Šéf NCOZ dostal před soud Parkanovou, ve funkci zůstane i za nové vlády

Ministr Rakušan hodlá ve čtvrtek seznámit poslance s dlouho očekávanou reformou policie.

Ministr vnitra Vít Rakušan už vyměnil policejního prezidenta, šéfa civilní rozvědky, na klíčovém postu pro vyšetřování kriminálních kauz ale personální změnu nechystá. Podle informací Neovlivní.cz zůstane dál ve funkci ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.


Foto: Tadeas Skuhra / Shutterstock

“Jeho pozice nyní není ohrožena. Bude záležet, jak se osvědčí při reformě policie,” uvedl vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s Rakušanovými kroky.

Sám ministr vnitra zatím personální otázky veřejně nekomentuje. Hodlá je řešit nejprve s poslanci, kterým už tento čtvrtek bude představovat dlouho očekávanou reformu policie.

Šéf protimafiánské centrály Mazánek byl přitom jeden z prvních adeptů na odchod poté, co úřad vlády opustil kabinet Andreje Babiše. Právě on jej do čela NCOZ nechal instalovat.

A byl to navíc právě Mazánek, kdo ještě v roli řadového policisty, zahájil trestní stíhání Vlasty Parkanové. Členky TOP 09, která se nyní ocitla ve vládě. Vyšetřování Parkanové trvalo dlouhých dvanáct let, na jejichž konci pak soud konstatoval, že bývalá ministryně je nevinná a v kauze nákupů letadel Casa nepochybila.

Nehájili ji přitom jen kolegové z mateřské strany, kupříkladu ministryně obrany Jana Černochová z ODS¨ v reakci na osvobozující rozsudek nad Parkanovou označil postup policie za hanebný. “Ráda bych vám vyjádřila svou solidaritu. Tuto kauzu jsem vždy považovala a považuji za uměle vytvořenou a postup vyšetřovacích orgánů za hanebný,” napsala Černochová své předchůdkyni v dopise, který Parkanová zveřejnila.

Jiří Mazánek ale nikdy neuznal, že by se spletl. A vyloučil na dotaz Neovlivní.cz i možnost, že by kvůli prohrané kauze rezignoval.

“V průběhu přípravného řízení byla shromážděna další řada svědeckých výpovědí a listinných důkazů, které ze strany policejního orgánu odůvodňovaly zahájení trestního stíhání a rovněž návrh na podání obžaloby, jak ostatně konstatuje ve své zprávě i nejvyšší státní zástupce. Nepřísluší nám komentovat mnohaletou dobu soudního řízení, kdy samozřejmě respektujeme pravomocný rozsudek…Jako novátorský nám přijde názor, že věc (letadlo) nelze ocenit, když v rámci přípravného řízení byly shromážděny příslušné podklady a mimo zpracovaný znalecký posudek bylo i dalšími znalci uvedeno, že to lze,” napsal redakci.

Jeho útvar nicméně podle informací Neovlivní.cz čeká reorganizace, jak navrhuje pracovní skupina, která chystala návrh reformy. Vít Rakušan už avizoval, že mu není proti mysli, co pracovní skupina ještě z éry bývalého policejního prezidenta Švejdara připravila.  

“S tím, co ta skupina navrhla, se v základním principu ztotožňuji. A to je specializované pracoviště na kyberkriminalitu. A pracoviště, které se bude věnovat terorismu, tzn. terorismu v jeho nejširší působnosti,” uvedl Rakušan v nedávném rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Foto: Tadeas Skuhra / Shutterstock

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email