OBRAZEM: Děsí vás trochu toto tajemné místo? Krušnohorská osada byla vymazána z map
Osada Königsmühle. Foto: Lucie Hepnerová
Výlety

Königsmühle - Königsmühle, česky Königův mlýn nebo také Králův mlýn. Jedná se o zaniklou osadu u Háje u Loučné v Krušných horách, tajemné místo u prameniště potoka Černá voda.

V OSADĚ STÁLO 7 DOMŮ

Pět domů bylo obydlených, dva domy byly zřejmě původně mlýny. K jednomu z nich patřil také malý rybník s hrází. Jeho poslední majitel měl být prý předek hospodského z Klínovce.

Zhruba 50 obyvatel, kteří tu žili, museli po roce 1945 odejít. Jednalo se totiž o sudetské Němce. Osada pak zmizela z map.

SOUČASNOST

Dnes z domů a mlýnů zbyly jenom ruiny. Zachoval se vchod do sklepa jednoho z mlýnů. Ten údajně používali obyvatelé osady během války jako úkryt při leteckých náletech.

Od roku 2012 osada znovu ožívá. Každý rok se tam totiž koná land art setkání různých umělců, kteří tvoří zajímavá díla. Nejslavnějším jsou ruce, které vystupují z močálu

FOTO

 

KUDY K OSADĚ

Bývalou osadu Königsmühle najdou turisté poblíž silnice č. 223 v údolí Černé vody pod Hájským kopcem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru