Proč si Fialova vláda nedošlápne na ČEZ

Ceny energií rostou, vláda je pod tlakem a manažeři polostátní firmy mezitím inkasují obří odměny. Co s tím ministři udělají?

Vláda Petra Fialy by měla od ministra Jozefa Síkely tento týden dostat energetickou koncepcí, která má stanovit strategii země pro příští roky. Kabinet také hodlá během června představit balíček opatření, jímž chce stát ochránit domácnosti, které drtí rostoucí ceny energií.


Ilustrační snímek: Shutterstock

Jenže dělá vláda dost?

Stát je přece největším akcionářem elektrárenské firmy ČEZ, od níž lidem nyní chodí složenky s nově vyměřenými poplatky. Proč tedy nezařídí, aby se ceny nezvedaly? Proč firmu například nezestátní?

“Důvod je jediný. Každé takové rozhodnutí by se projevilo za rok, rok a půl. Upřímně: je to prostě tak, že vláda nedokáže hned ze dne na den donutit ČEZ, aby změnil cenovou politiku,” obhajuje vládní strategii jeden ze spolupracovníků premiéra. “A kromě toho by v případě nestandardních postupů zcela jistě následovaly arbitráže či soudy, stát není jediným akcionářem.”

V podstatě ve stejném duchu pak mluví i Petr Fiala. “Některé energetické produkty jsou prodávány a nakupovány, a to i ČEZem, třeba s nějakou roční nebo i dvouroční lhůtou. Tudíž třeba zásah, který by vypadal jednoduše, který bychom teď udělali, tak by vlastně nezpůsobil teď momentálně nic,” uvedl premiér při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně.

A dodal: “Představa, že vláda nějakým jednoduchým způsobem zasáhne do cen energií, bude je stropovat, bude určovat velkoobchodní cenu, přestaneme se pohybovat na burze, to je představa do značné míry možná lákavá, ale rozhodně naivní, protože neodpovídá tomu, jakým způsobem se s energiemi obchoduje, v jakém časovém rozpětí jsou energie nakupovány a prodávány, a vlastně takovýto zásah není ani legislativně možný a není často možný ani prakticky.”

Kabinet se proto rozhodl jít cestou dlouhodobějších kroků, mezi které patří kupříkladu oprášení plánu na rozdělení ČEZ. To by pak ve svém důsledku vedlo k tomu, že stát získá kontrolu nad cenami energií. A na aktuální pomoc domácnostem chce použít miliardové dividendy, které stát z ČEZ každoročně získává. Z nich by mělo být financované například chystané dotování části energetické spotřeby domácností.

To všechno hodlá vláda Petra Fialy veřejně a detailně představit během června. Potíž je ovšem v tom, co někteří ministři potvrzují mimo záznam: Nějak se nedaří kroky vlády marketingově prodat.

“Vnímám to jako problém, na kterém bude muset vláda zapracovat. Ačkoli se na těch jednotlivých řešeních pracuje, navenek o tom nikdo moc nemluví a vyklízíme prostor opozici. To je špatně a budeme to muset na koaličních jednáních řešit,” uvedl pod podmínkou anonymity jeden z ministrů.


Energetickou krizi se vydal řešit i kancléř Mynář. Co si od toho slibuje?

A co tedy ministrů brání v tom, aby lidem řekli, co chystají, aby je během energetické krizi ochránili?

“Strategie vlády je taková, že se budou představovat už hotová a schválená řešení. Nechceme se dostat do situace, kdy některý z ministrů něco řekne a pak se to bude korigovat. Ale je jasné, že s ohledem na vývoj situace budeme muset najít nový balanc,” dodal již citovaný koaliční politik.

Situaci příliš neprospělo ani to, že dva klíčoví hráči – ministr průmyslu Jozef Síkela a šéf ČEZ Daniel Beneš – si po jmenování Fialovy vlády dlouhé měsíce nedokázali přijít na jméno. Pravý důvod znají jen oni dva, v zákulisí jejich spolupracovníci používají pro vysvětlení sporů jediné slovo: Ego.

Špatné načasování. Stejně jako nedávné zveřejnění odměn manažerů ČEZ. Jejich parametry se sice stanovovaly za vlády Andreje Babiše, zveřejněny ale byly až nyní. A kritiku za ně sklízí Fialova vláda. Podle zjištění Neovlivní.cz tím byli sami ministři zaskočeni, nikdo je na to neupozornil a nedokázali na to v prvních momentech adekvátně reagovat.

Je to příležitost. Jak uchopil energetickou krizi Hrad? Proč vyrazil Zemanův kancléř Mynář do Kataru a co si výměnou za to od své mise slibuje? Čtěte v aktuálním časopise Neovlivní.cz, k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email