Hlavní obsah

Konec levných hypoték bude pro tisíce lidí šok

Konec levných hypoték po vypršení fixačního období, kdy klienti měli sazby i pod dvě procenta, může dostat tisíce lidí do pasti. Skok do šestiprocentních hypotečních sazeb z měsíce na měsíc by nemusela řada rodin ustát. Celkové měsíční náklady na bydlení se jim s vysokou cenou hypoték a zároveň s enormním zdražováním energií znásobí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Lidem, které ještě letos čeká výročí fixace hypotéky, se může nová úroková sazba oproti té původní i ztrojnásobit,“ upozornil Jiří Humhal z Air Bank.

Zdaleka ne každý může klidně čekat na to, co přijde, jako Petr z jižní Moravy. Fixační období mu doběhne na sklonku roku, ale vysoká sazba, která ho čeká, jej příliš netrápí.

Nová úroková sazba se může letos oproti té původní i ztrojnásobit
Jiří Humhal, Air Bank

„Dlužím ani ne dva miliony korun a na podzim mi má přijít přes milion z dědictví po babičce. Velkou část hypotéky tedy umořím. Jinak by mi měsíční platba poskočila minimálně o pět tisíc korun, takto ji budu mít o několik tisíc nižší, i když budu odvádět vyšší úrok bance,“ svěřil se Právu Petr.

Podle odhadů budou levné hypotéky v nejbližší době průběžně končit zhruba 50 tisícům lidí. Ne všichni si sjednali nové fixace už na konci loňského roku nebo na začátku letošního, kdy se ještě dala získat sazba pod tři procenta. Ti prozíraví tak učinili na co nejdéle.

Hypoteční sazby bývají většinou dražší než v reklamě

Finance

„Podíl desetiletých fixací značně narostl. V dubnu tvořily čtvrtinu všech schválených úvěrů, přičemž loni to bylo pod deset procent,“ řekl Právu Jakub Ryba ze společnosti FinGO.cz.

Právě v první čtvrtině letošního roku bylo ještě výhodné běžící hypotéku ve výrazném předstihu zafixovat. Čím později klient přišel, tím už byla sazba vyšší. Ale i ten, kdo sjednal na další léta sazby kolem 3,8 až 4,2 procenta, z toho nejhoršího „vybruslil“.

Každý desátý ani neví, kdy to přijde

Některé banky umožňují sjednat novou sazbu i rok před vypršením stávající. Možností je i refinancování před skončením fixace, přičemž náklady na to nemusí být tak velké. Jenže nejenže to řada klientů neví, ale mnozí si ani dosud neuvědomují, co pro jejich rozpočty bude znamenat, že najednou bude jejich hypotéka více než trojnásobně dražší.

Hypotéky dál zdražují. A ještě budou

Finance

Spousta lidí s hypotékou si navíc nejenže neuvědomuje, jak velký nárůst nákladů jim s budoucí sazbou hrozí, nemálo jich dokonce ani nezná termín, do něhož má sazbu zafixovanou. Ukázal to průzkum agentury IPSOS. Neví to každý desátý klient.

Dvě pětiny dotázaných očekávají, že se jim úroková sazba hypotéky po konci fixace zvýší. Výhodnější nabídky jiných bank přesto cíleně vyhledává jen 44 procent lidí, další třetina je alespoň zjišťuje rámcově.

„Třetina respondentů si blížící se konec fixace sama nehlídá a čeká, až se jim banka ozve s novou nabídkou. V takovém případě potom mají obvykle jen několik měsíců na rozhodnutí, jestli u banky hypotéku ponechají, anebo zda ji převedou jinam,“ upozornil dále Humhal z Air Bank.

Chceme bydlet ve vlastním. Počkáme a uskromníme se, říkají mladí Češi

Finance

Podle průzkumu existují jednotky procent klientů, kteří si bláhově myslí, že dostanou stejnou, nebo dokonce nižší sazbu.

Čtyři z deseti klientů nevědí o možnosti převést hypotéku k jiné bance prakticky kdykoliv, tedy aniž by museli čekat na samotný konec fixace. A polovina z těch, kteří o této možnosti vědí, se domnívá, že převod hypotéky do jiné banky v době fixace je příliš drahý. Tak tomu ale být nemusí.

„Vysoké poplatky za refinancování nemusí být pravidlem. Převedení hypotéky mimo výročí fixace totiž klientům bank obvykle přináší náklady jen ve výši několika stovek nebo tisíc korun,“ dodal Humhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám