Nová Stoka: 1% ze zakázky pro firmy, které dělaly křoví

Aktér veřejných soutěží popsal, jak se dělily peníze. Dostalo se i na zástupce obcí a veřejných úřadů.

Vypadá to, že od kauzy Davida Ratha se toho při veřejných zakázkách ve stavebnictví mnoho nezměnilo. Minimálně z pohledu úplatků, které cinklé soutěže provázejí.


Ilustrace: Shutterstock.com

Dostane se na všechny, aby se celý “stroj” nezadrhnul. Praxi popsal v nové kauze Stoka klíčovému svědkovi Tomáši H. na schůzce hlavní podezřelý Milan K. který pro obce a úřady zakázky administroval.

“Obecně mu pan K. řekl, že jako administrátor veřejných zakázek dostává úkoly od zadavatelů s jasným cílem, který musí splnit. Čímž měl na mysli výběr zhotovitele předem vybrané stavební firmy. Popsal mu princip svého fungování, že dostane úkol, který musí splnit, za který je odměněn mimo rámec smluvních podmínek jako administrátora a následně z objemu té zakázky jsou uspokojeny i osoby v pozici zadavatele. Bylo mu vysvětleno, že z marže vítězného uchazeče jsou odměněni jak osoby zadavatele, tak pan Mgr. K. (administrátor pozn. red) a někteří z účastníků užšího okruhu výběrového řízení, tzv. křoví,” zapsali si k obsahu schůzky policisté.

A následně se tato slova bezezbytku potvrdila v praxi. Kupříkladu na zakázce na opravu Komunitního centra Raškovice za 26 milionů bez DPH, kvůli níž policie rozdala několik obvinění. Zmiňovaný hlavní svědek Tomáš H. vybavený policejním odposlouchávacím zařízením nahrál schůzky s administrátorem Milanem K. a jeho spolupracovníky.


Ke kauze:

Novou Stoku na Moravě řeší evropský žalobce

Odposlechy zachytily i senátora z ANO


4. června loňského roku Tomáš H. dostal nabídku, aby se ze soutěže stáhnul a dělal jen “křoví” a to za 1 procento z předpokládané ceny zakázky. To byla podle aktérů příběhu “standardní cena”.

“Pokud nepřijme onu nabídku ve výši 1% z předpokládané ceny zakázky a bude soutěžit normálně, tak jej s vědomím zadavatele zařízne technický dozor,” uvedli policisté po monitorované schůzce.

Svědek Tomáš H. poté po dohodě s policií s nabídkou souhlasil. A 280 tisíc korun skutečně obdržel. “14. 09. 2021 před obchodním domem Decathlon poblíž obchodního centra FUTURUM v Ostravě Roman V. předal Tomáši H. obálku s finanční hotovostí ve výši 280.000,-Kč a 1 ks DVD, na kterém byly vloženy listinné podklady s celkovou cenovou nabídkou ve výši 30.328.787,46 Kč bez DPH, s níž se měl a také se do zadávacího řízení následně přihlásil,” stojí v textu obvinění, které za tuto konkrétní zakázku policisté sdělili Milanovi K. a Romanovi V.

Sám administrátor Milan K. si pro sebe stanovil vyšší taxu. “Z pozice administrátora zadávacího řízení si standardně nárokoval 3-4% z vítězné ceny zakázky v hodnotě do 20 miliónů Kč a 2% z vítězné ceny zakázky v hodnotě nad 20 miliónů Kč,” uvedli do protokolů policisté poté, co si nahráli rozhovory aktérů příběhu.

Odposlechy potvrdila výpověď korunního svědka a pak také doznání přímo jednoho z aktérů, výše zmiňovaného manažera stavební firmy Romana H. S novinář se ovšem bavit nehodlá. “Nemám zájem se k čemukoli vyjadřovat,” uvedl při pokusu o telefonický rozhovor a zavěsil.

Co ještě nemají detektivové přesně sesbírané, jsou důkazy o roli starostů jednotlivých obcí a úřadů, pro které Milan K. soutěže organizoval. Podle svědectví a odposlechů, které má policie k dispozici, přitom i starosty a manažery veřejných institucí korumpoval.

Zakázek, které administroval jsou ale desítky. A po celé republice. Právě proto po jeho nedávném zatčení vypukla mezi stavebními firmy panika. Není zatím jasné, kam všude se policie dostane.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email