Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Polsko pomůže Česku novým plynovodem snížit závislost na dodávkách z Ruska

Česko

  10:15aktualizováno  13:22
Polsko se vynasnaží Česku pomoci v projektech jako je Stork II, řekl polský premiér Mateusz Morawiecki v Praze po jednání s předsedou vlády Petrem Fialou. Nový plynovod Stork II má pomoci snížit závislost na plynu z Ruska. Česko bude s Polskem dál intenzivně jednat i o využití kapacit polských LNG terminálů.

„Budou pokračovat intenzivní jednání o infrastruktuře v oblasti energetiky, především o plynovém propojení mezi Polskem a Českou republikou, tedy obnova projektu Stork II, který byl před lety z české strany zastaven, ale také diskuse o možnosti využít budované a rozšiřované kapacity v LNG terminálech na polské straně pro Českou republiku,“ řekl Fiala.

Ukrajina musí v této válce zvítězit, řekl Morawiecki

„Na ruskou agresi se díváme stejnýma očima,“ řekl Fiala. „Ukrajina musí v této válce zvítězit,“ prohlásil polský premiér.

Právě Polsko spolu s baltskými státy prosazuje co nejtvrdší sankce proti režimu Vladimira Putina. „Rád bych poděkoval, že Česká republika, přestože není sousední země Ukrajiny, identicky vnímá rizika,“ uvedl Morawiecki.

Fiala seznámil polského premiéra s plány českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině letošního roku. „Je jasné, že mezi nimi budou Ukrajina, důsledky ruské agrese, zvládnutí migrační vlny, energetická bezpečnost či obranná odolnost,“ uvedl předseda vlády.

Ministryně obrany Jana Černochová a ministr dopravy Martin Kupka podepsali se svými polskými protějšky memoranda o spolupráci.

Polsko i Česko patří mezi hlavní podporovatele Ukrajiny. Spolu s Morawieckým se Fiala v polovině března vypravil do obléhaného Kyjeva.

Do sousedního Polska zamířilo nejvíc ukrajinských uprchlíků před válkou, více než milion. V Česku zatím dočasnou ochranu získalo více než 363 tisíc Ukrajinců, kteří odešli ze své země kvůli ruské agresi.

Setkání obou vlád navázalo na návštěvu premiéra Petra Fialy v Polsku, při níž jednal o výstavbě česko-polského plynovodu Stork II, který by snížil závislost Česka na ruském plynu. Česko by se také chtělo podílet na polských terminálech umožňujících dovoz zkapalněného zemního plynu.

„Ukrajinci bojují i za naši svrchovanost a svobodu,“ řekl Morawiecki při Fialově návštěvě v Polsku. „Lidé z Ukrajiny neutíkají, aby si zlepšili situaci, ale aby si zachránili životy,“ upozornil Fiala.