Domů
Německo
Německo plánuje další opatření na snížení spotřeby plynu
Paroplynová elektrárna Magnum v Nizozemsku
Zdroj: OLE JØRGEN BRATLAND / STATOIL

Německo plánuje další opatření na snížení spotřeby plynu

Německo
21 komentářů
19. červen 2022, 07:02
ČTK

Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce v souvislosti se snížením dodávek ruského plynu přijmout další opatření, která by snížila spotřebu plynu, a posílit preventivní opatření. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na pětistránkový dokument, který má k dispozici. Po omezení dodávek ruského plynu je situace v zemi napjatá a Habeck chce reagovat, aby se situace nezhoršila, až začne zimní topná sezona.

Mimo jiné se má snížit využívání plynu pro výrobu elektřiny a v průmyslu a má se podpořit plnění zásobníků. Spolková vláda na tento účel poskytne miliardy a chce také více využívat uhelné elektrárny.

Ruská plynárenská společnost Gazprom v minulých dnech výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1. Důvodem bylo zpoždění při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Habeck označil toto jednání za politicky motivované.

Podle Habecka se zásobníky plynu stále plní, i když za vysoké ceny. Bezpečnost dodávek je v současné době zaručena, měla by se však snížit spotřeba plynu v elektrárenství a průmyslu a urychlit plnění zásobníků.

V závislosti na vývoji situace by měla vláda přijímat další opatření. Podle zdrojů mezi ně patří poskytnutí úvěru 15 miliard eur (370,45 miliardy Kč) prostřednictvím státní banky KfW na zajištění skladování plynu. Vláda by měla půjčku poskytnout brzy a úvěr již byl projednán s ministerstvem financí.

Habeck také plánuje v létě představit model aukce plynu. Cílem je motivovat průmyslové odběratele k úsporám plynu. Méně plynu se také bude využívat na výrobu elektřiny. Pro výrobu elektřiny se budou více používat uhelné elektrárny.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(21)
Ladislav Novák
19. červen 2022, 08:11

Německu pomůže jediné opatření. ZRUŠIT NESMYSLNÝ GREEN DEAL a tím i vynucené masívní dotování výstavby Občasných Zdrojů Energie následně vyžadující posilování záložních zdrojů na fosilní paliva v neekonomickém provozním režimu. Zrušení nesmyslného vynuceného přechodu na elektromobilitu.

Dalším stupněm je pak psychoterapeutická "léčba" voličských skupin postižených "zeleným" výplachem mozků, kteří z naprosto iracionálních důvodů odmítají emisně nejčistší jadernou energetiku.

Jaká je šance, že se tyto úkoly podaří splnit, posuďte sami. Alternativou je energetická katastrofa, do níž se řítíme mílovými kroky...

Miloslav Černý
19. červen 2022, 12:53

Zapomněl jste ještě dodat levné Ruské s doprovázející smlouvou o vzájemném neútočení a usilování o mír po Ruském způsobu. Odměna 10 milionů je lákavou nabídkou.

Rejpal
19. červen 2022, 22:30

To je právě to co vy nechápete zelená politika je nástroj EU k ovládání členských států a čím více zelené tím více moci. Proto EU neměla nic proti rozeštvání vztahů s Ruskem oni si velice dobře spočítali ,že to bude znamenat prudký růst cen fosilních paliv a upevnění jejich moci přes zelenou ideologii a lidem stačí nabulíkovat , že za to může Rusko a oni jsou z obliga. U nás na tuto lživou hru přistoupili všechny politické strany kromě SPD. Takže dokud SPD nedostane 51% ve volbách což nedostane , tak se s Vámi mohou dělat co chtějí, protože se tak domluvili.... Takže si tady můžete demokraticky mektat co chcete a stejně to k ničemu nebude , protože až půjdou lidi k volbám tak stejně zvolí pod tlakem zaprodaných médií unionistické strany a nezmění se vůbec nic jen to , že běžný člověk zchudne zhruba o 40%, a EU se časem stane jen ekonomicky průměrným regionem - to ovšem vedení EU ani politikům typu Fiala nevadí oni se budou mít lépe a lépe.... zatímco Vy hůře a hůře . - vítejte v realitě dnešního světa.

Ladislav Novák
20. červen 2022, 20:55

Největší zisky z hloupé energetické politiky Německa a EU mají rusáci. A ještě pár let jim to vydrží, aby měli z čeho financovat agresívní rozpínavost do okolí. Jen bývalý německý kancléř (78) socialista Schroeder se musel vzdát výhodné trafiky, kterou mu za věrné služby Rusko poskytovalo v dozorčí radě ruské státní Společnosti Rosněfť. To už bylo po napadení Ukrajiny příliš i pro Němce. :-) Spolu se Schröderem v dozorčí radě skončí také německý manažer Matthias Warnig, který je považován za člověka blízkého Kremlu. „Chápeme jejich rozhodnutí a děkujeme jim za jejich pokračující podporu,“ uvedla Rosněfť v prohlášení.... (zdroj: ČT).

Že tady (a nejenom tady) systematicky mektáte v zájmu agresívního Ruska a fandíte pitomé SPD, to ponechám bez podrobnějšího komentáře. Putin svou pátou kolonu v EU potřebuje a přiživuje.

Ladislav Novák
20. červen 2022, 20:57

Melete blbosti.

Maly Jarda
19. červen 2022, 09:28

Konečné vítězství už je blízko .

Peter Zachara
19. červen 2022, 10:06

uz len tie zazracne zbrane nam chybaju.

Turby
19. červen 2022, 10:16

Zazracne zbrane uz maji - slunecniky a vetrniky.

Mimochod to jsou take zdroje pohanene jadernou energii, coz zelene zrejme nikdy ani v nejhorsim snu nenapadlo.

Jen jeste stale netusi, ze i kdyby s nimi zastaveli treba uplne cele nemecko tak jim to bude stejne houby platne a budou obdobi kdy nebudou mit dost energie.

energetik
20. červen 2022, 12:03

Ano už se to hroutí i ve Francii, rezavé a děravé trubky v nespolehlivých a neudržovaných JE. Němci to stihnou odstavit ještě před zhroucením jaderné energetiky která nevydělá ani na svou údržbu natož na nové zdroje které se musí stále více dotovat a přehlížet značné škody.

Emil
20. červen 2022, 12:34

Žádné rezavé ani děravé trubky tam nejsou, přestaňte plácat nesmysly.

energetik
20. červen 2022, 15:43

Tento příspěvek byl redakcí odebrán z důvodu porušení pravidel diskuze

Jasně, oni to odstavili protože jim to doporučil Putin, aby prodal více plynu, že. Táhni s tou lživou propagandou do Ruska, tam ti budou pochlebovat tobě rovní, tam je to na denním pořádku a jinak by to tam s jadernou energetikou ani nešlo.
.

Emil
20. červen 2022, 21:34

Odstavili to proto, že na některých částech potrubí objevili trhlinky o hloubce 0,75 až 5,6 mm při tloušťce stěny potrubí 30 mm. Nic rezavého ani děravého tam tedy opravdu není, rádobyenergetiku. Takže vy tu nemáte vůbec co plácat o nějaké lživé propagandě, stejně tak si nechte pro sebe ty vaše pindy o Rusku.

energetik
20. červen 2022, 22:56

Emil

Tak to mají blbé a nic na tom nemění to, že to museli odstavit.

Jen Emil to vidí přes růžové brýle že jim 28 tisíc megawattů výkonu v jádře nefunguje a zbytečně zvyšují cenu v celé EU a splují plyn, protože se spoléhají na nespolehlivý zdroj, nebo jen neudržovaný, nebo snad špatně neprojektovaný, ošizený na materiálu? Co je z těch možností menší zlo pohledem přes ty vaše růžové brýle?

Emil
20. červen 2022, 23:31

Já jsem netvrdil že to něco mění na tom, že "to museli odstavit", pouze jsem upozorňoval na to, že tu opět plácáte nesmysly. Německu zase zrovna teď nefunguje 59 tisíc megawattů výkonu ve fotovoltaice a 46 tisíc megawattů ve větru, takže oproti tomu 28 tisíc megawattů v jádře ani nestojí za řeč. Proto taky Německo spaluje toho plynu několikanásobně více, protože je to jádro pořád o parník spolehlivější. Ale to vy přes své zelené brýle nemůžete vidět.

energetik
21. červen 2022, 08:02

To ale předvídatelný nefungující výkon se kterým se počítá na rozdíl od jádra kde si nejsme jisti příští sekundou.

Emil
21. červen 2022, 08:28

U těch odstavených bloků jde rovněž o "předvídatelný nefungující výkon", navíc je předvídatelný na daleko delší dobu dopředu než třeba u větrníků, kde se s rozumnou přesností předpovídá zhruba na den dopředu, a i tak se u nich předpověď oproti skutečnému stavu liší i o desítky procent. A takov velká nepřesnost u francouzského jádra na den dopředu skutečně nehrozí.

Karel Navratil
19. červen 2022, 11:13

Německo furt jen plánuje...

Peter Zachara
19. červen 2022, 14:48

Marx bol Nemec. Lenin len slaby vyvar.

energetik
20. červen 2022, 11:25

Němci by měli přestat dodávat levnou energii do jaderné Francie ať si Francouzi za svou závislost na nespolehlivém a nebezpečném jádru nesou svou zodpovědnost sami, byly mnohokrát varováni že se jim to vymstí.

A také by Francouzi by měli přestat plýtvat plynem na zálohu nespolehlivých JE. Nemá to žádný význam, jen to zbytečně zvyšuje cenu v celé EU. Navíc v době kdy by měl být energie přebytek, co tam chtějí dělat v zimě? Rozsype se jim další reaktor a způsobí blackout.

"Výsledkem je vyšší cena elektřiny. Zatímco v dopoledních a odpoledních hodinách se v minulém týdnu v zemích střední Evropy na spotovém trhu platilo okolo 170 eur za megawatthodinu, ve Francii to bylo 240 eur. "

"Chybějících 28 tisíc megawattů výkonu v jádře v praxi znamená, že v provozu musí být i drahé plynové elektrárny. Cena elektřiny odpovídá nákladům nejdražšího zdroje, který je v danou chvíli v provozu. "

Emil
20. červen 2022, 11:36

Než tu začnete poučovat, co by kdo měl dělat, tak byste si měl sám v první řadě zjistit základní fakta, rádobyenergetiku. A ta jsou taková, že i letos je Francie ve výrobě elektřiny soběstačná a žádnou pomoc od Německa nepotřebuje. Minulý měsíc např. Francie vyvezla víc elektřiny než to Německo. A nízkoemisní zdroje ve Francii jsou pořád o parník spolehlivější než nízkoemisní zdroje v Německu, navíc Francie plynem na výrobu elektřiny "plýtvá" několikanásobně méně než Německo.

Ladislav Novák
21. červen 2022, 06:44

Zelené děcko "energetik" nedá pokoj a bude vylepovat nesmysly, dokud nenastane blackout. :-D

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se