Obraz jednoho ze zakladatelů české moderní malby Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se na nedělní aukci v Praze prodal za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který dosud držel obraz Divertimento II Františka Kupky, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu. Poprvé se také při tuzemské aukci výtvarného umění na sále překonala hodnota 100 milionů korun. Bez přirážky konečnou cenu licitátor odklepl na hodnotě 103 miliony.

Vyvolávací cena Kubištova obrazu byla 25 milionů. I kdyby se prodal za ni, byl by to autorský rekord. Nejdražším Kubištovým dílem prodaným v tuzemské aukci dosud bylo dílo nazvané Zátiší vydražené v roce 2013 za 18,49 milionu korun včetně přirážky.

Obraz do aukce vstoupil s cenou 38 milionů korun, kam vzrostla v internetovém přihazování. Na sále cena vystoupala o více než 60 milionů, v závěru licitovali dva až tři zájemci.

V případě černobílého obrazu Staropražský motiv jde o vůbec první prodej díla Bohumila Kubišty, jednoho ze zakladatelů české moderní malby z tohoto období. Za více než 20 let se v dražbách objevilo pouze 14 jeho olejů.

Rok 1911, kdy Kubišta Staropražský motiv namaloval, je všeobecně vnímán jako období zásadního zlomu v tvorbě tohoto umělce a nese se ve znamení přehodnocení jeho pařížské zkušenosti. Ta vedla mimo jiné k formulaci vlastní estetiky kubismu založené na myšlenkovém ponoru do vnitřního života reality. Duchovno a ideové podloží tvorby Kubišta vnímal jako neodlučitelné od samotného procesu malby, což také velice zdůrazňoval ve svých písemných projevech publikovaných ve významných uměleckých měsíčnících té doby.

Pro formulaci svých idejí Kubišta čerpal z předních představitelů tehdejší evropské filozofie, jakými byli například Arthur Schopenhauer, Henri Bergson nebo Immanuel Kant, ale i z myšlenkových směrů pro tehdejší dobu exotických, například z indické filozofie. Inteligence, interdisciplinární sečtělost a umělecká verva přivedly sedmadvacetiletého Kubištu k vlastní názorové i umělecké syntéze, jež vyvrcholila v obrazech z let 1911 a 1912, stojí v katalogu k aukci.

Se stejnou vyvolávací cenou nedělní aukce nabídla obraz malířky Toyen s názvem Samotáři z roku 1934, prodal se za 54 milionů korun včetně přirážky.

Nejdražším dílem Toyen prodaným v tuzemské aukci zůstává obraz Cirkus, za který nový majitel loni zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun. Ten je také na druhém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v Česku za obrazem Divertimento II Františka Kupky, který se v listopadu 2020 prodal za 90,24 milionu korun.

Na pražském Žofíně se v nedělní aukci nabízejí s několikamilionovými cenami také díla Josefa Šímy, Jakuba Schikanedera, Josefa Čapka, Emila Filly, Václava Špály nebo Antonína Slavíčka. Část děl se dražila pro charitativní účely.

Bohumil Kubišta Staropražský motiv
Bohumil Kubišta – Staropražský motiv (1911)
Foto: archiv Galerie Kodl