Rady a tipy, 21. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Ať už bydlíte ve větším městě nebo jste zde na dovolené či výletu, občas potřebujete někam zajít a vzít pejska s sebou. A to nejen z nutnosti, ale také kvůli socializaci a zvykání psa na rušné prostředí a různé jiné neobvyklé vjemy.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kam s chlupáčem zajít, abyste byli vítáni a zároveň jste si spolu užili společné chvíle?

Park

Park je ideálním místem, kde můžete trávit čas se svým psem. Přírodní plocha vám poskytne útočiště nejen pro hraní a dovádění, ale také pro odpočinek. V létě se zde můžete zchladit díky stínu nebo využijete pítko, fontánu či jezírko. V parku často bývá i rychlé občerstvení, díky kterému osvěžíte i sebe. Můžete si však přinést vlastní jídlo a pití a udělat si zde piknik. Jen pozor, i tady – jako všude ve městě, kromě speciálních psích parků – musí být pejsek na vodítku a mít pevný obojek, ideálně s kontaktními údaji na majitele.

Kavárna, restaurace

Pokud chcete posedět o něco kultivovaněji než na dece v parku, nebojte se s pejskem vyrazit do kavárny, cukrárny, restaurace či hospody. Zde je však háček, zda vás v podniku přivítají. Ne všechna zařízení jsou „dog friendly“ a pejsky uvnitř nevidí personál rád. Většinou však nikomu nevadí přítomnost psa na venkovní terase či zahrádce. Vždy je však vhodné se předem zeptat, zda pes nikomu nevadí. Předejdete tak případným komplikacím a trapasům. V lepším případě vám obsluha rovnou přinese i misku s vodou pro vašeho čtyřnohého mazlíčka.

Jestli jste měli štěstí a narazili jste na podnik, kde jsou pejsci vítáni, máte vyhráno. I zde však nezapomínejte respektovat základní pravidla slušného chování, pejska neposazujte na židli, nedávejte mu jíst z talíře a podobně. Pes by rozhodně neměl obtěžovat ostatní strávníky ani personál.

Obchodní dům

Je to spíše rarita, ale opravdu některé obchodní domy dovolují vstup se psy. Není od věci toho využít, pokud chceme pejska naučit například nastupovat na eskalátory nebo jej navyknout na přítomnost většího množství lidí. Dejte však pozor na pravidla jednotlivých obchodů. Často totiž lze vstoupit do nákupního centra, ale v obchodech už pejsci nejsou vítáni.

To, že je vstup se psem do obchodu dovolen, ještě neznamená, že si v něm může dělat, co se mu zlíbí. Pejska mějte pořád u sebe a pod dohledem.

Autor článku: Andrea Veselá