Německo plánuje další opatření na snížení spotřeby plynu

foto Plynovod, zásobník plynu - ilustrační foto

Berlín - Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce v souvislosti se snížením dodávek ruského plynu přijmout další opatření, která by snížila spotřebu plynu, a posílit preventivní opatření. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na pětistránkový dokument, který má k dispozici. Po omezení dodávek ruského plynu je situace v zemi napjatá a Habeck chce reagovat, aby se situace nezhoršila, až začne zimní topná sezona. Podle agentury AP se Německo mimo jiné bude snažit výpadek plynu při výrobě elektrické energie kompenzovat uhlím.

"Budou se více využívat uhelné elektrárny," cituje z prohlášení ministerstva hospodářství agentura AFP, podle níž je toto rozhodnutí obratem pro současnou koaliční vládu, která slíbila, že uhlí k výrobě energie přestane do roku 2030 využívat. "Je to hořké, ale v této situaci je prostě nutné snížit spotřebu plynu," konstatoval Habeck.

V průmyslu se pak má podpořit plnění zásobníků. Spolková vláda na tento účel poskytne miliardy eur.

Ruská plynárenská společnost Gazprom v minulých dnech výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1. Důvodem bylo zpoždění při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Habeck označil toto jednání za politicky motivované.

Podle Habecka se zásobníky plynu stále plní, i když za vysoké ceny. Bezpečnost dodávek je v současné době zaručena, měla by se však snížit spotřeba plynu v elektrárenství a průmyslu a urychlit plnění zásobníků.

V závislosti na vývoji situace by měla vláda přijímat další opatření. Podle zdrojů mezi ně patří poskytnutí úvěru 15 miliard eur (370,45 miliardy Kč) prostřednictvím státní banky KfW na zajištění skladování plynu. Vláda by měla půjčku poskytnout brzy a úvěr již byl projednán s ministerstvem financí.

Habeck také plánuje v létě představit model aukce plynu. Cílem je motivovat průmyslové odběratele k úsporám plynu.

Německá vláda nedávno vyzvala obyvatele země, aby s ohledem na napjatou situaci snížili spotřebu energie, poznamenala AP. "Je zřejmé, že strategií (ruského prezidenta Vladimira) Putina je zneklidnit nás zvýšením ceny a rozdělit nás. To nedopustíme," řekl Habeck.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď