Sabina Slonková: Starostové mohli ostudě s Hlubučkem předejít. Neudělali to

Politici vládní partaje měli informace, že jejich kolegu vyšetřuje policie. Vyčkávali, jestli jej obviní.

Policie obvinila bývalého náměstka primátora, kterého se jeho strana sama zbavila. Policie obvinila náměstka primátora, kterého jeho strana držela u moci.


Zdroj: facebook.com/petr.hlubucek.9

Dvě věty, které mají rozdílný dopad na voliče. Jedna nasvědčuje tomu, že strana má očistné mechanismy. Ta druhá vypovídá o tom, že očistě vzdoruje.

Vládní hnutí STAN mělo na výběr. A vybralo si, že bude platit druhá věta.

Petra Hlubučka včera obvinila policie z korupce při zadávání veřejných zakázek. Stalo se tak tři měsíce poté, co jsme zveřejnili, že policie Hlubučka vyšetřuje. A hlavně: že o tom politici STAN a dalších stran vládní koalice vědí.

“Informace o vyšetřování se už ovšem dostaly do politického zákulisí a vládní politici nyní řeší, jak s případem naložit, aby co nejméně poškodil STAN i celou vládní koalici. Ve hře je i varianta, že se Hlubuček, který je také starostou pražské části Lysolaje, z politiky stáhne,” napsali jsme 18. února.

Do 15. června se ale nestalo nic. Teprve poté, co byl Hlubuček včera obviněný, strana od něj dala ruce pryč a na večerním předsednictvu mu pozastavila členství.

Podle informací Neovlivní.cz se lídr partaje Vít Rakušan ještě s nedávno zesnulým Věslavem Michalikem pokusil moc Petra Hlubučka ve straně omezit a jeho odchod skutečně řešil. Jenže partajní klika kolem Stanislava Polčáka a Petra Gazdíka, do níž Hlubuček z velké části patřil, vzdorovala. A Hlubuček tak ve funkci zůstal.

“Rakušanovi se povedlo alespoň to, že místo něj s Michalikovou pomocí prosadil jako pražského lídra pro podzimní volby Petra Hlaváčka. Hlubučka se od sebe snažil maximálně odstřihnout,” uvedl člen vedení STAN, který se diskusí o náměstkově osudu účastnil. “Potíž byla v tom, že Rakušan neměl v ruce nic, čím mohl diskusi utnout. Žádný papír, žádný důkaz o Hlubučkově trestné činnosti.”

Je to přitom od vstupu do vlády už podruhé, co STAN řeší stejný problém. Poprvé to bylo s již zmiňovaným Věslavem Michalikem, z něhož chtěla partaj udělat ministra průmyslu.

Při sestavování vlády jsme napsali, že už loni před volbami vznikl uvnitř STAN dokument, jehož jediným apelem bylo: Pozor, máme slabé místo v podobě Věslava Michalíka. Respektive v jeho nevyjasněném soukromém byznyse.

“Doporučení znělo, že jde o potencionální problém, který je třeba vyřešit,” citovali jsme zdroj z hnutí STAN, který se tehdy podílel na kampani.

Lidé z vedení STAN ale dokumentu nevěnovali pozornost, Vítovi Rakušanovi jej dokonce nikdo do ruky ani nedal. Zatímco v roce 2010 úspěšný starosta Dolních Břežan a bývalý bankéř kvůli stejným problémům zmizel ze společné kandidátky STAN a TOP 09, tentokrát to jeho straničtí kolegové riskli. “Mysleli si, že se na tu minulost zapomene a nikdo to nevytáhne,” dodal již citovaný zdroj ze STAN.

Jenže vytáhl. A Věslav Michalik skončil před branami MPO a Starostové si tak přivodili zbytečnou blamáž.

Mohli tomu předejít. Stejně jako nyní u Hlubučka.

Zdroj náhledové foto: Facebook Petra Hlubučka

Který další politik z vládní koalice má aktuálně problém? Čtěte v tištěném časopise Neovlivní.cz. Letní speciál objednávejte už nyní v sekci PŘEDPLATNÉ.

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email