Sójový suk z Kolína patří stále mezi oblíbené pochoutky

Pro Chocoland je sója hlavní surovina pro výrobu nečokoládových sladkostí. Známý je sójový suk, kokosové tyčinky, sójové tyčinky, sójová mouka a vločky. Produkty ze sóji tvoří 45 % obratu společnosti Chocoland a ročně zpracuje 3500 tun sóji jen od českých pěstitelů.

Sója přišla z Asie

Sója je luštěnina, pocházející z Asie a první zmínky o jejím pěstování jsou již několik tisíciletí před naším letopočtem. Do Evropy se dostala až kolem 18. století a v současné době patří mezi nejrozšířenější kulturní plodiny. Ročně se ve světě vyprodukuje na 300 mil. tun sójových bobů. Největším producentem je USA, které vypěstuje téměř třetinu světové produkce.

Zdroj rostlinných bílkovin

Vysoký obsah proteinu z ni činí mimořádnou plodinu a významný zdroj rostlinných bílkovin. I díky tomu se stala nejrozšířenější luštěninou na světě. Na výrobu cukrovinek ale spadá pouze menší část světové produkce a lídry jsou právě asijské země, které nabízejí nepřeberné množství receptur, tvarů a kombinací.. Pro Chocoland je to hlavní surovina pro výrobu nečokoládových sladkostí, ať už se jedná o sójový suk, kokosové tyčinky nebo sójové tyčinky. Nejprve je ale potřeba sóju zpracovat na polotovary, ať už se jedná o mouku, vločky nebo pražené drtě. Veškeré produkty ze sóji, které se zpracovávají v Chocolandu, tvoří zhruba 45 % obratu společnosti.

Sója rozděluje názory lidí

Potravináři a výživáři se dělí do dvou táborů. Jedni potvrzují, že sója je zdravá, druzí nikoliv.

„Z mého pohledu je sója velmi kvalitní potravina plná důležitých minerálů, vitamínů a hlavně bílkovin a právě sójové bílkoviny se řadí hned za ty živočišné. Díky tomu je vhodná i při různých dietách nebo intolerancích, hojně se tedy využívá při bezlepkové a bezlaktózové dietě, při problémech s dnou, ale také jako hlavní zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany. Spotřebitel by si měl vždy všímat, jak je sója zpracovaná, zda je nefermentovaná, fermentovaná nebo kvašená a podle toho určovat její osobní spotřebu.“ sdělil marketingový ředitel Chocolandu Michal Habrdla.

Chocoland zpracovává jen českou sóju

Chocoland ročně zpracuje téměř 3500 tun sóji a všechna pochází od českých pěstitelů, převážně z jižní Moravy. Sója se nakupuje od zemědělců už v podobě bobů a uskladňuje se v silech. Následně se sójové boby několikrát očiští a odhořčí. Tím se stávají boby použitelné v potravinářské výrobě a už záleží jen na jejich finálním zpracování.

Sójové cukrovinky jsou stále v oblibě

Z polotovarů, které vyrábí továrna v Kolíně pro vlastní potřebu a pro další prodej je to například sójová mouka, sójové vločky, pražené a nepražené drtě. Z hotových výrobků je to všem dobře známý sójový suk nebo například sójová tyčinka „Jsem Madam“ a kokosová tyčinka „Jsem Kokosová“. V současné době Chocoland vyvíjí i další tyčinky kde bude sója hrát hlavní roli a chystáme se více zaměřit i na funkční tyčinky.

Sója je optimálním doplňkem stravy

Sója a produkty z ní se budou neustále rozšiřovat a stane se nedílnou součástí našeho jídelníčku, stejně jako jiné luštěniny. Zatím se tak děje převážně u konzumentů, kteří nejedí maso a právě sója je optimálním doplňkem stravy, protože obsahuje velmi vysoký podíl bílkoviny (až 35 % na 100g) a zároveň mnoho prospěšných minerálů, vitamínů a vlákninu, která je důležitá pro správné zažívání.

Michal Habrdla má soju rád na všechny způsoby

„Mám rád dobré jídlo, nejsem vyhraněný typ, který jí jen českou kuchyni. Mezi mé oblíbené patří také asijská kuchyně. Mám rád tofu, miso pasty nebo sójové omáčky. Ochutnal jsem i nattó a přiznám se, že kdykoliv mám možnost, tak si dopřeji edamame. To jsou nezralé a nevyloupané zelené sójové boby, které se povaří v páře se špetkou soli a ještě teplé se vykusují přímo z lusku. Kombinace nasládlých bobů a soli je jedinečná.“ doporučil Michal Habrdla.

http://chocoland.cz/cz/

www.facebook.com/chocolandkolin

Kontakt:

Soňa Keppertová

Consultant Programmatic Media s.r.o.

e-mail: sona.keppertova@mmmedia.cz

www.programmaticmedia.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-potraviny-trh-firmy-Programmatic Media

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Obchod, marketing
Potraviny, gastronomie

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.