Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Věda

Počet utonulých v Česku je každoročně vysoký. Přinášíme deset rad, jak si vodu užít bezpečně


Vzhůru dolů! Pro letní koupání v rybnících platí dvě hlavní pravidla: neskákejte tam, kde to neznáte, a nechoďte do vody přehřátí. | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Přichází léto a s ním i čas strávený u rybníků, moře či na řekách. Jak se chovat u vody, aby člověk neohrožoval sebe ani druhé? A na co bychom neměli zapomenout u dětí?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

„Kurzy plavání mají u nás velice rozdílnou úroveň,“ říká Jan Sedláček, odborný garant preventivního projektu U vody bez nehody, který se věnuje vodní záchraně už třicet let. „Děti se málo učí prvkům sebezáchrany, ve srovnání s cizinou u nás chybí národní preventivní program, ani organizace zabývající se vodní záchranou se cílené osvětě tolik nevěnují,“ konstatuje s povzdechem.

Statistiky ukazují, že Česká republika má v přepočtu na obyvatele až třikrát více utonulých za rok než mnohé jiné evropské země, například Německo. V roce 2020 jich bylo zaznamenáno 205, a to mezi nimi nejsou započítáni lidé, kteří zahynuli v cizině, nejčastěji u moře. (Takových může být kolem dvaceti a zhruba stejný počet osob skončí s trvalými zdravotními následky po skoku do mělké či neznámé vody.) Nejvyšší místa žebříčku zemřelých pod vodou obsazují pobaltské státy v čele s Litvou.

„To je tak, když se někdo posilní lahví vodky a pak jde rybařit třeba na led, tak se není čemu divit,“ komentuje smutná čísla Jan Sedláček. Faktem ovšem je, že i u nás má zhruba polovina utonulých vyšší hladinu alkoholu v krvi.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se