Policie obvinila náměstka Hlubučka a zasahuje na pražském magistrátu

Případ náměstka za STAN, který jsme popsali v únoru, se posunul. Policie podnikla razii kvůli podezřelým zakázkám hlavního města a obvinila jedenáct lidí.

Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem má podezření na rozsáhlé manipulace se zakázkami v hlavním městě. Dnes od rána provádí domovní prohlídky přímo na magistrátu a v městem ovládaných společnostech. O razii informoval web iDnes.cz.


Petr Hlubuček Foto: Twitter.com/p_hlubucek

Podle informací Neovlivní.cz je případ spojený s náměstkem primátora za STAN Petrem Hlubučkem, který jsme popisovali už v únoru. Hlubuček je také podle informací redakce mezi jedenácti dnes obviněnými a to kvůli zakázkám na pražském dopravním podniku, kde sedí v dozorčí radě.

“Byl obviněn,” uvedl vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s případem.

Vedení hnutí STAN zatím případ nekomentovalo. Lídr Vít Rakušan pouze uvedl, že o kauze ví jen z médií. Na večer nicméně podle zjištění Neovlivní.cz svolává předsednictvo strany, kde hodlá další osud Petra Hlubučka řešit.

Politici vládní koalice přitom o potížích náměstka Hlubučka věděli, jak jsme popsali v únoru. “Náměstka vyšetřuje policie kvůli podezření z hospodářských deliktů. Petr Hlubuček ale dosud nebyl z ničeho obviněný. Informace o vyšetřování se už ovšem dostaly do politického zákulisí a vládní politici nyní řeší, jak s případem naložit, aby co nejméně poškodil STAN i celou vládní koalici. Ve hře je i varianta, že se Hlubuček, který je také starostou pražské části Lysolaje, z politiky stáhne,” napsali jsme tehdy.

Původní únorový text ZDE: Nový problém STAN. Policejní vyšetřování Hlubučka

Politici přitom počítali s tím, že dnešní zátah proběhne už v březnu, jak bylo původně v plánu. Protože se ale informace o něm dostaly mezi politiky, policie jej odložila. A když se nic nedělo, politici přestali případ Hlubučka řešit. Detektivové tedy zasáhli zhruba o dva měsíce později.

Dnešní přítomnost policistů v kanceláři náměstka Hlubučka nyní potvrdil přímo primátor Zdeněk Hřib. “V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,” uvedl.

Magistrát také v reakci na policejní akci zrušil dnešní tiskovou konferenci, na které měl náměstek Hlubuček vystoupit.

Petr Hlubuček přitom není ústřední postavou příběhu, jen tou nejznámější. Policie podle informací Neovlivní.cz na náměstka narazila při prověřování kontaktů a aktivit Michala Redla, podnikatele, který začínal s uprchlíkem Radovanem Krejčířem. A který měl dlouhodobě dobré kontakty právě na politiky z hnutí STAN, kupříkladu bývalého místopředsedu Stanislava Polčáka. Tomu dokonce kontakty s Redlem jeden čas zbrzdily kariéru, musel se na čas z vedení strany stáhnout.

Ani to nebylo dostatečným varováním pro další politiky STAN. A teď kvůli kontaktům s Redlem čeká vysvětlování náměstka Hlubučka.

Redla totiž policie podezřívá, že skrytě a pomocí svých kontaktů ovlivňoval zakázky v hlavním městě. Michal Redl je také podle informací Neovlivní.cz spolu s náměstkem Hlubučkem mezi dnes obviněnými osobami.

Policie zatím k případu zveřejnila pouze krátké stanovisko. A to skrze žalobce vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje.

“Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze vykonává dozor ve věci, v níž policejní orgán aktuálně provádí úkony trestního řízení. Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením spol. Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,” uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Sám Petr Hlubuček dnes zatím žádné prohlášení nevydal. K dispozici je tak jen jeho původní vyjádření pro Neovlivní.cz, v němž označil informace o policejním vyšetřování za nesmysl. “Vůbec o ničem nevím. To je nějaký nesmysl,” řekl v únoru a dodal, že nebyl v poslední době ani na žádném výslechu.

Zdroj náhledové foto: Petr Hlubuček Foto: Twitter.com/p_hlubucek

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email