Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

FIala v Berlíně představil priority českého předsednictví. Německým firmám doporučil Česko

Premiér České republiky Petr Fiala navštíví Německo (8. června 2022) foto: Reuters

Česká republika se chce během svého předsednictví Evropské unie soustředit na posílení evropské energetické bezpečnosti, obrany, ekonomiky i demokratických institucí a na zvládnutí následků války na Ukrajině. Ve středu to v projevu na výroční akci prohlásil český premiér Petr Fiala
  19:46aktualizováno  19:48

Německým firmám zároveň doporučil Česko jako zemi, se kterou mohou po současném zpřetrhání vazeb s Ruskem prohloubit spolupráci. Německý hospodářský svaz s názvem Východní výbor německého hospodářství (OA) podporuje ekonomické vztahy Německa se střední a východní Evropou.

„Ruský útok na Ukrajinu zpřetrhal také velké množství obchodních vazeb. Věřím, že ty s Ukrajinou budou brzy obnoveny, avšak vztahy s Ruskem jsou na mnoho let zničeny. Platí to jak pro německé, tak pro české podniky,“ řekl Fiala. „Pro německé firmy se proto nabízí větší obchodní spolupráce s regionem střední a východní Evropy, a pokud můžu mluvit za sebe, doporučuji Českou republiku,“ uvedl.

Zástupcům německých firem zdůraznil, že hospodářská spolupráce Německa a Česka dobře funguje a je na vynikající úrovni. „Vy znáte naše firmy, víte, co dokážou, a víte, že je na ně spolehnutí. Za posledních 30 let se také výrazně změnila struktura českých společností. Z levné pracovní síly se změnily na high-tech firmy,“ poznamenal.

Zmínil, že Česko chce prohloubit již tak úzkou ekonomickou spolupráci s německými spolkovými zeměmi Saskem a Bavorskem, se kterými sousedí. „Na konci června budu jednat s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Michaelem Kretschmerem, v červenci s bavorskou reprezentací v čele s ministerským předsedou Bavorska Markusem Söderem,“ uvedl.

Fiala promluvil o energiích v ČR

V projevu se věnoval energetické závislosti Evropy na Rusku. „Bylo ale naší chybou, že jsme takovou závislost připustili a velmi těžko a velmi nákladně se jí nyní zbavujeme,“ řekl. Uvedl, že Česko by rádo získalo podíl na terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu, Polsku či Nizozemsku. Za klíčové označil i navýšení kapacity Transalpinského ropovodu (TAL). Ten vede do Německa a Rakouska z italského Terstu, kam tankery přivážejí ropu z celého světa. Na TAL je Česko napojeno přes produktovod IKL.

Fiala zároveň řekl, že na cestě ke klimaticky neutrálnímu hospodářství se Česko neobejde bez jaderné energetiky, kterou označil za čistý bezemisní zdroj. „Rozumím a respektuji rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energetiku, ale stejně tak je třeba respektovat právo ostatních zemí zvolit si vlastní energetický mix,“ řekl.

Pět priorit českého předsednictví

V závěru hovořil o českých prioritách předsednictví EU. „Naše vláda bude základní priority našeho předsednictví formálně schvalovat až příští týden, ale ve stručnosti se s vámi o ně podělím již nyní. Nejedná se o nic překvapivého,“ řekl.

Priorit je pět - zvládnutí uprchlické krize a poválečné obnovy Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...