Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Svět

Fiala se ve Vatikánu setkal s papežem. Pozval ho do Česka, dal mu bibli a ukrajinský šál

Papež František dostane od českého premiéra darem rodinnou bibli s reprodukcemi středověkých iluminací a ukrajinský vyšívaný šál s motivem holubice míru. (9. června 2022) foto: ČTK

Premiér Petr Fiala se ve Vatikánu sešel s papežem Františkem. Setkání, při němž papež vyjádřil velkou podporu Ukrajincům a jejich nynějšímu zápasu, trvalo necelou hodinu. Premiér také pozval papeže na návštěvu do Česka. Fiala věří, že pokud mu to zdraví dovolí, papež pozvání přijme.
  7:14aktualizováno  12:44

„Mám za sebou krásné zážitky. Audience u papeže Františka pro mě byla obrovská čest,“ napsal Fiala na Twitteru po setkání s papežem. „Velice oceňuji papežův morální postoj a podporu lidských práv, svobody vyznání a podporu utlačovaných lidí,“ dodal premiér.

Fiala přijel ve čtvrtek před devátou hodinou na nádvoří svatého Damase, kde ho přivítala nastoupená švýcarská garda a šéf vatikánského protokolu Leonardo Sapienza. Fiala dorazil společně s manželkou Janou, která byla podle protokolu oblečená v černých šatech s dlouhými rukávy a hlavu měla zakrytou mantilou, tedy černým závojem.

Část setkání papež a český premiér věnovali ruské agresi na Ukrajině a osudu Ukrajinců, z nichž mnozí nalezli útočiště v evropských zemích, včetně České republiky.

„Papež vyjádřil opravdu velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho spravedlivému zápasu. Myslím si, že je pro nás důležité, abychom mysleli na utrpení Ukrajinců a pomáhali jim všemi prostředky, které máme,“ prohlásil ve Vatikánu český premiér. Papež si podle něj „jasně uvědomuje nespravedlnost ruské agrese“.

Fiala, který papeži jako dar kromě jiného přivezl také ukrajinský vyšívaný šál s motivem holubice míru, podle svých slov při setkání s Františkem připomněl veškerou podporu, kterou Ukrajině Česko poskytuje v humanitární i vojenské oblasti.

Premiér audienci u papeže ocenil také jako věřící. „Měl jsem možnost se svatým otcem hovořit o náboženských zkušenostech a i o své cestě... Bavili jsme se o mé zkušenosti se skrytou církví, s podzemními církevními strukturami v době komunismu a živém křesťanství. Papež se o to velmi zajímal,“ popsal Fiala.

Celá česká delegace, v níž byl rovněž vicepremiér Marian Jurečka a předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, na závěr dostala požehnání. Po audienci u papeže předseda české vlády jednal s vatikánským státním sekretářem Pierem Parolinem. Hlavním tématem rozhovoru byla rovněž Ukrajina, ale také vzájemné vztahy Česka a Vatikánu. „Pořád před námi leží neuzavřená smlouva, která se připravuje už řadu let nebo desetiletí,“ řekl Fiala. Podle něj chce jeho vláda tuto záležitost uzavřít.

Podle Vatikánu rozhovory na státním sekretariátu ukázaly dobrý stav vzájemných vztahů. „Ukázalo se také přání konsolidovat a dále rozšířit spolupráci,“ uvedl Vatikán.

Papežova návštěva na Ukrajině, o níž se opakovaně uvažuje, by podle českého premiéra měla význam. „Podle mého názoru je papežovým přáním na Ukrajinu jet, musí však pro to být podmínky, včetně zdravotních,“ uvedl Fiala.

Návštěvu Říma a Vatikánu premiér zakončil v české papežské koleji Nepomucenum. Hovořil tam s českými krajany a českými církevními představiteli ve Vatikánu.

Fiala už před cestou do Říma řekl, že návštěva má politický a společenský význam a že chce pomoci posunout smluvní vztahy mezi Českem a Vatikánem.

„Návštěva Vatikánu má pro mě samozřejmě ten rozměr společenský a politický, ale pro mě jako pro věřícího člověka i rozměr duchovní, takže je to pro mě něco mimořádného. Současně máme možnost posunout vztahy mezi Svatým stolcem a Českou republikou i na smluvní úrovni,“ řekl Fiala novinářům ve středu před odletem na zahraniční cestu.

Poslední českým premiérem, který měl příležitost osobně hovořit s papežem, byl v roce 2017 Bohuslav Sobotka. František tehdy přijal lídry EU, kteří jednali na summitu v Římě.

Papeže Fiala pozval k návštěvě České republiky. Ačkoliv je podle něj na reakci Vatikánu ještě brzy, premiér věří, že František přijede, pokud mu to dovolí zdravotní stav a bude k tomu mít příležitost. Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Benedikt XVI., který v září 2009 sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!