitější emoce“.

Tři roky v úřadě
Volodymyr Zelenskyj byl zvolen prezidentem Ukrajiny 21. dubna 2019.
Ve druhém kole voleb získal 73,22 procenta hlasů.
Do funkce prezidenta ho inaugurovali 20. května.
Po ruské invazi na Ukrajinu se těší podpoře přes 90 procent respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám