Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nomádi

NOMÁDI: Průvodce pro karavanisty začátečníky: Slovinsko chrání třetinu území, za freecamping hrozí velké pokuty

Glampingová chatka v kempu Koren ve Slovinsku foto: Camperguru

Čtvrtá nejmenší země Evropské unie Slovinsko nabízí neobyčejnou pestrost. Alpské destinace, mořské prostředí, krasové oblasti, lázně i krásná historická města - to všechno „vmáčknuté“ do velikosti Moravy. Jak se Slovinci staví k turistům v obytňácích? Zvláště, když je to zároveň tranzitní země pro cestu k Jadranu?
  5:00

Občas se protrhnou mraky a paprsek světla dopadne na skalní štíty nad jezerem. Jaro se láme do léta, nahoře v horách jsou ještě vidět zbytky sněhu. Průzračná voda má mrazivě ledovou teplotu. Na začátku sezony je kemp na samém konci Bohinjského jezera příjemně poloprázdný. Náš obytný vůz jsme tak mohli zaparkovat přímo u vody a kochat se výhledy na hladinu i na hory Triglavského národního parku. Střih.

O necelých 200 kilometrů dál se procházíme po nábřeží Piran, který má v průvodcích označení „nejkrásnější přístav Slovinska“. Městečko v „italském“ stylu, kavárny a restaurace s vytaženými stolky k moři, přátelská atmosféra. Místo, kde si chcete dát dvojku bílého a jen tak sedět… To je Slovinsko v kostce.

Užitečné informace

TEXT BOX: Přehled karavanových stání čili stellplatzů najdete ZDE, informace o kempech a turistických lákadlech v zemi najdete v češtině ZDE, případně v rozšířenější verzi v angličtině ZDE.

„Před pár dny jsem se vrátil se Slovinska a musím říct, že na mě udělala dojem kvalita služeb pro karavanisty. Řekl bych, že servis je zde srovnatelný nebo i lepší, než v Rakousku. K tomu krásné hory, parádní řeky a třeba z Mikulova tam dojedete za pět hodin,“ popisuje Víťa Válka z Camperguru.

Slovinsko se snaží přitáhnout a udržet karavanisty a nebýt jen zemí, kterou obytňáky projíždějí směr Chorvatsko. V zemi je kolem 120 kempů a také řada karavanových stání. „Síť stellplatzů má dnes okolo 160 míst. Na své si tak přijde milovník takřka každého prostředí. Stellplatzy najdete na okrajích měst, v lázních, v horách, mnoho jich vyrostlo také mezi vinicemi, samozřejmě u moře, u jeskyní a v dalších oblíbených lokalitách. Podstatnou část této nabídky najdete na stránkách ZDE,“ vysvětluje Michal Kura ze ze slovinské centrály cestovního ruchu.

Pokuta na hlavu

Slovinsko patří k nejzelenějším zemím světa a je třetí nejvíc zalesněnou zemí v Evropě. Jedna třetina území je nějakým způsobem chráněna. Často mají území status různých parků a chráněných území. Místní úřady toto bohatství nechtějí nechat poničit divokým turismem. Proto je v zemi kemping nadivoko zakázaný.

„Přespávání, nocování nebo kempování, ať už ve stanech, autech, obytných autech nebo karavanech, na místech, která k tomu nejsou určena, je ve Slovinsku zakázané a je samozřejmě pokutované. Výše pokuty se pak mění podle místa. Obecně je pokuta podle zákona tuším někde kolem 80-100 EUR na osobu,“ vysvětluje Michal Kura ze slovinské centrály cestovního ruchu.

„Výše pokuty může být lokálně upraveno ještě dodatečnou vyhláškou a například v Triglavském národním parku je to samozřejmě závažný prohřešek a pokuta je vysoká. Mnoho parkovacích míst je osazeno značkou se zákazem stání nebo parkování třeba od 20 do 6 hodin. Vyhlášené lokality kontroluje policie nebo strážci parku a to i v noci,“ dodává Kura.

I v této nejbohatší zemi bývalé Jugoslávie dnes funguje trend zážitkového kempování, tedy ubytování na farmách spojené s agroturistikou a či karavanová stání ve vinařstvích.

Asistenční služba v zahraničí

„Na cesty do zahraničí, kde jsou náklady na odtah a opravu vysoké, doporučujeme příplatkovou asistenční službu. Je k dispozici nepřetržitě a postará se o vás při nehodě, poruše, poškození živly nebo krádeži auta. Pomůže také se zařízením odtahu, najde vhodný servis nebo tlumočí po telefonu,“ říká Karel Rössl z platformy Vansafe, která se specializuje na pojištění obytných aut.

„U Vansafe si můžete vybrat ze tří úrovní a v balíčku MAXI máte i v zahraničí většinu služeb úplně bez limitu (např. odvoz do servisu nebo až domů a náhradní dopravu či ubytování). Asistence vyřeší i drobné karamboly, abyste na dovolené neztráceli čas. Opraví na místě defekt pneumatiky, vybití baterie, vyřeší zabouchnutí, ztrátu klíčků i nedostatek nebo záměnu paliva. A když máte i povinné ručení či havarijní pojištění, limity plnění se zvyšují,“ doplňuje Rössl z Vansafe.

„Osobně mám rád farmu Šenkova domačija v oblasti Jezersko, kde můžete i pohodlně kempovat. Jako milovník vína a kempování můžu určitě doporučit krásnou vinařskou oblast na hranicích s Itálií: Goriška Brda. Tam se v poslední době vybudoval kemp i několik karavanových stání a osobně jsem nedávno viděl budování nového u městečka Šmartno. Kousek odtud je vinařská destinace Vipavska dolina, kde je několik krásných kempů a farem. Pak je to už jen skok do Krasu nebo na Istrii, kde se také daří vínům, a navíc zde najdete krásné jeskyně, hřebčín v Lipici a samozřejmě moře. Na východě Slovinska je také mnoho vinařských regionů, které nabízejí i stellplatzy nebo kempy,“ popisuje Kura, který sám je outdoorovým nadšencem.

Partnerem rubriky je Vansafe, specialista na pojištění obytných aut i jejich posádek. Více čtěte ZDE.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!