Hlavní obsah

Hypotéky dál zdražují. A ještě budou

Růst hypotečních sazeb nepolevuje, nicméně je mírnější než o měsíc dříve. Průměrná nabídková sazba hypoték podle společnosti Fincentrum Hypoindex meziměsíčně vzrostla o 0,38 procentního bodu, když se na začátku června dostala na hodnotu 5,71 procenta a přiblížila se tak šestiprocentní hranici.

Článek

Hypotéky v Česku zdražují již více než rok. V letošním roce je nárůst sazeb výrazný, jen za poslední tři měsíce se průměrná nabídková sazba zvýšila o více než jeden procentní bod, od počátku letošního roku pak o 1,57 procentního bodu.

Ale, jak se zdá, vrcholu se hypoteční sazby zatím stále nedotkly, Česká národní banka (ČNB) totiž podle avizovaných informací chystá na svém zasedání 22. června další nadstandardní zvýšení úrokových sazeb.

ČNB chystá další výrazné zvýšení úrokové sazby, naznačil Rusnok

Ekonomika

„I v průběhu května sazby nadále rostly, a tak není překvapením, že nabídková sazba Fincentrum Hypoindex v červnu dosáhla na hranici 5,71 procenta. A bohužel podle prohlášení ČNB je jasné, že stále nejsme na pomyslném vrcholu, protože na konci června má následovat další zvýšení základních sazeb,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Nicméně podle dostupných informací se další zvyšování úrokových sazeb ČNB do konce roku neočekává. Současného guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka vystřídá v čele centrální banky současný člen bankovní rady Aleš Michl, který zvyšování úrokových sazeb nakloněn není, nechal se již slyšet, že na srpnovém zasedání navrhne jejich ponechání na dané výši.

Rychlé snižování úrokových sazeb se nechystá. Michl v srpnu navrhne jejich ponechání

Ekonomika

Vrcholu by tak nabídkové hypoteční sazby mohly dosáhnout již koncem léta.

Hypotéky s vyšším LTV už za více než 6 %

„Rychlejším tempem než průměrná nabídková sazba hypoték rostly během května sazby hypoték do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden rok, a to o 0,42 procentního bodu na 5,92 procent ročně. Sazby hypoték s fixací na tři roky vzrostly o 0,35 procentního bodu na 5,88 procent ročně,“ doplnil Sýkora.

Sazby hypoték s pětiletou fixací se zvýšily o 0,36 procentního bodu na 5,51 procent ročně, s desetiletou fixací pak o 0,38 procentního bodu na 5,52 procent ročně.

Pomyslnou šestiprocentní hranici už překonaly hypotéky s LTV (loan to value, poměr mezi výší úvěru k hodnotě zastavované nemovitosti) vyšším než 80 procent. U tříleté fixace je průměrná sazba 6,1 procenta ročně.

Hypoteční trh se propadá, výrazně klesá počet lidí investujících do bydlení

Finance

Se sazbami rostou i měsíční splátky

Růst hypotečních sazeb má pochopitelně vliv i na výši měsíčních splátek.

V případě ilustračního příkladu hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky a splatnosti 25 let činí měsíční splátka s květnovou průměrnou sazbou 5,71 procenta 21 926 korun.

Oproti minulému měsíci, kdy průměrná sazba byla 5,33 procenta, se měsíční splátka zvýšila o 790 korun. Jak doplnil analytik Sýkora: „V porovnání s červnem minulého roku je splátka vyšší o více než šest tisíc korun.“

Reklama

Výběr článků

Načítám