Hlavní obsah

Ceny cestovního pojištění se mohou lišit i o tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny cestovního pojištění podle průzkumu Práva mezi českými pojišťovnami zůstávají pro letošní letní sezonu stejné jako v předchozím roce. Některé však připouštějí, že vzhledem k všeobecnému zdražování nejenom v Česku je později možná bude nutné upravit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

K mírnému navýšení cen tak došlo jen výjimečně. Například Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) přistoupila k mírnému navýšení u produktu Auto Plus, což je dáno nárůstem cen pohonných hmot.

„Auto plus totiž obsahuje asistenční služby pro motorové vozidlo, kterým cestujete na dovolenou, a mimo jiné i odtah nepojízdného vozidla do 1500 km,“ uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková s tím, že ale na druhou stranu pojišťovna zlevnila pojištění léčebných výloh v zahraničí.

Polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí, na nákladech chtějí ušetřit

Finance

Ceny u základního pojištění například pro desetidenní dovolenou pro čtyřčlennou rodinu v Chorvatsku se pohybují mezi 275 a 1460 korunami. Pro tutéž rodinu by pak stejně dlouhý pobyt v Egyptě na cestovním pojištění vyšel mezi 340 a 2680 korunami. V Itálii by to bylo mezi 275 a 1800 korunami.

Při porovnání je ale nutné hledět na to, že se už u tohoto základního tarifu liší například výše krytí pro případnou léčbu, v některých produktech už pak je zahrnuto třeba pojištění odpovědnosti, u některých ne. Je proto lépe si projít několik webů pojišťoven a najít a sestavit si pojištění na míru.

Dopady inflace

Pojišťovny pak většinou se zdražením v létě zatím nepočítají. „Na letošní letní sezónu zatím neplánujeme zvyšovat pojistné pro žádný územní rozsah,” uvedl pro Právo Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Některé z nich však upozorňují, že i jim se zdražují vstupy.

„Lékařská péče v zahraničí opět zdražila, součástí případů našich klientů jsou stále častěji nákladné letecké transporty a repatriace, a vysokým tempem tak přibývá velkých škod nad sto tisíc korun. Rostou také ceny dovolených, což způsobuje zvýšené náklady na škody z pojištění storna,“ upozornil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Inflace v Česku je devátá nejvyšší v Evropě a 26. na světě

Ekonomika

„Pokud dojde k úpravě cen, bude to dáno právě probíhající inflací, nejvyšší za posledních několik desítek let, která způsobuje zvyšování cen lékařských výkonů, léků, transportních a jiných nákladů souvisejících s lékařskou péčí v zahraničí,“ souhlasil s ním Michal Znamenáček z Pojišťovny VZP.

A podle čeho si cestovní pojištění vybírat a na co si dát pozor? Pokud se chystáte v zahraničí sportovat, je důležité prověřit, na jaké sporty se pojištění vztahuje.

„Určitě na limity pojistného plnění, spousta klientů zakoupí nejlevnější pojištění a odmítá dražší balíčky, jelikož jako laik nevidí rozdíl mezi cenou. Ten rozdíl je právě ve výši limitu pojistného plnění či různých připojištění,“ řekl Znamenáček.

V Evropě bude nižší limit na léčebné výlohy s největší pravděpodobností stačit. Pro vzdálenější destinace pojišťovny doporučují pojištění s limity vyššími.

„Na letošní letní sezónu plánujeme zvýšit limit pojistného plnění u pojištění léčebných výloh v zahraničí až na 100 milionů korun a zakomponujeme pojištění COVID přímo do léčebných výloh bez nutnosti připojišťování,” doplnil Káňa.

Pozor na sport a na alkohol

V případě pojistné události jinak může dojít k situaci, kdy jsou klienti zklamaní poskytnutou výší plnění. Mnoho lidí také podle Znamenáčka poptává pojištění storna zájezdu. Je proto potřebné si zjistit, kdy je možné ho uzavřít. Může to být například nejpozději týden po zakoupení a tři dny před cestou.

Pozor na výluky u cestovního pojištění

Finance

„Ne všechny sporty jsou pojistitelné a za některé je potřeba si připlatit,“ varoval Václav Bálek z pojišťovny Slavia. To se týká především rizikových, extrémních sportů.

Je také třeba si prostudovat výluky, tedy to, co pojišťovny poté nemusejí uhradit.

„Vzhledem k praxi doporučujeme pozornost věnovat otázce vzniku pojistných událostí pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek a také oblasti chronických či jiných onemocnění, která před cestou vyžadují lékařskou péči,“ uvedl Jan Marek z Generali České pojišťovny.

Pojišťovny mají také různé podmínky na cestování do zemí, do nichž ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat nebo před cestováním do těchto zemí varuje.

„Dobré je také zaměřit se na podmínky v rámci pojištění odpovědnosti týkající se škod na zapůjčených dopravních prostředcích nebo podmínky plnění za krádeže předmětů ze stanů či auta,“ doplnil Pavel Zúbek z KB Pojišťovny.

„Největší pozor je potřeba dát na správné vyspecifikování sportovní aktivity, kterou budete v zahraničí provozovat, dále na ujištění se, jestli je pojištěno i případné chronické onemocnění klienta a sjednat si v pojištění i správnou územní platnost, jejíž rozsah se u jednotlivých pojistitelů liší,” uvedl Káňa.

Eva Svobodová z Pojišťovny Uniqa pak upozorňuje, že pokud je pojištění sjednáno až v zahraničí, může mít několik dnů odloženou platnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám