Korupční kauza ANO: 9,5 roku pro Švachulu. Promluví?

Padly rozsudky v největší politické korupční kauze posledních let. Jde za “protikorupčním” hnutím Andreje Babiše.

Ten retro závan devadesátých let nelze v kauze Stoka přehlédnout: igelitky s miliony, opulentní výlety do rakouských vinařství a cinklé zakázky na běžícím pásu. Tedy všechno, co Andrej Babiš souhrnně označoval jako Palermo, proti kterému přišel do politiky bojovat.


Foto: Hnutí ANO

Jenže přesně takhle se žilo v Brně za vlády Babišova protikorupčního hnutí. V kauze Stoka dnes soud vynesl rozsudek nad regionálním politikem ANO Jiřím Švachulou, kterého označil soud za organizátora zmanipulovaných zakázek. Do vězení jej zatím nepravomocně poslal na 9,5 roku.

Odsouzeno bylo i dalších osm lidí a dvě firmy.

Ještě zajímavější než co se podle soudu nadevší pochybnost prokázalo, je to, co stále zůstává skryto. A co teprve dnešní soudní rozsudek může pomoci odhalit.

Jde o vlivné postavy v zákulisí, kteří byli podle insiderů faktickými hybateli dění v Brně. A kteří dosud z vyšetřování vyvázli.

Pětapadesátiletý Švachula od počátku své kariéry ANO platil za blízkého spojence Jaroslava Faltýnka. Podle brněnských insiderů, které jsme před lety citovali, to byl právě tehdejší druhý muž ANO, kdo Švachulu do místní buňky přivedl. Ostatně záhy se Švachula objevil i v dozorčí radě ČD Cargo, která roky spadala do sféry Faltýnkova vlivu.

Švachulovy kroky a shromažďování moci s Faltýnkem v zádech ale obratem vzbudily kritiku uvnitř tamní organizace hnutí. Na situaci v Brně upozornili nespokojení členové Andreje Babiše už v roce 2015. Napsali do centrály na Chodov dopis, v níž uvedli, že hnutí v Brně “infiltrovali lidé napojení na prohnilé skupiny.”

Doslova tehdy uvedli: “Tato organizovaná skupina s penězi a kontakty především na zdiskreditovanou část ODS se pomocí profesionálních kroků (velrybářské praktiky při zakládání místních organizací, snaha o diskreditaci a vydírání osob, nátlakové sestavování kandidátních listin, rizikové financování marketingové kampaně) snaží zneužít hodnoty hnutí ANO a na Váš účet realizovat správu věcí veřejných zaběhlým způsobem, který jste vy sám (a my s vámi) přišli do politiky měnit.” Detailně jsme popsali jsme zde.


ČTĚTE TAKÉ: Miliony v černých taškách. Rozhovor o Brně se ženou, která byla “u toho”


Jenže se nestalo nic. Poradci Andreje Babiše se sice byznysových vazeb politiků z brněnské partajní buňky obávali, žádný razantní krok navenek nepřišel. Mimo jiné proto, že nad nimi držel ochrannou ruku právě Jaroslav Faltýnek.

“Pan Faltýnek byl člověk, který do ANO ty lidi, co jsou dnes v potížích, přivedl. Přivedl i pana Švachulu a i mého muže,” popsala v roce 2019 v časopise Neovlivní.cz v unikátním rozhovoru bývalá žena jednoho z vlivných brněnských hráčů.

“Pamatuji si, jak jsem ty vztahy zprvu vůbec nechápala. Místo abychom byli s manželem někdy spolu jen my dva, musela jsem absolvovat schůzky, večeře, na nichž byl pan Faltýnek. Zval se třeba do rakouské vinařské oblasti Wachau, tam se vozil na pobyty. Bral se na ochutnávky. Jeho někdejší partnerku museli všichni tihle spolukamarádi zaměstnat, aby brala měsíčně 80 tisíc, měla auto a notebook. Byla takhle jeden čas i ve firmě mého muže, proto to vím,” popisovala, jak to v Brně chodilo.

Policie se po zatčení Jiřího Švachuly o Jaroslava Faltýnka i jeho syna, který v Brně podnikal, skutečně zajímala. Dodnes ale nenashromáždila důkazy o jejich protiprávním postupu.

Klíčové je, že Jiří Švachula, od kterého si kriminalisté slibovali, že nakonec pod hrozbou vězení rozkryje další větev případu – ovlivňování antimonopolního úřadu a dalších státních orgánů, do rozsudku nepromluvil.

“On je klíčem. Pokud promluví, bude to pro řadu lidí katastrofa,” citovali jsme v roce 2019 vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Informace, že na Faltýnka není nabito, měl podle zjištění Neovlivní.cz k dispozici po celou dobu i Andrej Babiš. Proto také svého cenného spolupracovníka pokryl. 

Dnes si Jiří Švachula vyslechl verdikt, podle kterého má ve vězení strávit dlouhé roky. Nechá vinu jen na sobě?

Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email