Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Nejstarší sauna ve Finsku, krvavá klobása či mumínci. Sedm tipů pro fanoušky, jak si užít Tampere

Ve Finsku žije 5,5 milionu lidí, na které čeká v zemi něco kolem 2,3 milionů saun. Saunu naleznete v každém hotelu, tělocvičně, v suterénu většiny domů, a dokonce přímo v koupelnách rodinných domků. foto: Andrea Braun Střelcová

Fanoušci ledního hokeje znají Tampere především jako dějiště letošního mistrovství světa. Třetí největší město Finska má ale rozhodně co nabídnout i mimo oblíbený zimní sport. „Manchester severu“ potěší příznivce gastronomie, výborné kávy, designu, všudypřítomné pohody a především poklidné přírody.
  16:00

Sauna s ledovou koupelí

Ve Finsku žije 5,5 milionu lidí, na které čeká v zemi něco kolem 2,3 milionů saun. Saunu naleznete v každém hotelu, tělocvičně, v suterénu většiny domů, a dokonce přímo v koupelnách rodinných domků. Tampere se navíc pyšní titulem „světové hlavní město sauny“, protože má údajně největší počet veřejných saun. Ve městě se nachází nejstarší sauna v celé zemi, Rajaporti, která je v provozu od přelomu 19. a 20.století. Rauhaniemi, nejslavnější veřejná sauna v Tampere, potom láká na teploty přes 100°C a saunování u jezera mezi borovicemi také přes více téměř sto let.

Sauny mají většinou podobu malých dřevěných domečků u jezera, do kterého se hosté skočí ochladit. Finská kultura pak k dokreslení kouzla sauny počítá s posezením u piva dostupného v běžných obchodech ovšem jen v nealkoholické verzi – ve Finsku platí částečná prohibice. Nedílnou součástí saun bývá i veřejný gril - včetně veganských klobásek, které tu jsou k zakoupení.

Jezero Suolijärvi se schůdky pro otužilce, kteří po sauně holdují plavání v ledové vodě

Západ slunce na jezeře

Známé úsloví, že Finsko je zemí tisíců jezer, není úplně pravdivé: vodních ploch je ve Finsku přes sto tisíc. V regionu obklopujícím Tampere se nedá čekat dramatická příroda, ale klidné a průzračné vodní plochy jsou všude. Jezera, jezírka a nádrže všeho druhu dominují krajinou, a slovo „järvi“ (jezero) patří k základní slovní zásobě začátečníků finštiny. Samotné Tampere s 300 tisíc obyvatel leží hned na dvou jezerech, Näsi a Pyhä, které mezi sebou spojuje dvoukilometrový proud peřejů Tammerkoski.

Sílu vodního proudu potom zpracovává nedaleká elektrárna, na kterou zčásti funguje i město. Severskou pohodu můžete nejlépe zažít letní projížďkou na jezeře, a užívat tak dlouhých letních dnů, během kterých slunce zapadá jenom částečně mezi půlnocí a třetí hodinou ráno.

Moderní finská kuchyně

Finové berou gastronomii opravdu vážně. Jsou hrdí na svou kulinářskou tradici a čerstvé plody, které krátké jaro a léto po dlouhé zimě země poskytne: hříbky, lišky, borůvky, brusinky, ostružiníky, kopr, ale i mléčné výrobky a samozřejmě ryby. Specialitou města Tampere je pak poněkud podivná krvavá klobása mustamakkara. Největším lákadlem pro foodies je městská tržnice kauppahali: zamilujete si tu třeba skořicové šneky nebo slané koláčky z východofinské Karelie plněné rýží, bramborami či sobím masem.

Andrea Braun Střelcová

Andrea Braun Střelcová pracuje pro Společnost Max Plancka v Berlíně a je doktorandkou na Tampere University.

Andrea Střelcová

Všechny tyto lahodné pokrmy můžete zapít na naše poměry velmi slušným pivem. Lososy, štiky, okouny a candáty si vychutnáte s všudypřítomnou filtrovanou kávou, jejíž jsou Finové největšími konzumenty na světě. Protože restaurace jsou drahé, populární jsou snídaně, brunche a obědy ve stylu „sněz, kolik můžeš“. Výbornou severskou snídani mají k dostání třeba v hotelu Lapland (25 EUR, sněz, co chceš) nebo v bistru Ravintola Sasor.

Městská procházka lesem

U jezera Näsi, jednoho ze dvou velkých jezer, mezi nimiž se Tampere rozkládá, se nachází rozhlehlý park. Zatímco si zde rozložíte piknik, nebudete věřit, že jste ve městě. Obklopí vás skaliska a až vylezete nahoru, odměnou vám bude nádherný výhled na Tampere a nekonečné třpytící se obě jezera. Na vrcholu je i vyhlídková věž s kavárnou. A pokud je fronta na vyhlídku příliš dlouhá, zakončit výlet můžete třeba alespoň kávou a koblihou munkki v místní kavárně – jejich donut je nejvyhlášenějším tamperským dezertem.

Finská pohoda

Finsku vládne pohoda, a to zvlášť v létě. V roce 2022 Finové již popáté v řadě zvítězili v průzkumu OSN o nejspokojenější národ na světě – a to i přes to, že je zde většinu roku mráz a tma. Temné zimní dny jsou opravdu nekonečné; během zimy v Tampere slunce vychází jen na pár hodin denně. Finové proti sezónní depresi bojují tím, že si libují ve všech možných hrách a sportech: během dne vyráží ven na běžky, na lyže a na brusle, večer pak zasednou k deskovým hrám nebo kartám.

Ale jakmile v květnu vyjde slunce, všichni se rychle přemístí na venkovní zahrádky s cílem nasát sluneční paprsky, které zbývajících devět měsíců v roce nemají. Stejně jako Češi odpočívají Finové často u piva a město se pyšní pestrým výběrem bister, barovou scénou i bohatým nočním životem. Koneckonců i Sanna Marin, současná finská premiérka, pracovala během svých studií v Tampere za barem.

Mumínci a ostatní muzea finských podivností

Tampere se, koneckonců jako celé Finsko, pyšní skvělými a poněkud zvláštními, muzei. Rodiny i ostatní milovníky kreslených skřítků Mumínků potěší stejnojmenné muzeum věnované celoživotnímu dílu finské ilustrátorky Tove Jansson.

Dělnické muzeum a skanzen pak návštěvníkům připomene historii města, které bývalo centrem papírenského průmyslu a díky které se Tampere přezdívá „Manchester severu“. Milovníci historie pak mohou navštívit Leninovo muzeum, kde sovětský politik působil před 1. světovou válkou, kdy Finsko patřilo pod Rusko. Milovníci designu a moderního umění si zase přijdou na své v muzeu moderního umění Serlachius, sídlícího v budově bývalé papírny uprostřed finských lesů.

Finský design

A právě design má v Tampere výsadní pozici. Dědictví slavných designerů jako byl Alvar Aalto je cítit na každém rohu nejen v Tampere, ale po celém Finsku. Dvě hodiny z Tampere leží město Jÿvaskÿla, „dvorní“ města tohoto nejslavnějšího finského architekta. Původní industriální komplexy v Tampere, Finlayson a Tampella, jsou dnes revitalizovány do designových zón s obchody, bary a kavárnami.

Kousek od Tampere najdete taktéž městečka Iitala, centrum finského skla a porcelánu, a leží zde i Nokia, která dala název telekomunikační firmě a oblíbeným telefonům. Minout byste neměli samozřejmě ani malé designové předměty slavných finských značek jako Marimekko nebo Artek, které si můžete snadno zabalit do kufru domů.

Autor: