Hlavní obsah

Co s penězi, když inflace roste? Češi vědí

Inflace dosahuje dvouciferných hodnot a s největší pravděpodobností ještě poroste. Češi ztrácejí chuť spořit a již po několikáté v řadě považují za nejzajímavější možnost zhodnocení svých peněz drahé kovy. Čechy po dlouhá léta oblíbené stavební spoření pomalu, ale jistě ztrácí na atraktivitě, nepreferuje ho ani polovina lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Bez ohledu na to, jak vy sami v tuto chvíli spoříte, uveďte prosím, kterou z těchto možností ukládání nebo spoření peněz považujete nyní za obzvláště zajímavou.“ Dotaz, který české populaci v pravidelném čtvrtletním průzkumu již šest let podává prostřednictvím agentury IBRS Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Inflace nebere konce. V květnu vystoupala už na 16 procent

Ekonomika

A vzhledem k tomu, že neustále rostoucí inflace vklady českých domácností výrazně znehodnocuje, hledají lidé atraktivnější možnosti zhodnocování peněz. Již rok se tak na špici oblíbenosti drží investice do drahých kovů. V aktuálním průzkumu ji, stejně jako v minulém čtvrtletí, za nejzajímavější možnost ukládání peněz zvolilo 55 procent lidí.

Zlato jde na dračku, měsíčně se ho prodají metráky

Ekonomika

Obliba stavebního spoření setrvale klesá

Stavební spoření se od počátku šetření a dalších pět let drželo na první příčce pomyslného žebříčku oblíbenosti, když ho preferovala více než polovina až tři pětiny Čechů. Vrcholu obliby pak dosáhlo v 1. čtvrtletí roku 2020, kdy míra oblíbenosti dosáhla 62 procent.

Stavební spoření odolává inflaci jen stěží, alternativou mohou být investice do nemovitostí

Finance

Od počátku loňského roku však již jen ztrácí. V aktuální vlně průzkumu se dostalo na nejnižší hodnotu za celou dobu šetření, jako nejzajímavější způsob ukládání peněz ho zmínilo 46 procent lidí.

Foto: AČSS

Barometr obliby spoření ve 2. čtvrtletí 2022

Společně se stavebkem shodný počet lidí za obzvlášť zajímavou možnost ukládání peněz označil i penzijní spoření.

Spořicí konta skokanem čtvrtletí

O tři procentní body si oproti šetření z minulého čtvrtletí polepšila spořicí konta, když dosáhla hodnoty oblíbenosti 45 procent.

Češi jsou známí svým konzervativním přístupem ke zhodnocování volných prostředků a právě spořicí účty patří mezi typické produkty, které využívají. Vklady sice zvlášť nyní ztrácejí výrazně na hodnotě, na druhou stranu jsou až do výše 2,5 milionu korun pojištěné a přístup k nim je okamžitý.

V jejich prospěch hraje i to, že banky v posledních měsících úrokové sazby navyšovaly.

Nejlepší spořicí účty nabízejí čtyři procenta

Finance

Kryptoměny na chvostu oblíbenosti

Propady na kapitálovém trhu se podepsaly na pádu oblíbenosti podílových fondů. Z pohledu Barometru je potkal největší pád za čtvrtletí, preferovalo je 30 procent lidí.

O něco málo větší oblibě se pak těší přímé investice na kapitálovém trhu do akcií a obligací bez prostřednictví podílových fondů, zajímavé jsou pro necelou třetinu Čechů.

Kryptoměny letos tolik netáhnou. Češi za ně utratili 1,5 miliardy korun

Internet a PC

Podobně velký pád oblíbenosti jako kapitálový trh postihl trh kryptoměn. To je spolu s rezervovaným přístupem Čechů k této formě investic poslalo na dno Barometru s propadem o čtyři procentní body na hodnotu 22 procent.

Méně oblíbené je již jen tzv. spoření do matrace, které stabilně preferuje zhruba čtvrtina až pětina lidí. V aktuálním šetření však zaznamenalo vůbec nejnižší míru oblíbenosti (19 procent), na čemž se pochopitelně podepisuje vysoká inflace.

V době pandemie Češi více spořili do slamníku

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám