Nová Stoka: Odposlechy zachytily i senátora z ANO

Senátor a starosta Stonavy Ondřej Feber tlačil na majitele neúspěšné firmy, aby stáhl podnět k ÚOHS v případě podezřelé zakázky.

V případu zmanipulovaných zakázek, který má potenciál stát se další kauzou Stoka, sehrál svojí roli i senátor za hnutí ANO Ondřej Feber. A to v pozici starosty karvinské obce Stonava, za kterou sjednával šestnáctimilionovou zakázku na opravu místní školy.


Senátor a starosta Stonavy Ondřej Feber Foto: Hnutí ANO

Právě tu policie označila za jednu z pěti zmanipulovaných soutěží a obvinila kvůli ní čtyři muže, včetně hlavní postavy Milana K. Ten pro Stonavu a další obce zakázky administroval. A kvůli zakázce podle policejní verze opřené o odposlechy a výpovědi dalších dvou aktérů uplácel.

Z dokumentů, které má redakce Neovlivní.cz k dispozici, vyplývá, že senátor Ondřej Feber pak tlačil na zástupce neúspěšné firmy, aby přestal proti výsledkům soutěže na rekonstrukci stonavské školy protestovat a stáhl svůj podnět k antimonopolnímu úřadu.


ČTĚTE TAKÉ: Nová Stoka na obzoru. Evropský žalobce stíhá zakázky na Moravě


Policie má k dispozici výpověď majitele protestující firmy Tomášë H. Ten na výslechu uvedl, že jeho firma se chtěla zakázky účastnit, nicméně z parametrů soutěže bylo zřejmé, že jsou záměrně nastavené diskriminačně. Poté, co jeho právníci podali podnět na ÚOHS, kontaktovali jej dnes obviněný manažer třinecké stavební firmy Roman V., který se v zakázce angažoval, a také starosta Stonavy Ondřej Feber.

Roman V. podle policejních záznamů vzpurnému majitel firmy Tomáši H. řekl, že je zakázka připravena pro někoho jiného. “A dotázal se jej, za jakých podmínek je schopen stáhnout ten podnět na ÚOHS,” stojí v dokumentech, které má redakce k dispozici.

Následně Tomáše H. kontaktoval senátor a starosta Stonavy Feber a navrhnul mu schůzku. “Pan starosta jej požádal, zda by stáhl uvedený podnět a odblokoval realizaci stavby. Odůvodňoval to tím, že rodiče a děti na tuto stavbu čekají, že nemohou využívat k těmto účelům jiný objekt v obci. Přišlo mu, že se snaží hrát na city. (Tomáš H. pozn. red) věděl z dřívější schůzky s Romanem V. o zákulisí této zakázky s tím, že v této věci má být zainteresován i starosta obce ve spolupráci s administrátorem a s předpokládaným vítězem. Následně mu (Tomáš H. starostovi pozn. red) sdělil, že musí pochopit motiv jeho jednání, jelikož sám je členem protikorupčního hnutí. Po této větě starosta zaplatil, vzal si bundu a odešel, reagoval podrážděně,” zapsali si policisté na základě výpovědi Tomáše H.

Tomáš H. se podle zjištění Neovlivní.cz následně obrátil na policii, která už další sled událostí monitorovala skrze odposlechy. A zadokumentovala tak i předání úplatku 100 tisíc korun, které Tomášovi H. aktéři případu zaplatili, aby stáhl stížnost k antimonopolnímu úřadu. To se odehrálo na parkovišti obchodního centra Avion Shopping Park v Ostravě.

“Během této schůzky spolu chodili po parkovišti. Na této schůzce mu byl předán obnos peněz ve výši 100.000,- Kč za stažení podnětu z ÚOHS,” stojí v policejních dokumentech k případu.

Sám senátor Ondřej Feber dnes tvrdí, že o žádné manipulaci se zakázkou ve své obci nic neví. Připustil ovšem, že se s Tomášem H. skutečně sešel a přemlouval ho, aby svůj protest stáhl.

“Prosil jsem ho, ať to vezme zpět, že nám utečou peníze, hodně peněz. On mě ale drsný způsobem odmítl. Myslel jsem si, že i u něj převáží veřejný zájem, ale ne,” řekl senátor Feber v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Další detaily k případu ovšem rozebírat nechtěl: “Já už bych se k tomu raději dál nevyjadřoval, protože jsem pozvaný na policii na výslech.”

Na přímý dotaz redakce nicméně výslovně popřel, že by věděl o tom, že zakázka byla zmanipulovaná a provázely ji úplatky, jak tvrdí policie. A také si už dle svých slov nevzpomíná, kdo mu vlastně Milana K. jako administrátora zakázky doporučil.

“Nevěděl jsem, že by byla šitá někomu na míru, s nikým jsem o tom nejednal. Už nevím, kdo mi pana K. doporučil. Ale jak víte, to jméno je známé nejen tady na Karvinsku,” dodal.

Milan K. totiž administroval veřejní zakázky pro obce a úřady po celé republice. Právě kvůli rozsahu jeho aktivit kauza vyvolala paniku mezi stavebními firmami a zástupci řady úřady, které hospodaří se veřejnými penězi a Milana K. si na soutěže najímali.

Policie se v případu opírá nejen o odposlechy a výpověď korunního svědka Tomáše H. K dispozici má i doznání výše zmiňovaného manažera Romana V., který rovněž skončil s obviněním. Ten ale s novináři mluvit nechce. “Nezlobte se, nemám žádný komentář,” uvedl při pokusu Neovlivní.cz o rozhovor.

Klíčová postava Milan K. skončil ve vazbě, jeho stanovisko tak zatím není veřejně známé.

Kdo se dělil a kdo to celé zhatil? Čtěte v Letním Speciálu Neovlivní.cz, který získáte v sekci PŘEDPLATNÉ.

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email