Chceme, aby Ukrajina mohla kandidovat do EU, řekla šéfka europarlamentu Metsolaová

Česká vláda v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) přivítala v Praze předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou a její delegaci. Šéfka Europarlamentu uvedla, že výzvy dané ruskou agresí na Ukrajinu zvyšují očekávání na české předsednictví v čele Rady EU. Podle ní bude mít země za úkol zajistit, aby na unijní členy nedopadla únava ze samotné války. Metsolaová zároveň prozradila, že Europarlament je jednotně pro udělení kandidátského statusu Ukrajině.

Metsolaová uvedla, že předsednictví České republiky nepřichází v klidné situaci. „Přichází v době, kdy Evropská unie čelí výzvě kvůli brutální ruské agresi na Ukrajině,“ zmínila předsedkyně Evropského parlamentu Metsolaová na tiskové konferenci. Česko bude podle ní v nelehké situaci kvůli možné únavě unijních států a jejich občanů ze samotné války.

Maltská politička prozradila, že europarlament stojí jednotně za udělením kandidátského statusu Ukrajině. To by odstartovalo proces vstupu do EU. O obou věcech však musí rozhodnout členské státy, a to jednotně. Česká vláda vystupuje pro podporu Ukrajiny, ale některé státy jsou zdrženlivější.

Šéfka europarlamentu zároveň ocenila premiéra Fialu za jeho návštěvu Ukrajiny a Kyjeva. Fiala tam vyrazil společně s polským a slovinským premiérem jako první trojice zahraničních státníků a navíc v době, kdy bylo město bojištěm. „Chci poděkovat panu premiérovi za jeho dřívější rozhodnutí,“ uvedla Metsolaová.

Fiala chce Zelenského v Praze

Fiala na tiskové konferenci řekl, že s Metsolaovou již o českém předsednictví jednal a spolupráci si zatím chválí. „Musím říct, že doporučení a přístup paní předsedkyně nám velice pomohl při přípravách předsednictví,“ ocenil premiér.

Doplnil, že Metsolaová se během své čtvrteční návštěvy ještě setká se zástupci obou komor Parlamentu a bude také debatovat se studenty Univerzity Karlovy.

Český premiér rovněž řekl, že chce v Praze uspořádat summit, jehož by se měl účastnit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ideálně přímo osobně. Summit by podle Fialy měl proběhnout na podzim a měl by se především točit okolo poválečné obnovy Ukrajiny.

Česko vystřídá Francii za dva týdny

Návštěva České republiky ze strany šéfky Evropského parlamentu se koná jen zhruba dva týdny před začátkem českého předsednictví v čele Rady Evropské unie. Na tomto místě vystřídá Francii, která Radě aktuálně předsedá.

Fialův kabinet ve středu představil své priority, kterými se chce během svého předsednictví zabývat. Patří sem například úsilí ukončit konflikt na Ukrajině a pomoci tuto zemi znovu vybudovat, energetická bezpečnost, posílení obranyschopnosti a kybernetické bezpečnosti, ekonomická odolnost států EU a odolnost evropských institucí.

Předešlé české předsednictví v čele Rady Evropské unie v roce 2009 se nevydařilo, protože vláda premiéra Mirka Topolánka neustála hlasování o nedůvěře a v průběhu předsednictví tak byla vystřídána úřednickým kabinetem Jana Fischera.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) se tentokrát neobává, že by se podobná situace opakovala. „Nerozumím tomu, proč panuje taková obava. Jsme v úplně jiné situaci z hlediska parlamentní většiny této koalice. Myslím, že obecně jsme se mírně poučili z minulé zkušenosti, takže nevidím reálné nebezpečí, že by mělo dojít k podobnému vývoji,“ uvedl Bek.

Tagy: