Hlavní obsah

Prezident „tut“ i po 100 dnech, vyhrajeme. Zelenskyj navázal na své slavné video

Kyjev

Vítězství je naše, uvedl v novém videovzkazu k národu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vzkaz ke 100. dni ruské invaze na Ukrajinu je obdobou slavného videa natočeného po začátku vojenského vpádu. V něm Zelenskyj popíral ruskou propagandu, že představitelé vlády utekli z Kyjeva. I nyní ujistil, že jsou stále „tut“.

Bráníme Ukrajinu už 100 dnů, vítězství je naše, prohlásil Zelenskyj v selfie videuVideo: AP

 
Článek

„Šéf frakce je zde, šéf prezidentské kanceláře je zde, premiér Ukrajiny Šmyhal je zde, prezident je zde,“ připomněl nyní opět národu.

Složení protagonistů je stejné jako ve vzkazu z 25. února: prezident Zelenskyj, šéf parlamentní frakce strany Služebník lidu David Arachamija, šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak, premiér Denis Šmyhal a hlavní vyjednavač ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak.

Zelenskyj ale poznamenal, že „tým je mnohem větší“.

Sto dní války. Přehled nejvýznamnějších událostí

Válka na Ukrajině

„Ozbrojené síly Ukrajiny jsou zde a co je nejdůležitější, naši lidé jsou zde. Ukrajinu už bráníme 100 dní. Vítězství je naše,“ řekl ve videovzkazu Zelenskyj.

Původní video s podobným vzkazem nahrál Zelenskyj druhý den po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Reagoval tehdy na ruské propagandisty, kteří tvrdili, že uprchl ze země. To bylo ještě v době, kdy si Rusové mysleli, že zvládnou Kyjev dobýt do tří dnů a ukrajinského prezidenta odstranit. Všechny dosavadní pokusy o atentát však byly zmařeny.

Zelenskyj se vysmál Rusům, že utekl ze země. Prezident je tu!

Zahraniční

Zelenskyj: Sláva Ukrajině (video z 25. února)Video: Twitter @mrsorokaa

Zelenskyj zemi od začátku války neopustil. Pravidelně si však telefonuje se zahraničními protějšky, přijímá politiky, kteří přijedou na Ukrajinu, nebo skrze video promlouvá k národním parlamentům a institucím včetně OSN.

Na mezinárodních summitech reprezentuje Ukrajince především premiér Šmyhal a ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Úřad OSN pro lidská práva zvládl od začátku války potvrdit smrt 4169 civilistů, včetně více než 200 dětí. Skutečná čísla ovšem budou mnohem vyšší, jelikož jenom v Mariupolu, který je v podstatě srovnán se zemí, bylo zabito přes 22 tisíc obyvatel.

The Times: Zelenského se už pokusili třikrát zabít

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám