Michal Redl: pravá ruka gangstera i přítel vládních politiků

Kdo je muž, který se přátelil s Petrem Hlubučkem a dnes může zničit vládní STAN.

Jméno Michala Redla donedávna znali hlavně lidé z podsvětí. A policie. Jak se nyní ukazuje, blízký vztah s ním měli i vládní politici z hnutí STAN.


Zdroj: Instagramový účet R. Krejčíře

A je to právě zlínský podnikatel, který dnes může zničit donedávna úspěšnou politickou stranu. Tedy vlastně ne on, ale to, že se s ním politici, kteří veřejnosti tvrdili, že dělají politiku čistě, vůbec stýkali.

Michal Redl byl totiž jeden z klíčových spolupracovníků Radovana Krejčíře. Gangstera, kterému policie připisovala nejen miliardové podvody, ale podezírala ho i z násilných činů včetně vražd. Krejčíř se do historie zapsal jako jeden z nejnelítostnějších mafiánů. A Michal Redl mu podle starých policejních záznamů a svědectví pomáhal s podvody.

“Byl Krejčířovým specialistou na DPH. Dle pokynů Káčka měl „tahat” ze Spořky týdně 10 – 15 milionů cash,” popisuje v knize bývalý detektiv Karel Tichý, který dostal Krejčíře před soud. Redla pak označuje za hlavního Krejčířova spojence.

Michal Redl byl původně v Krejčířově kauze stomilionového podvodu také mezi obžalovanými, trestu ale unikl. Jeho advokáti předložili soudu lékařský posudek, že je vážně psychicky nemocný a částečně je dokonce omezena své právnost. Detektiv Tichý a další policisté měli informace, že posudek je falešný, důkazy jim ovšem chyběly. A tak Redl vyvázl z případ bez poskvrny.

Jeho vztah s Krejčířem byl velmi těsný, gangster mu velmi důvěřoval. Redl se osvědčil už zkraje jejich spolupráce, když Krejčíř skončil načas ve vazbě. Z té mu také psal následující dopis. “Čau Míšo. I když se spolu moc dlouho neznáme, musím objektivně říct, že jsem velmi pozitivně překvapen za loajalitu a přístup tvojí osoby ke mně. (…) Prosím tě, snaž se vytahovat v klidu peníze z TL a dávej je cash otci. Měj se fajn a pozdravuj Stanika. Brzy na shledanou, Raďulka,“ napsal Krejčíř Redlovi.

To vše se odehrávalo na přelomu tisíciletí. Následně Radovan Krejčíř utekl ze země a Michal Redl se musel spoléhat sám na sebe. Podnikal a také čile navazoval kontakty s politiky. Hlavně s těmi ze STAN.

Už v roce 2017 na ně prasklo, že s Krejčířovým poskokem konzultují personální obsazení v městských firmách. Jak tehdy upozornil Radiožurnál, europoslanec Stanislav Polčák Redlovi poslal e-mail se žádostí o doporučení k nominacím na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu.

A současně se ukázalo, že přes firmu Redlova otce chodily Starostům sponzorské dary do stranické pokladny. V kontaktu s oběma muži byl také Petr Gazdík.

Polčák i Gazdík své vazby na Redlovi vždy bagatelizovali. “Petr Redl byl, stejně jako jiní podporovatelé hnutí z řad expertů, prostřednictvím svého syna Michala pouze požádán o konzultaci, zda nezná odborníky v oblasti energetiky či vodárenství. Ani Petr Redl, ani jeho syn Michal Redl v žádném případě neurčují politiku STAN,” tvrdil tehdejší mluvčí STAN Karel Kreml.

Jenže Michal Redl sehrál v jejich životech mnohem významnější roli, jak dnes ukazují dokumenty z kauzy Petra Hlubučka. Policie podnikatele podezřívá, že se stal hlavou pražské chobotnice, která ovlivňovala veřejné zakázky zejména v dopravním podniku. A podle obvinění k tomu používal náměstka za STAN Hlubučka. Policie v textu obvinění, do něhož redakce Neovlivní.cz nahlédla, také tvrdí, že to bylo za úplatky.

„Ze shora uvedených skutečností došel policejní orgán k závěru, že ze strany Michala Redla a Ing. Petra Hlubučka došlo k zosnování plánu, jakým způsobem získat neoprávněný majetkový prospěch,“ zapsali policisté do obvinění.

Policie celou skupinu měsíce sledovala a nahrávala. Díky tomu si do spisu poznamenala, že s Michalem Redlem si prostřednictvím šifrovaného telefonu loni opakovaně volal dnešní ministr školství Petr Gazdík. Jejich vztahy zjevně pokračovaly i poté, co to na ně v roce 2017 prasklo.

Potkali se dokonce i loni v létě v Rakousku, kde byl Gazdík s Polčákem dle svého tvrzení na dovolené. Policie tomu ale říká společná dovolená s Redlem. „Prostřednictvím sledování Redlova e-mailu byly zajištěny dokumenty týkající se společné dovolené,“ uvedli policisté v usnesení o obvinění.

Michal Redl za dnešním ministrem dokonce zajel i s Hlubučkem do jeho obce Suchá Loz, zapsali si policisté.

Stejně jako v minulosti Polčák i Gazdík kontakty s Redlem veřejně dál označuje jako ryze společenské, a pokud se prý bavili o pracovních záležitostech, tak rozhodně nikdy nešlo o žádné ovlivňování.

Proč vůbec měli potřebu se stýkat s poskokem gangstera, to nikdy veřejně neosvětlili.

Detaily historek z pražského podsvětí přinášíme v tištěném Letním speciálu Neovlivní.cz, objednávat můžete už nyní v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Archiv/instagram Radovana Krejčíře.

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email